Mladíci opakovane ukradli autá s kľúčmi v zapaľovaní, v jednom z nich nabúrali pri Martine


Foto: Mladíci opakovane ukradli autá s kľúčmi v zapaľovaní, v jednom z nich nabúrali pri Martine
Galéria: 6 fotiek

Divoké dobrodružstvo trojice mladíkov sa skončilo dopravnou nehodou, po ktorej sa rozhodli ujsť z miesta činu. Najprv ukradli v Ružomberku vozidlo s kľúčmi v zapaľovaní a prišli s ním až do Sučian, kde následne havarovali. Najmladší z trojice mal pritom len 14 rokov, jeho kamaráti 15 a 16 rokov.

„Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Ružomberku obvinil troch mladistvých vo veku 14 rokov, 15 rokov a 16 rokov z prečinu neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla spáchaného formou spolupáchateľstva. Obvinení mladiství sa mali vo štvrtok 20. októbra vo večerných hodinách v Ružomberku zmocniť otvoreného osobného motorového vozidla Ford Fiesta v hodnote 4.200.-€, v ktorom mali byť kľúče v zapaľovaní. Následne mali s ním odísť do obce Sučany, okres Martin, kde mali s vozidlom havarovať. Po dopravnej nehode mali z miesta ujsť,“ uviedol policajný hovorca Radko Moravčík.

Dvaja z mladíkov ukradli ďalšie auto o deň neskôr, na rováši majú aj vlámanie

Za majetkový trestný čin im teraz hrozí až dva a pol roka väzenia, o deň neskôr sa dvaja z trojice rozhodli opäť ukradnúť vozidlo s kľúčmi v zapaľovaní. „Dvaja z obvinených vo veku 15 rokov a 16 rokov čelia obvineniu aj z ďalšieho skutku prečinu  neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla spáchaného formou spolupáchateľstva. Obvinení mladiství sa mali v piatok 21. októbra v nočných hodinách v Ružomberku zmocniť  zaparkovaného motorového vozidla Citroën Xsara v hodnote 1.100.-€, na ktorom sa mali voziť po Ružomberku. Kľúče mali byť vo dverách vozidla. Následne bolo vozidlo zastavované policajtmi z Obvodného oddelenia Policajného zboru  v Ružomberku. Obvinení mladiství mali potom vozidlo zastaviť a dať sa na útek,“ spresnil Moravčík.

Po tomto čine už obmedzili príslušníci policajného zboru najstaršieho z mladistvých na osobnej slobode. „Policajti obmedzili osobnú slobodu mladistvému 16-ročnému obvinenému a predviedli ho na policajný útvar. Za uvedený trestný čin stanovuje Trestný zákon trest odňatia slobody až na dva roky. U mladistvých sa trestné sadzby odňatia slobody znižujú na polovicu,” upresnil policajný hovorca.

Problematickí muži sú podozriví aj z vlámania do rodinného domu


Dvojica, ktorá kradla vozidlo na ďalší deň, nie je pre políciu neznámou. Obaja majú na krku aj obvinenie z vlámania sa do rodinného domu, kde ukradli viac ako 114€. Zároveň podal poverený príslušník policajného zboru návrh na väzobné stíhanie 16-ročného mladistvého

„Dvojicu mladistvých vo veku 15 rokov a 16 rokov spoločne s ďalším mladistvým vo veku 17 rokov obvinil poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru Ružomberok  z prečinu krádeže spáchaného v spolupáchateľstve. Obvinení mladiství sa mali v prvej polovici septembra 2016 v Ružomberku vlámať do rodinného domu. Následne mali z jeho priestorov odcudziť finančnú hotovosť 114,40.-€. Za uvedený trestný čin stanovuje Trestný zákon trest odňatia slobody až na dva roky. U mladistvých sa trestné sadzby odňatia slobody znižujú na polovicu. Poverený príslušník  Policajného zboru spracoval podnet na návrh na vzatie 16-ročného ročného mladistvého do väzby,“
dodal Moravčík.

Auto nie je trezor ani výklad

Polícia žiada občanov, aby si ani pri krátkom opustení vozidla v ňom nenechávali rôzne cenné veci, ako napríklad fotoaparáty, kamery, mobilné telefóny, notebooky, navigačné systémy, autorádiá, doklady, finančnú hotovosť, kabelky, pracovné náradie, športovú výstroj, ale ani prázdne tašky a rôzne iné veci, ktoré lákajú zlodejov a často sa stávajú pre nich ľahkou korisťou. Pri opustení vozidla skontrolujte uzamknutie vozidla aj fyzicky a nespoliehajte sa len na centrálne uzamykanie.

Aj pri krátkom opustení vozidla ho riadne uzamknite a kľúče si zoberte so sebou. Vozidlá odporúčame parkovať na strážených a osvetlených parkoviskách. Pri krádeži vlámaním do vozidla často dochádza nielen k odcudzeniu vecí, ale aj k jeho nezanedbateľnému poškodeniu. Treba si uvedomiť, že auto nie je výklad ani pancierový trezor. Veci si neodkladajte ani do kufra auta na mieste kde parkujete, nakoľko Vás môžu sledovať potenciálni dlhoprstí, ktorí pôjdu do Vášho auta „nakupovať“ už naisto.

Ponechaním cenných vecí vo vozidle zvyšujete riziko vykradnutia vozidla a pamätajte… príležitosť robí zlodeja. Ak už chcete nechať veci v kufri svojho zaparkovaného auta, dajte ich tam na inom mieste ako parkujete. Ak už dôjde k vykradnutiu vozidla, je veľmi dôležité ničoho sa nedotýkať, nesadať do vozidla, nakoľko by mohlo dôjsť k zničeniu stôp, ktoré môžu identifikovať páchateľa protiprávneho konania. Dodržiavaním týchto základných odporúčaní a rád chránime svoj majetok a eliminujeme tak možnosť stať sa obeťou tejto trestnej činnosti.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ