Pri škôlke v Trnovom vyrúbali stromy, drevo si niekto vzal na kúrenie


Foto: Pri škôlke v Trnovom vyrúbali stromy, drevo si niekto vzal na kúrenie
Galéria: 3 fotky

Niektorí obyvatelia mestskej časti Trnové si v posledných dňoch všimli, že pri materskej škole na Cintorínskej ulici došlo k výrubu ihličnatých stromov. Podľa podnetu, ktorý bol doručený poslancom mestského zastupiteľstva v Žiline a primátorovi mesta, by malo byť týchto stromov spolu až devätnásť a všetky mali byť zdravé a bez poškodenia. Mnohí obyvatelia o veci verejne hovoria a nestotožňujú sa s likvidáciou stromov v areáli, ktoré stáli na mestských pozemkoch.

Dôvod je celkom jednoduchý. Stromy boli pri škôlke vysadené preto, aby boli deti späté s prírodou a zároveň preto, aby vytvárali príjemné prostredie pre ich pobyt vonku. Deti sa na tomto mieste hrávajú pomerne často a trávia tam čas aj poobede a cez víkendy. Stromy tiež slúžili ako bariéra medzi cestou a ihriskom. Príjemné prostredie sa však razom zmenilo na spúšť. 

V čase, keď žiaci prezentujú v škole ekoprojekty na tému zachráňme zem, sa v areáli vyrúbalo až 19 stromov. Občania mestskej časti Trnové, ktorí sa pričinili pri výsadbe týchto ihličnanov sú nahnevaní. Aby toho nebolo málo, drevo, ktoré zostalo po vyrezaní stromov, sa použilo ako palivové. Podľa našich informácií sa nachádza na pozemku niektorého z obyvateľov Trnového, ktorý ho využije na kúrenie.

Poslanci Juriš a Trnovec sa od celej veci dištancujú. O aktivite nemali žiadne informácie a o výrube sa dozvedeli až keď bol zrealizovaný. „O plánovanej likvidácií stromov sme nič nevedeli, dozvedeli sme sa to až po realizácii výrubu,“ uviedol poslanec Anton Trnovec. Obaja poslanci sú toho názoru, že ak už sa stromy zrezali, drevo sa mohlo využiť aspoň na stavbu lavičiek, alebo inak, prospešne pre škôlku a deti. „V žiadnom prípade sa nestotožňujeme s týmto riešením,“ dodal poslanec Jozef Juriš.

Podľa miestnych obyvateľov mali stromy vysokú spoločenskú hodnotu. Navyše existuje dôvodné podozrenie k tomu, že pri výrube došlo k závažnému porušeniu zákona a neboli dodržané všetky zákonom stanovené povinnosti. Preto bol tiež podaný podnet na mesto Žilina a poslancov mestského zastupiteľstva, aby došlo k prešetreniu celej veci.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu