93 obyvateľov z Bratislavskej ulice je dlhodobo evakuovaných, v telocvični budú dlhšie obdobie


Foto: 93 obyvateľov z Bratislavskej ulice je dlhodobo evakuovaných, v telocvični budú dlhšie obdobie Foto: ilustračné

Po tom, ako dňa 18.10.2016 vznikla na Bratislavskej ulici mimoriadna udalosť, zostalo 93 obyvateľov domu bez strechy nad hlavou. Z tohto počtu je 36 mužov, 26 žien a 31 detí. Mesto reagovalo na vzniknutú situáciu okamžite, a pripravilo v krátkom čase dočasné ubytovanie v telocvični na Hollého. Všetci dotknutí pochádzajú zo sociálnej slabej skupiny obyvateľstva.

93 ľudí bude obývať telocvičnu dlhšie obdobie


Evakuovaní obyvatelia, ktorých mimoriadna situácia postihla, zostanú v priestoroch školy dlhšie. “Nakoľko je predpoklad, že došlo k narušeniu statiky obytného domu, evakuovaní obyvatelia, ktorým bolo poskytnuté dočasné ubytovanie a stravovanie, zostanú v týchto priestoroch dlhšie obdobie. Požiar vznikol v obytných domoch pre sociálne slabé skupiny obyvateľstva,” uvádza sa vo vyhlásení mimoriadnej situácie.  


Ich predošlé obydlie bude zatiaľ strážiť mestská polícia, a to až do doby, kým nebude posúdená jeho statika. „Bytové domy z dôvodu možného narušenia statiky budú uzatvorené a príslušníkmi mestskej polície strážené. Na základe vystavenej objednávky mestom, bude vykonané statické posúdenie bytového domu z pohľadu bezpečného účelového ubytovania,“ spresňuje ďalší postup dokument.

Obyvatelia sú v mimoriadnej situácii, mesto zabezpeční najnutnejšie vybavenia a stravu


Nateraz je 93 obyvateľov dlhodobo evakuovaných, mesto Žilina im zabezpečuje stravu a nutné potreby v priestoroch telocvične. Zdieľajú spoločnú jedáleň s deťmi zo základnej školy, zachované sú prísne hygienické štandardy. „Pre účel dlhodobej evakuácie s poskytnutím núdzového ubytovania (nad 24 hodín) a stravovanie v priestoroch základnej školy Hollého 66, mesto v súčinnosti s Okresným úradom Žilina zabezpečí pre evakuovaných prikrývky, spacie vaky a skladacie postele. Stravovanie bude zabezpečované v priestoroch telocvične pre dospelých a v školskej jedálni pre školopovinné deti, za prísnych hygienických podmienok,“ uvádza vyhláška.

Pre bezpečnosť oboch skupín je na mieste posilnená hliadka Mestskej polície Žilina, ktorá bude vykonávať nepretržitý dohľad nad priestorom. Mestská polícia bude strážiť aj priestor základnej školy, aby nedochádzalo k prípadným konfliktom. “Nad celým priestorom školského areálu bude mať dohľad mestská polícia za účelom zabezpečenia poriadku a bezpečnosti,” uzatvára mimoriadna vyhláška, ktorú podpísal primátor Igor Choma.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu