Uprostred Hlinkovho námestia boli niekoľko dní oplotené hračky, mali symbolizovať protest


Foto: Uprostred Hlinkovho námestia boli niekoľko dní oplotené hračky, mali symbolizovať protest

Viacerí Žilinčania si určite pri prechádzaní Hlinkovým námestím všimli, že v jeho prostriedku sa nachádzali oplotené detské hračky. Čo znamenal takýto projekt a prečo sa ho mladí študenti rozhodli postaviť na námestí?

Projekt spočíva v postavení plotu na Námestí Andreja Hlinku v Žiline, ktorý svojou myšlienkou symbolizuje protest proti zastavaniu historického centra v Žiline. Experiment spočíva v zaujatí širokej verejnosti, ktorá sa má zamyslieť nad tým, že sa stále viac približujeme k úplnému zničeniu historických pamiatok, ktoré v našom meste ešte zostali a mali by sme ich zachovať.
V strede oplotenia bude umiestnený piesok spolu s detskými hračkami, ktoré symbolizujú stavanie,“
uvádza jeden zo študentov.

Takýmto spôsobom sa snažia upozorniť na pošliapavanie historických pamiatok. „Tým, že sa jedná o detské hračky, chceme vyjadriť iróniu na neustále stavanie nových budov a ničenie tých historických. „Veľkí“ stavitelia síce premýšľajú, ako postaviť čo najlepšie obchodné centrum či kancelársku budovu pre efektívny rozvoj marketingu v meste, no ich „veľkosť“ nie je taká, akoby sa mohla zdať, keďže skutočné poklady, ktoré nám ostali z histórie sú schopní zničiť „mávnutím ruky”,“ spresňuje popis projektu.

Projekt mal pôvodne trvať jeden týždeň, po troch dňoch ho však študenti zo Žilinskej univerzity museli zrušiť. Mali totiž povolenie len na tri dni.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu