Po Žiline budú jazdiť ďalšie nové trolejbusy, budú plne klimatizované a s USB nabíjačkami


Foto: Po Žiline budú jazdiť ďalšie nové trolejbusy, budú plne klimatizované a s USB nabíjačkami Foto: ilustračné

Primátor mesta Igor Choma včera, 14.novembra, informoval na tlačovej konferencii o doplnení nových trolejbusov do vozového parku Dopravného podniku mesta Žiliny (DPMŽ s.r.o.). Podľa jeho slov už bola podpísaná žiadosť o nenávratný finančný príspevok a tiež zmluva s vysúťaženým dodávateľom. Verejná súťaž na dodávku trolejbusov prebehla už dávnejšie, no trvalo istý čas, kým sa veci dali do pohybu.

Podľa slov primátora bude vozový park doplnený o 27 nových nízkopodlažných trolejbusov v celkovej sume až 8,9 milióna eur. Z tejto sumy je 85% hradených z eurofondov, 10% zaplatí štát formou príspevku a 5% pôjde z mestskej kasy. Suma, ktorú musí zaplatiť mesto, predstavuje zhruba 450 000 eur.

Trolejbusy, ktoré budú dodané do Žiliny by mali byť novinkou, ktorá po cestách ešte nejazdila, vďaka čomu ide o ich premiéru. Vozidlá budú plne klimatizované, budú mať kamerový systém a budú poskytovať jednoduchý nástup aj s invalidným vozíkom.

V priestoroch trolejbusov budú nové označovače na cestovné lístky a tiež najnovší tarifno-informačný systém. Informácie pre cestujúcich budú zobrazované pomocou LED panelov, či obrazoviek a chýbať nebude ani možnosť nabíjania mobilných telefónov cez USB nabíjačky počas jazdy.

Prvé dva trolejbusy by podľa primátora mali zavítať do nášho mesta už do 12 mesiacov od podpísania zmluvy, pričom prvý mesiac už takmer uplynul. Zvyšný počet trolejbusov dodá výherca verejného obstarávania do 17 mesiacov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu