20. november - Svetový deň pamiatky na obete dopravných nehôd


Foto: 20. november - Svetový deň pamiatky na obete dopravných nehôd Foto: ilustračné - chainimage.com

V roku 1993 vo Veľkej Británii si verejnosť po prvýkrát spomínala v tretiu novembrovú nedeľu na obete dopravných nehôd. Tento rok pripadá na 20. novembra a pri tejto príležitosti sa konajú pietne spomienky aj po celom Slovensku v katolíckych a evanjelických kostoloch tradične už niekoľko rokov.

 Cieľom je nielen uctiť si pamiatku obetí dopravných nehôd, ale aj preventívnou formou upozorniť všetkých účastníkov cestnej premávky na tragické následky porušenia zákona na cestnej komunikácii. Následky nezodpovedného správania v cestnej premávke nemusíme znášať len sami, môžu sa dotknúť aj iných a zostať trvalé.

„Pre pozostalých je náhla a nečakaná smrť blízkeho človeka emocionálne veľmi náročná a často traumatizujúca. Tragická udalosť sa nedá vrátiť späť a nie je ľahké sa s ňou vyrovnať. Vyhľadať preto pomoc blízkych, priateľov alebo odborníkov nie je známkou slabosti, práve naopak. Na druhej strane by nám to však malo  pripomenúť aj našu smrteľnosť a viac si vážiť život, ktorý máme,“
vysvetľuje policajná psychologička ministerstva vnútra.

Počas prvých 10 mesiacov takmer 200 mŕtvych, na vine je rýchlosť a porušenie povinností


Za desať mesiacov tohto roka zahynulo na cestách 194 osôb. Z tohto počtu bolo 55% vodičov a spolujazdcov, 26% chodcov, 12% motocyklistov a 11% cyklistov. Vodiči najčastejšie porušili svoje povinnosti (okrem iného je to aj obsluha telefónu či nevenovanie sa šoférovaniu) a jazdili neprimeranou rýchlosťou. Pod vplyvom alkoholu zavinilo nehodu 914 vodičov, 75 chodcov, 65 cyklistov a 31 motocyklistov. Ak by sme analyzovali nehody podľa druhu vozidla, takmer 6000 nehôd zavinili vodiči osobných vozidiel, nákladných 1010, motorkári a cyklisti takmer rovnako a autobusári 66 nehôd. Štatistiky môžete vidieť aj na grafoch vo fotogalérii.

K dátumu 15.11.2016 evidujeme 11610 dopravných nehôd (o 145 menej ako vlani v rovnakom období), zomrelo 205 osôb (o 26 menej ako vlani) a ťažko sa zranilo 879 osôb (o 113 menej ako vlani).

Ak stratí človek blízku osobu, je to extrémna životná situácia. V prípade obetí dopravných nehôd ide o nečakanú a často takpovediac zbytočnú smrť. Tento deň má byť teda nielen spomienkou na obete, ale hlavne ponaučením pre nás všetkých, ktorí sme účastníkmi cestnej premávky.

V nedeľu, 20.11. so začiatkom o 18.00 hod., bude v Katedrále sv. Šebastiána svätá omša (katedrálny chrám Ordinariátu, Pekná cesta, Bratislava) a o 19.00 hod. bude pietna spomienka, počas ktorej sa prihovorí za Ordinariát policajný duchovný Miroslav Galis.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ