Poplatok za rozvoj pri rekonštrukcii alebo výstavbe by mal začať platiť už od budúceho roka


Foto: Poplatok za rozvoj pri rekonštrukcii alebo výstavbe by mal začať platiť už od budúceho roka

Do najbližšieho zasadnutia Mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční 21. novembra 2016, plánuje mesto Žilina predložiť návrh na nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN). Podľa jeho znenia by určovalo zóny mesta, na základe ktorých by bolo možné vyberať poplatky za rozvoj. Ak poslanci VZN schvália, už od začiatku nového roka by musel občan pri rekonštrukcii alebo výstavbe novej budovy platiť poplatok. Ten by bol vo výške 10 alebo 20 eur za meter štvorcový.

“Zóny sú rozdelené rôzne, ale budú sa vyžadovať poplatky 10 a 20 eur. To sú poplatky za meter štvorcový novobudovanej alebo rekonštruovanej plochy objektu. Je to jednorazový poplatok a bude sa týkať nových stavieb, alebo tých, ktorým bude vydávané stavebné povolenie od 1. januára 2017,” uviedol pre TASR primátor Igor Choma.

Ako ďalej spresnil, poplatky by mali prispieť k výstavbe infraštruktúry, ktorej zaťaženie sa zvyšuje práve tam, kde vznikajú nové budovy. “V tejto chvíli veľmi ťažko odhadnúť, aký príjem do kasy to prinesie. Pretože nevieme, aké sú investičné zámery investorov v meste, nevieme, kto sa chystá čo rekonštruovať, opravovať. Treba ale povedať, že toto nie je o tom, aby sme mali stály príjem do kasy. Ale o tom, aby do mesta prichádzali peniaze, ktoré sa dajú využiť na výstavbu infraštruktúry práve tam, kde sa niečo nové buduje,” dodal pre TASR Choma.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu