Meškania vlakov sú obrovské, na trati Žilina - Košice spadol strom priamo pred rýchlik


Foto: Meškania vlakov sú obrovské, na trati Žilina - Košice spadol strom priamo pred rýchlik
Galéria: 8 fotiek
Foto: KRPZ Žilina

Dnes 2.12.2016 krátko po polnoci bola ohlásená na Koordinačné stredisko Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline mimoriadna udalosť - spadnutý strom na železničnej trati Žilina - Košice, v kilometri 234,9 v katastri obce Hybe (okres Liptovský Mikuláš). Strom spadol tesne pred idúci rýchlik Euronight 442 Bohemia.

Zasahovali hasiči z Hasičskej stanice v Liptovskom Hrádku. Pri udalosti došlo k strhnutiu trakčného elektrického vedenia pre oba smery železničnej trate a padajúci strom rozbil čelné sklo lokomotívy, pričom došlo k ľahkému zraneniu rušňovodiča. Cestujúci vo vlaku neboli zranení.

Hasiči poskytli zranenej osobe predlekársku prvú pomoc a po príjazde zdravotnej záchrannej služby odovzdali na ďalšie ošetrenie. Cestujúcim poskytli prikrývky, odstránili strom z koľajiska a asistovali privolanej čate trolejárov pri prieskume trate s možnosťou evakuácie osôb. Privolanou náhradnou lokomotívou sa podarilo stiahnuť vlakovú súpravu do železničnej stanice v Kráľovej Lehote, kde hasiči mali pristavený autobus pre možnosť evakuácie osôb.

Hasiči ukončili zásah až krátko po piatej hodine ráno. Meškania vlakov sú aj teraz obrovské, niektoré sa pohybujú v časoch okolo 300 minút.


Aktualizácia 13:30 hod.

V noci zo štvrtka 1. decembra na piatok 2. decembra krátko po polnoci oznámili policajti z oddelenia sprevádzania vlakov Košice odboru železničnej polície Prezídia Policajného zboru na oddelenie železničnej polície Policajného zboru Vrútky, že vlak, v ktorom vykonávali službu, v úseku železničnej trate Východná, okres Liptovský Mikuláš a Kráľova Lehota, okres Liptovský Mikuláš narazil do spadnutého stromu a došlo aj k strhnutiu trakčného vedenia. Vlak smeroval z Humenného do Prahy a k udalosti došlo v neobývanom úseku v neprístupnom teréne vzdialenom od Kráľovej Lehoty cca 8 kilometrov. Oznámenie bolo súčasne prijaté aj na operačnom stredisku Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Vo vlaku sa nachádzalo v tom čase okolo 180 ľudí.

Okamžite po prijatí oznámenia boli na miesto vyslané všetky dostupné policajné hliadky, rýchla zdravotná pomoc a tiež hasičský a záchranný zbor. Privolanými záchranármi bol jednorazovo ošetrený zranený 55 ročný rušňovodič, ktorý sa podrobil dychovej skúške na alkohol s negatívnym výsledkom. Na miesto bola vyslaná aj záchranná brigáda hasičského a záchranného zboru. Policajti spoločne s ostatnými záchrannými zložkami na mieste vykonávali činnosť pri odstraňovaní následkov udalosti a komunikovali s cestujúcimi.

Z dôvodu zlých poveternostných podmienok a neschodného terénu nebolo možné presunúť cestujúcich z vlakovej súpravy. Cestujúcim boli poskytnuté deky a vysvetlená situácia. Cestujúci vo vlaku boli pokojní a rešpektovali pokyny záchranných zložiek. Okolo 05.00 hodiny bola vlaková súprava s cestujúcimi odtiahnutá do Kráľovej Lehoty a odtiaľ pokračovala v ceste ďalej. Činnosť na mieste zásahu záchranných zložiek riadilo a koordinovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline. Policajti svojím koordinovaným a profesionálnym zásahom spoločne so záchrannými zložkami naplnili poslanie polície „POMÁHAŤ A CHRÁNIŤ“.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu