Parlament definitívne schválil povolenú hladinu alkoholu 0,5 promile pre cyklistov


Foto: Parlament definitívne schválil povolenú hladinu alkoholu 0,5 promile pre cyklistov Foto: ilustračné - cyclingweekly.co.uk

Už od januára začne platiť novela zákona opozičných poslancov Tibora Bastrnáka a Gábora Gála zo strany Most-Híd, ktorá dovolí cyklistom jazdu s najviac 0,5 promile alkoholu v krvi. Povolenie v zákone sa bude týkať len v zastavanom území obce a na cyklotrasách. Za návrh hlasovalo 113 poslancov rady Slovenskej republiky.

Pol promile v zastavanom území a na cyklotrase nemá vplyv na schopnosti účastníka cestnej premávky


„Za porušenie sa nebude považovať, ak u cyklistu jazdiaceho v zastavanom území obce alebo po cestičke pre cyklistov množstvo alkoholu v jeho organizme nepresiahne hodnotu 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vyšetrení dychovou skúškou prístrojom alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti vyšetrovanej osoby pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou,“ spresnili navrhujúci poslanci.

Koncentrácia 0,24 mg/l, čo sa v prepočte rovná 0,5 promile, zodpovedá odporúčaniam Európskej komisie na prijatie rámci Stratégie Európskej únie na podporu členských štátov pri znižovaní rozsahu škôd súvisiacich s požívaním alkoholu. „Takáto hodnota alkoholu v organizme účastníka cestnej premávky nemá podľa vedeckých poznatkov vplyv na schopnosť fyzickej osoby byť účastníkom cestnej premávky a má len minimálny vplyv na jej psychické, senzorické a motorické funkcie,“ dodali predkladatelia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu