Najkvalitnejšie zdroje proteínov z rastlinnej ríše


Foto: Najkvalitnejšie zdroje proteínov z rastlinnej ríše

O tom, ktoré zdroje bielkovín sú najkvalitnejšie, sa toho popísalo už veľa. Aj to, že či už jeme mäso, sme vegetariáni alebo vegáni, kvalita proteínov, ktoré prijímame v strave, je často dôležitejšia ako ich množstvo. Pozrite sa na zdroje kvalitných proteínov, ktoré ponúka rastlinná ríša.


Naše telo si každú sekundu vytvára nové bunky. Na to potrebuje dostatočné množstvo aminokyselín. A práve aminokyseliny tvoria základ bielkovín. V tele máme 22 druhov týchto zlúčenín. Z tohto počtu si dokážeme 13 aminokyselín vytvoriť sami, zvyšných 9 však musíme nevyhnutne prijímať zo stravy. Najkvalitnejšie zdroje bielkovín sú práve tie, ktoré obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Aj keď je v rámci kompletného zloženia aminokyselín najefektívnejšie práve mäso, odborníci odporúčajú hľadať pre seba aj viac rastlinných foriem proteínu.

Ak ste sa z určitých dôvodov rozhodli pre vegetariánsku či vegánsku stravu, je dôležité, aby ste si skombinovali čo najviac kvalitných zdrojov rastlinných aminokyselín a zvýšili tak šance pre získanie kompletného profilu esenciálnych aminokyselín a vysokej energie. Pri proteínoch naozaj nejde až tak o množstvo ako o kvalitu.

Pozrime sa teda na niektoré zdroje rastlinných bielkovín vysokej kvality, ktorými sa oplatí doplniť váš jedálniček.

Quinoa
Quinoa v slovenčine známa aj ako mrlík čílsky je plodina príbuzná obilninám, vyzerá však skôr ako kuskus alebo proso. Je bohatá predovšetkým na aminokyselinu lyzín, ktorá je dôležitá pre rast a regeneráciu tkanív, preto je veľmi odporúčaná športovcom. Quinoa obsahuje taktiež mangán, horčík, tryptofán, kyselinu listovú a fosfor. Ak hľadáte nový zdroj úplných proteínov z rastlín, určite po nej siahnite. Jej využitie je naozaj všestranné - je ideálna na prípravu šalátov, rovnako sa hodí do polievok a tiež sladkých raňajok v kombinácií napríklad s ovocím a medom. Quinoa funguje dobre aj ako alternatíva k ryži a kuskusu a múka z nej je vhodná na prípravu bezlepkového cesta.

Konopné semená
Nebojte sa, nenavádzame vás na to, aby ste jedli marihuanu. V našej krajine je povolené pestovať iba odrodu konopa siata, ktorá obsahuje menej ako 0,2 % psychotropnej látky THC. Konopné semienka sú mimoriadne bohatým zdrojom kompletných bielkovín a obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny vrátane methionínu, ktorý je spravidla súčasťou živočíšnych bielkovín. Skúste ich pridať napríklad do smoothies, pesta či vašich pečených výtvorov. Z konopných semien a teplej vody sa dá vyrobiť doma aj konopné mlieko jednoducho rozmixovaním semien s použitím filtračnej nádoby. 

Hrach
Hrach je známy už po celé storočia. Jeho korene siahajú do starej Číny, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Hrach je obľúbenou fitness potravinou, pretože obsahuje málo kalórií a z až 23 % pozostáva z bielkovín, čím pomáha pri tvorbe svalovej hmoty. Je taktiež bohatý na vlákninu, obsahuje draslík, horčík, zinok, železo, vitamíny E,B, C aj kyselinu listovú a tiež cennú látku podporujúcu zdravie – lecitín. Odborníci odporúčajú konzumovať najmä čerstvý alebo sušený hrach, pretože konzervovaný stráca až 90 % svojich vitamínov.

Bôb faba
Bôb bol odjakživa významnou plodinou Slovanov, ktorí z neho už v dávnych dobách pripravovali svoj pokrm. A dobre robili, pretože bôb faba, známy u nás aj ako bôb záhradný, je mimoriadne bohatý na obsah bielkovín a tiež  vápnika, draslíka, železa a ďalších minerálnych látok. Bôb sa dopestuje pomerne ľahko a jeho veľkou výhodou je, že mladé rastlinky znesú teploty pod bodom mrazu. Receptov z neho existuje množstvo. Využiť ho môžete v šalátoch, polievkach, alebo si ho pripraviť ako  zdravšiu alternatívu vyprážanej pochúťky.

Nová zmes najkvalitnejších rastlinných proteínov

Získať tie najlepšie bielkoviny z rastlinnej ríše v „instantnej“ a pri tom zdravej podobe dnes umožňujú aj moderné, funkčné potraviny. Napríklad popredná slovenská značka funkčných potravín pre profesionálnych aj rekreačných športovcov – Max Sport – začala len nedávno používať vo svojich produktoch proteínových tyčiniek vlastnú zmes, ktorá obsahuje synergický pomer najkvalitnejších proteínov z rastlinných zdrojov. „Zmes VEGA ProFusion®, ktorú sme vyvinuli v spolupráci s top expertami, obsahuje tri rastlinné zložky. Jej základom je najkvalitnejší hrachový proteín na svete Pisane B9 a zvyšok tvoria kvalitné ryžové bielkoviny a faba bôby. Sme hrdí na to, že sa nám podarilo zo všetkých možných kombinácií dať dokopy práve tieto zložky proteínov. Spoločne totiž vytvárajú bohatý a kompletný profil aminokyselín, ktorý dokonca presahuje normy stanovené Svetovou zdravotníckou organizáciou,“ uvádza Gabriel Hindák z Max Sportu. Výrobca pri vývoji pamätal na to, aby bola zmes dobre stráviteľná a aby v maximálnej možnej miere z rastlinných zdrojov podporovala nárast čistej svalovej hmoty a zároveň pomáhala pri znižovaní telesného tuku a tiež regenerácii po cvičení.

Zdravé raw tyčinky plné rastlinných proteínov

Raw Paleo Protein
od slovenskej značky Max Sport  je prvá alternatíva cukrovinky, ktorá v sebe spája benefity proteínovej tyčinky a 100-percentne prírodnej raw tyčinky. Je vyrobená primárne zo sušeného ovocia, kakaového masla, orechov a semien. Obsahuje unikátnu, čisto prírodnú, rastlinnú bielkovinovú zmes VEGA ProFusion®, ktorú vyvinul priamo Max Sport v spolupráci s odborníkmi. Tá má v sebe tri základné zložky: hrachové bielkoviny, ryžové bielkoviny a bielkoviny z bôbu záhradného. Vďaka tomu tvoria tyčinku z 20 % tie najkvalitnejšie bielkoviny z rastlinnej ríše. Raw Paleo Protein spĺňa všetky parametre čisto prírodného produktu vhodného pre vegánov, ktorý neobsahuje lepok, sóju, mlieko, pridaný cukor a geneticky modifikované suroviny.

Na výber z až piatich verzií. Príchuť Poppy Sha Man obsahuje popri hlavných ingredienciách sušené slivky a mak. Druhou verziou je Zenberry zo sušených brusníc, hrozienok a ľanových a chia semienok. Príchuť Peanut Volcano vás ohúri sýtou chuťou arašidov a čisto prírodného arašidového masla. Milovníci ovocných chutí môžu siahnuť po príchuti Jungle Banana alebo Blood Orange, ktoré obsahujú kúsky banánov a pomarančov a viac kakaa.

V Žiline si môžete zakúpiť bežne v obchodoch s potravinami, drogériou či čerpacích staniciach. Viac informácií o nutričných hodnotách nájdete na www.maxsport.sk

V spolupráci so slovenskou značkou Max Sport sme pre vás pripravili súťaž o 5 balíčkov, ktoré obsahujú tyčinky Raw Paleo Protein vo všetkých príchutiach, tyčinky Protein Bar a Royal Protein Truffles. Pre zapojenie sa do súťaže stačí do komentára pod tento príspevok označiť osobu, s ktorou sa v prípade výhry podelíte :)
Výhercov žrebujeme 23.10.2016

Pripravili sme pre vás zaujímavý článok spolu so súťažou :)

Posted by Žilinak.sk on 18. október 2016

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok