Mesto upozorňuje na zákaz vypúšťania lampiónov počas podujatia Večer tisícov želaní


Foto: Mesto upozorňuje na zákaz vypúšťania lampiónov počas podujatia Večer tisícov želaní

Mesto Žilina informuje občanov o zákaze vypúšťania lampiónov, a to aj počas podujatia Večer tisícov želaní, ktoré sa koná v Žiline už od roku 2009. Nejde o prvý rok, v ktorom mesto akciu rozdeľujúcu žilinčanov na dva tábory, nepovolilo. Mesto takto reaguje na veľký počet sťažností z minulých rokov, kedy sa občania žijúci najmä v blízkosti centra sťažovali na neporiadok a vyjadrili obavy zo vzniku požiaru. Na území mesta navyše platí zákaz vypúšťania lampiónov, v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia č. 4/2016.

V záujme občanov, bezpečnosti a zachovania čistoty nášho mesta informujeme širokú verejnosť o zákaze vypúšťania lampiónov na území mesta. K takémuto kroku pristúpilo mesto po opakovaných skúsenostiach a množstve sťažností zo strany občanov z predošlých rokov.

Vypúšťanie lampiónov sa pravdepodobne aj napriek zákazu bude konať, a to v piatok 11.novembra 2016 na Hlinkovom námestí, počas programu podujatia Večer tisícov želaní. Program podujatia obchodného centra pozostáva len z koncertu skupiny Arzén a predaja lampiónov, samotné vypúšťanie však organizátor neorganizuje.

Ľudia vždy počas koncertu vypustia svoje lampióny šťastia na vlastnú zodpovednosť. Prvýkrát sa vypúšťali v Žiline lampióny v novembri 2009, kedy ich nad mestom lietalo naraz 816, v roku 2012 to bolo už 3649 lampiónov a minulý rok vyše 6000. Všetky peniaze z predaja smerujú na charitatívnu činnosť.


Mesto kvôli takejto organizácii vypúšťaniu lampiónov nedokáže zabrániť, každý, kto sa podujatia zúčastní, vypúšťa lampión “na vlastnú zodpovednosť” a sám za seba. Organizátor, ktorým je obchodné centrum, každoročne zabezpečuje upratovanie námestia a okolia po koncerte.

„Uvedený zákaz je plne odôvodnený bezpečnost­nými dôvodmi (nielen zo zahraničia boli prípady vzniku vážnych škôd) a taktiež potrebou zabrániť znečisťovaniu mesta po takýchto akciách, s čím sa obyvatelia pravidelne stretávajú (dohorené lam­pióny po stromoch, stre­chách a samozrejme na uliciach a námestiach),“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Aký je váš názor na Večer tisícov želaní? Vyjadrite sa pod článkom v diskusii.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu