Polícia chytila opitých vodičov aj minulý týždeň, najčastejšie cez víkend


Foto: Polícia chytila opitých vodičov aj minulý týždeň, najčastejšie cez víkend

Polícia sa venovala dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky v Žilinskom kraji aj v 46. týždni roku 2016. Počas neho zaevidovala na cestách celkom 44 podgurážených vodičov. Z celkového počtu vodičov motorových vozidiel až 14 nafúkali nad 1 promile, u 9 vodičov bolo zistené požitie alkoholických nápojov pod 1 promile a dvaja z kontrolovaných vodičov sa dychovej skúške odmietli podrobiť.  Šiesti vodiči podgurážení alkoholom spôsobili dopravné nehody. Kontrolám sa nevyhli ani cyklisti, u 13 z nich bola dychová skúška na alkohol pozitívna.

Veľká časť prehreškov sa deje v noci z piatka na sobotu a cez víkend

Z výberu policajných hlásení vyplýva, že pravdepodobnosť výskytu podgurážených vodičov je vysoká najmä v piatok a počas víkendu. Ide o tradičné dni, kedy sa ľudia najčastejšie vracajú z akcií, na ktorých požili alkohol. Všetci prichytení vodiči boli obvinení z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a v prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

V piatok 18. novembra v nočných hodinách zastavila policajná hliadka v Žiline vodiča vozidla Toyota s poľským evidenčným číslom. 42 ročný vodič z Poľska sa pri kontrole podrobil dychovej skúške, pri ktorej mu policajti namerali  0,95 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,98 promile.

V sobotu 19.novembra po polnoci spôsobil dopravnú nehodu na ceste I/18 medzi Martinom a Sučanmi vodič jazdiaci na vozidiel Renault Megane. 22 ročný vodič neprispôsobil svoje správanie schopnostiam, nevenoval sa plne vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke v dôsledku čoho prešiel mimo vozovku na trávnatú plochu. Vodič sa následne podrobil dychovej skúške s výsledkom 0,93 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,94 promile.

V sobotu po polnoci zastavila policajná hliadka v Žiline vodiča vozidla VW Polo, ktorý prekročil maximálnu povolenú rýchlosť jazdy 50 km/hod. a bola mu nameraná rýchlosť 94 km/hod. Pri kontrole policajti vodiča zároveň podrobili dychovej skúške, pri ktorej mu namerali 0,57 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,19 promile.

V sobotu 19. novembra v skorých ranných hodinách zastavila  a kontrolovala policajná hliadka v obci Oravice vodiča vozidla BMW. 24 ročný vodič sa pri kontrole podrobil dychovej skúške, pri ktorej mu policajti namerali  0,63 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,31 promile.

V nedeľu 20. novembra 2016 v skorých ranných hodinách zastavila policajná hliadka v Trstenej  vodiča vozidla VW Caddy. 34 ročný vodič sa pri kontrole podrobil dychovej skúške, pri ktorej mu policajti namerali 0,84 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,75 promile.

V nedeľu popoludní kontrolovala policajná hliadka v Liptovskom Mikuláši vodiča vozidla Kia Rio. 58 ročný vodič sa podrobil dychovej skúške, pri ktorej mu policajti namerali 0,93 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,94 promile.


Alkohol za volantom ohrozuje nielen samotného vodiča, ale aj jeho okolie

Polícia apeluje na vodičov, aby jazdou pod vplyvom alkoholu neohrozovali svoj život a životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Nielen z dôvodu, že sa dopustia priestupku alebo trestného činu, ale najmä preto, že následky dopravných nehôd zavinených práve vodičmi pod vplyvom alkoholu bývajú v mnohých prípadoch tragické. Každý by mal začať od seba, teda uvedomiť si, že kombinácia alkohol a šoférovanie nikdy nejde dokopy.

Odporúčanie pre motoristov na jesenné zimné obdobie

Jesenné a nadchádzajúce zimné obdobie vytvárajú na cestách špecifické podmienky, ktoré by cyklisti, ale najmä vodiči nemali v žiadnom prípade podceniť. Hmla, dážď, či sneh predstavujú mimoriadnu záťaž z hľadiska pozornosti, ale aj techniky jazdy motorových účastníkov cestnej premávky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ