Zdravotní klauni priniesli do žilinskej nemocnice špeciálny Kôš humoru


Foto: Zdravotní klauni priniesli do žilinskej nemocnice špeciálny Kôš humoru
Galéria: 3 fotky
Foto: Červený nos

So špeciálnym Košom humoru navštívili v utorok pacientov oddelenia neurológie a klinickej a radiačnej onkológie žilinskej fakultnej nemocnice s poliklinikou zdravotní klauni. Knihy, krížovky, hlavolamy či masážne loptičky spríjemnia pacientom pobyt v nemocnici a privedú myseľ na veselšie myšlienky. „Špeciálna klauniáda je pre dospelých pacientov, pretože aj oni potrebujú humor, keď musia ležať v nemocnici a zvládať stresové situácie. Viac ako deti si uvedomujú svoj zdravotný stav a veľakrát je to pre nich psychicky náročné. Klauni ich majú obveseliť,“ uviedla zástupkyňa riaditeľky Občianskeho združenia ČERVENÝ NOS Clowndoctors Martina Dobšinská.

Spätná väzba nielen zo strany personálu, ale aj zo strany dospelých pacientov v nemocnici je pozitívna. „Máme pacientov, ktorí sú skôr starší, často imobilní. Každá takáto pozornosť, rozveselenie v ťažkých chvíľach, kedy sú chorí a nemajú také možnosti na spestrenie času v nemocnici, im veľmi pomáha. Aj personál si všíma na pacientoch, že  každá takáto aktivita je prínosom pre pacientov, že si to vážia,“ doplnila vedúca sestra neurologického oddelenia Mária Bajaníková.

Klauniádu zažili pacienti na oddelení klinickej a radiačnej onkológie

Zdravotní klauni citlivo pristupujú k atmosfére na izbe i k pacientom. Správajú sa k nim ako k rovnocenným partnerom. Nedávajú im najavo, že sú chorí. Ich klauniádu zažilo aj 35 pacientov na oddelení klinickej a radiačnej onkológie. „Potešili ich dušu aj telo. Dodali im silu v ďalšom boji s ochorením, ktoré ich trápi. Je veľkou pravdou, že najkratšou vzdialenosťou medzi ľuďmi je úsmev. Ďakujeme im, že túto vzdialenosť medzi ľuďmi skracujú,“ priblížila vedúca sestra oddelenia Jana Ďurajková.

Do žilinskej fakultnej nemocnice s poliklinikou zavítali klauni s programom Kôš plný humoru už piaty raz. Okrem dospelých pacientov rozveseľujú celoročne aj deti hospitalizované na pediatrii. Pravidelné klaunské návštevy fungujú v žilinskej nemocnici už 10 rokov a pozitívne ohlasy zo strany detí, rodičov a zdravotníckeho personálu potvrdzujú, že smiech a dobrá nálada majú pre pacientov naozaj zmysel.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina