Obyvateľom vyhorenej bytovky na Bratislavskej sa kontajnerové byty nepáčia


Foto: Obyvateľom vyhorenej bytovky na Bratislavskej sa kontajnerové byty nepáčia Foto: Google Maps

Po nedávnom požiari bytovky na Bratislavskej ulici bolo nutné obyvateľov evakuovať. Mesto im poskytlo pomoc a dočasne ich ubytovalo v telocvični základnej školy na ulici Hollého. Poslanci na mimoriadnom mestskom zastupiteľstve schválili možnosť využiť finančné prostriedky mesta až do výšky 150 tisíc eur na riešenie problému mimoriadne evakuovaných obyvateľov z Bratislavskej ulice.

„Zastupiteľstvo schválilo primátorovi možnosť urobiť potrebnú rozpočtovú zmenu na riešenie situácie s obyvateľmi, aby tak mohla byť čím skôr uvoľnená telocvičňa pre potreby školy. O ďalšom konkrétnom postupe sa rozhodne v najbližších dňoch,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Poslanci sa dopracovali k takému riešeniu, že mesto Žilina zakúpi obytné kontajnery vrátane sociálneho zázemia (WC s umyvárkou) a napojením na inžinierske siete. Za tento návrh hlasovalo 16 poslancov z 25 prítomných, 6 bolo proti a 2 sa zdržali hlasovania. 


Obyvatelia, z ktorých väčšina sú neplatiči a majú voči mestu dlhy, sa do nového bývania mali nasťahovať už koncom tohto týždňa. Počas sťahovania mnohí prejavili svoju nespokojnosť. Unimobunky, ktoré im zabezpečilo mesto sa im vôbec nepáčia. Niektoré rodiny sú mnohopočetnejšie a do jednej obytnej bunky by sa tak malo zmestiť až 13 či 17 ľudí.

„Zatiaľ sme v prvej etape, ktorá pozostáva so zabezpečenia dvanástich kontajnerov. Z tohto počtu je 10 obytných a 2 sú so sociálnymi zariadeniami,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba. „Uvidíme ako sa situácia bude vyvíjať ďalej a podľa toho budeme postupovať,“ dodal hovorca.

Už zhruba o týždeň by mohol byť dostupný posudok statika, ktorý určí, či starú bytovku bude nutné zbúrať, alebo ju môžu nechať stáť. Mnohí obyvatelia sa vzbúrili a chcú sa nasťahovať do svojej starej bytovky aj napriek riziku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu