Kedy sa oplatí prezuť na zimné pneumatiky?


Foto: Kedy sa oplatí prezuť na zimné pneumatiky? Foto: ilustračné

Počasie býva v týchto mesiacoch nevyspytateľné a dážď sa môže behom pár hodín zmeniť na sneh. Mnoho vodičov si necháva prezúvanie pneumatík na poslednú chvíľu a sú aj takí, ktorí jazdia na letných, až kým nie je cesta súvisle zasnežená. Takéto riskovanie môže priniesť nielen škodu na majetku, ale aj na zdraví. 

Nehodám sa dá vyhnúť nielen správnym spôsobom jazdy, ale aj výbavou vozidla. Nečakajte na súvislú vrstvu snehu na vozovke a prezujte pneumatiky už teraz.

Podľa odborníkov by sme mali prezuť zimné pneumatiky už vtedy, keď teplota vonku klesne pod 7 stupňov. Je to práve kvôli tomu, že zloženie zmesi, z ktorej sú pneumatiky vyrobené je úplne rozdielne. Letná pneumatika sa pri nízkej teplote, ktorá sa pohybuje už okolo 7°C správa na ceste inak a nemá dostatočnú priľnavosť. 

Ako je to s pokutami?

Polícia vás môže pokutovať vtedy, ak máte letné pneumatiky a na vozovke je súvislá vrstva snehu, ľadu, alebo námrazy. Zákon však vodičom nestanovuje, v akých mesiacoch musia mať prezuté zimné a letné pneumatiky. Pozor si treba dať aj na hĺbku dezénu. Na Slovensku je podľa zákona stanovená na 3 milimetre. Zákon u nás neobmedzuje to, aké staré môžeme mať pneumatiky. Odporúča sa však, aby vodiči na svojich autách používali najviac 3 až 4 roky staré zimné prezutie. Je to z toho dôvodu, že zmes po čase stvrdne a stratí priľnavosť. Veľa vodičov si myslí, že všetko závisí len na hĺbke dezénu, čo však nie je pravda.

Aj keď sa ceny nových pneumatík pri bežných rozmeroch pohybujú od sumy 250 eur (za komplet), za 4 roky to predstavuje zhruba 60 eur ročne, ktoré je potrebné investovať do zvýšenia bezpečnosti počas jazdy autom v zime. Pri väčších rozmeroch je samozrejme cena podstatne vyššia, čo často núti majiteľov áut nakupovať lacné čínske, ázijské či taiwanské pneumatiky. Mnoho z nich nespĺňa základné požiadavky na bezpečnú jazdu, sú však i také, ktoré prekvapia svojimi vlastnosťami za nízku cenu. Viac o takýchto pneumatikách sa dočítate v podrobnom článku na stránke Autobild.sk - Oplatí sa kupovať lacné čínske pneumatiky?



Kedy a kde je najlepšie nakúpiť a prezuť?

Aby ste vedeli, kedy je vhodný čas na prezutie, mali by ste sledovať počasie a predvídať. Veď koniec koncov, pneumatiky neprezúvate len kvôli zákonu, ale hlavne kvôli svojej bezpečnosti. Ideálny čas na prezutie vozidla je síce v období, keď teplota klesá pod 7°C. Do úvahy však treba brať aj čas, kedy sa zvyknete pohybovať po cestách.

Ak totiž teploty klesajú pod 7°C len skoro ráno a neskoro večer ale vy jazdíte najmä počas celého dňa, kedy je teplota napríklad 11°C, nemusíte sa s prezúvaním pneumatík unáhliť. Vyššie teploty zimným pneumatikám totiž neprospievajú a preto sa pneumatiky rýchlejšie opotrebujú. Ak ale jazdíte do práce najmä skoro ráno a domov sa vraciate neskoro večer, pokojne môžete svoje auto prezuť. Pri nižších teplotách naopak letné pneumatiky na ceste nemusia až tak dobre “držať”.

Polícia radí

„Jazdu treba vždy, a v sťažených podmienkach obzvlášť, prispôsobiť stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam i svojim schopnostiam a zručnostiam. Dôležité je jazdiť opatrne, dodržiavať medzi vozidlami bezpečnú vzdialenosť, brzdiť uvážene a včas. Naplánujte svoju cestu v dostatočnom predstihu, aby ste sa nedostali do časovej tiesne a bezpečne dorazili do cieľa. Len tak sa vyhnete kolíznym situáciám či nehodám.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu