Ares gym vyslal svojich zverencov do Thajska


Foto: Ares gym vyslal svojich zverencov do Thajska

„Chalani sa osamostatnili a našli v sebe potenciál, o ktorom dovtedy možno ani netušili, že majú. Po troch mesiacoch strávených v Ázii, narástli či už po fyzickej, ale najmä po psychickej stránke. Narástlo im sebavedomie, nemali najmenší problém postaviť sa do ringu proti komukoľvek. Chalani išli váhovo rapídne hore, čo pocítil aj tréner, keď s nimi lapoval alebo sparoval. Je viditeľný priamoúmerný nárast sily a výkonu. Ich sebaistý nástup a chovanie v ringu je neprehliadnuteľné, napokon výsledky hovoria za všetko. Teraz ich čaká množstvo zápasov v európskych ringoch, keď naplno predvedú techniky, ktoré sa naučili, bude sa skutočne načo pozerať. Verím, že to pritiahne zopár nových fanúšikov a stúpne celková popularita tohto športu u nás,“ skonštatoval po návrate z Thajska člen realizačného tímu Michal Gramata.


Prázdniny strávili dva mladé talenty z Ares gymu, Daniel Svitek a Michal Dubeň, na exkluzívnom sústredení priamo v Mekke thajského boxu, v Thajsku. Šesť dní v týždni absolvovali dvojfázové tréningy v Yodyut Muaythai gyme. Tréningy boli vedené thajskými trénermi, ktorí sú majstri vo svojom obore. V gyme pôsobilo veľké množstvo nielen domácich, ale aj zahraničných fighterov z celého sveta, čo rozhodne prispelo k rozmanitosti a kvalite prípravy. Tvrdá disciplína ukazuje svoje výsledky, ktoré spozorovali aj samotní aktéri: „Sme veľmi radi, za túto úžasnú možnosť vycestovať, pracovať na sebe a posunúť sa ďalej. Každý deň sme cítili obrovský progres.“

Manažér Ares gymu Richard Šimko, zhodnotil pôsobenie svojich zverencov v Thajsku: „Pre klub je to dôležitý prínos nových vedomostí. Chalani si osvojili tradičný ázijský cvičebný systém, ktorý sa teraz prostredníctvom oboch účastníkov odovzdáva na tréningoch v Arese, a tým škola naberá na novej exkluzivite. Klub sa týmto sústredením zviditeľnil jednak doma, ale hlavne na samotnom Koh Samui, kde nás chlapci reprezentovali. Nadviazali sme nové možnosti spolupráce s promotérmi zápasov v Európe a Ázii.“

Thajský štýl boxu je výrazne rozdielny od európskeho. V ringu sa používa oveľa viac kopov, lakťov a klinčové techniky, zatiaľ čo u nás sme zvyknutí viac na boxerské údery. V Thajsku sú zápasy niekoľkonásobne tvrdšie, náročnejšie na vytrvalosť a mnohokrát končia zranením.

Aresáci mali možnosť predviesť svoje schopnosti v niekoľkých zápasoch v štýle Muahthai. Hneď vo svojich prvých zápasoch si vybudovali rešpekt po tom, ako svojich protivníkov uzemnili knokautom.



Prvý sa proti ostrieľanému thajskému zápasníkovi postavil Michal Dubeň. Zápas bol vypísaný na päť trojminútových kôl. Prvé kolo začalo zľahka, vzájomným čítaním techník a slabín súperov. V druhom kole získal Dubeň viditeľnú prevahu, tlačil svojho súpera tvrdými kombináciami rukami a kopmi na hlavu. V polovici tretieho kola thajského bojovníka zdolal highkickom, ktorým ho zložil na zem a ukončil zápas. „Na svoj prvý zápas v Thajsku si pamätám presne. Začal zostra a tak aj skončil, súpera som nešetril a v treťom kole som mu uštedril KO,“ uviedol Dubeň.  

V podobnom duchu prebiehal zápas Daniela Sviteka v Chaweng Muay Thai Stadium. V úvode Svitek síce pôsobil pasívnejšie, čítal neznámeho protivníka. To sa mu však excelentne podarilo, a už v treťom kole mu uštedril KO.


Na prvých zápasoch sa zúčastnil aj tréner Richard Šimko. „Vidieť vlastných zverencov opäť v ázijskom ringu je pre mňa veľká méta úspechu v roli trénera a manažéra. Chalani ma odmenili víťazstvom v zápasoch, čo mňa osobne energeticky dobíja.“

Počas svojho pobytu sa borci mali ešte niekoľkokrát možnosť predviesť v ringu. Na vlastnej koži okúsili ostrosť thajského boja, zo zápasov si okrem výsledkov a nových skúsenosti odniesli aj nepríjemné zranenia. Michal Dubeň hneď po prvom zápase utrpel úraz na ľavej holennej kosti, kvôli ktorému na istý čas nemohol pokračovať v tréningoch. „Išiel som do nemocnice, kde mi ranu ošetrili a predpísali lieky. Po každom tréningu som si na to dával horúci zábal, opuch sčasti odstúpil, no úplne som si to doliečil až po príchode domov. S Danom sme mali pocit, že ázijské podnebie vplýva na dobu rekonvalescencie, ktorá bola omnoho dlhšia ako doma.“

S návštevou nemocnice, a dokonca aj polície mal svoju skúsenosť aj Daniel Svitek. Keď spolu s Mišom spoznávali ostrov na skútroch, do Dana narazilo zboku auto. Z nepríjemnej zrážky našťastie vyviazol bez vážnejších následkov, návšteva nemocnice však bola nevyhnutná a vzniknuté materiálne škody bolo potrebné riešiť cez políciu. Chalani sú v juniorskom veku a pobyt mimo domova, vrátane všetkých podobných zážitkov ich posilnil a posunul stupeň ich samostatnosti.

„Chalani sa prvýkrát stretli s kultúrou juhovýchodnej Ázie, systém života je predsa len odlišný od toho nášho, tiež komunikačná bariéra urobí svoje. Náročnosť tréningového procesu bola značná, telo sa ocitlo v šesť hodinovej dennej záťaži. Keď som ich po prvom mesiaci prišiel navštíviť, boli veľmi vyčerpaní. Pomohol som im zregenerovať, preliečiť zranenia. Tiež som im vysvetlil princípy mentality domácich Thajcov. Návšteva chalanom pomohla po mentálnej a motivačnej stránke.“ zhodnotil tréner a manažér klubu Richard Šimko.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu