Na rekonštrukciu synagógy prispelo viac ako 2000 dobrovoľníkov, ich mená zvečnia v skladbe


Foto: Na rekonštrukciu synagógy prispelo viac ako 2000 dobrovoľníkov, ich mená zvečnia v skladbe
Galéria: 6 fotiek
Foto: Truc Sphérique

Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky Nová synagóga v Žiline ide do finále. Momentálne je hotových takmer 90 % stavebných a reštaurátorských prác. Na dokončenie chýba posledných 100-tisíc eur. Časť financií chcú ešte iniciátori projektu získať predajom „nesmrteľnosti“ v rámci verejnej zbierky, ktorou to celé začalo.

„Tak, ako sme vďaka darom jednotlivcov začali, teraz to aj dokončíme – verejnou zbierkou Kúpte si nesmrteľnosť. V nej sme sľúbili každému darcovi, že jeho meno sa stane súčasťou nesmrteľného umeleckého diela, ktoré zostane navždy v Synagóge,“ povedal jeden z iniciátorov Fedor Blaščák.  

Viac ako 2000 darcov zaznie v hudobnej kompozícii na otvorení, neskôr bude stačiť priložiť ucho

Nesmrteľným dielom bude hudobná kompozícia od skladateľa Mareka Piačeka, ktorá bude obsahovať mená všetkých darcov rekonštrukcie. Interpretovať ju bude hudobné teleso Octet Singers pod taktovkou Jozefa Chabroňa. Doteraz obsahuje 2000 mien a pribúdajú ďalšie. Zaznie na otvorení, vyjde aj na vinylovej platni a vďaka špeciálnej zvukovej inštalácii bude navždy znieť v stenách Novej synagógy. Môžete si ju teda prísť hocikedy vypočuť, stačí priložiť ucho k stene.



Na začiatku bola motiváciou špičková medzivojnová architektúra Novej synagógy a potreba ju zachrániť. „Vtedy sa nenašli peniaze v meste ani v štáte – vraj by to stálo milióny. A tak sme prišli my, malé občianske združenie zo Stanice Žilina-Záriečie, a pustili sa do práce. S cieľom zvládnuť to za jeden milión, ktorý postupne zbierame,“ povedal Marek Adamov, iniciátor projektu a riaditeľ kultúrneho centra Stanica.

Približne polovica všetkých financií pochádza zo súkromných zdrojov a od viac ako 2000 darcov, druhá polovica z verejných financií. Začalo to verejnou zbierkou a aukciou darovaných umeleckých diel, 2 % z daní, postupne sa pridávali sponzori, miestne firmy a granty. Výrazne nakoniec prispelo aj ministerstvo kultúry, aj Mesto Žilina. Najväčšiu časť financovali tzv. nórske granty (Grant EHP). Konečné predpokladané náklady na rekonštrukciu sú jeden a pol milióna eur. Stálo by to oveľa viac, ale viacero firiem prispelo materiálom, veľa pomohli svojou prácou architekti, projektanti a dobrovoľníci z miestnych firiem, napr. z Kia Motors Slovakia.

Ukážka z pripravovanej skladby




Zrekonštruovať synagógu trvalo 6 rokov, otvoriť by ju mali na jar 2017

V Synagóge vznikne nová kultúrna inštitúcia, ktorej bude dominovať galéria pre súčasné umenie. Okrem výstavného priestoru tu bude fungovať aj kultúrne centrum. „Nesmrteľnou zvukovou inštaláciou a koncertom na jar 2017 otvoríme dvere tejto vzácnej architektonickej pamiatky pre verejnosť. Dokončíme šesťročné dobrodružstvo na stavbe, ktorá nás stála veľa síl, a odštartujeme skutočné kultúrne dobrodružstvo, pre ktoré sme ju stavali,“ dodal Marek Adamov.

Ak sa naplnia plány nadšencov stojacich za týmto projektom, do otvorenia zostáva iba pár mesiacov. „Neuveriteľné sa stáva realitou. Je za nami 6 rokov práce, doposiaľ sme získali a investovali viac ako 800-tisíc eur. Spravili sme pamiatkové výskumy, našli 60 rokov stratené originálne Behrensove výkresy. Vyviezli sme viac ako tisíc ton sutiny. Postavili sme balkón, vymenili kúrenie, spravili nové podlahy, zreštaurovali sme kupolu, vymenili a zaizolovali strechu, dokončili vonkajšiu fasádu a zreštaurovali omietky v interiéri,“ povedal Róbert Blaško, projektový manažér kultúrneho centra Stanica.

Synagóga získala aj prvé ocenenia – napríklad architektonickú Cenu Bauwelt v Nemecku, cenu Inovácia Žilinského kraja alebo Cenu Nadácie Orange za komunitný rozvoj. Počas rekonštrukcie sa v rámci tzv. pootvorení uskutočnili desiatky akcií – výstav, koncertov, festivalov a ďalších, na ktoré prišlo spolu 20-tisíc ľudí.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Truc Sphérique