Na poste poslanca NR SR nahradil Lipšica Žilinčan Ján Marosz, pred rokmi usvedčil úplatkára


Foto: Na poste poslanca NR SR nahradil Lipšica Žilinčan Ján Marosz, pred rokmi usvedčil úplatkára Foto: bechny.blog.sme.sk

Po tom, ako pre autonehodu odstúpil z postu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Daniel Lipšic, prevzal jeho mandát Žilinčan Ján Marosz. Ešte stále len 37-ročný Marosz žije v Žiline, do politiky ho vynieslo aj to, že pred troma rokmi nahlásil žiadosť o úplatok na polícii.

Desaťnásobok sumy 100 eur si vypýtal vtedajší  riaditeľ Regionálneho odboru Slovenského pozemkového fondu (SPF) v Žiline Jozef Dúbravka za to, že mal z pozície riaditeľa zariadiť uprednostnenie žiadosti o zriadenie vecného bremena trvalých inžinierskych sietí a tiež odkúpenie parcely od SPF vo výmere 26 m2.

Nový poslanec spolupracoval s políciou ako agent-provokatér, ide o jeden z mála úspešných prípadov odhalenia korupcie


Dúbravku sa podarilo usvedčiť najmä vďaka odvahe Marosza, ktorý pracoval ako policajný agent - provokatér. Koncom novembra 2013 potvrdil Najvyšší súd rozhodnutie Špecializovaného súdu v Banskej Bystrici, ktorým je bývalý šéf SPF v Žiline Jozef Dúbravka uznaný vinným zo zločinu prijímania úplatku. Úplatkár dostal tri roky za mrežami, trest mu bol však odložený ako podmienečný s odkladom na tri roky. Už v novembri tohto roku uplynie lehota, počas ktorej sa nesmie uchádzať o žiadnu verejnú funkciu a takisto musí strpieť probačný dohľad. Jozef Dúbravka takisto zaplatil uloženú pokutu vo výške 3000 eur.
 
Ján Marosz je členom Občianskeho združenia Proti korupcii, odkiaľ si zvolil aj svojho poslaneckého asistenta - Ľubomíra Bechného. Ten je, okrem iného, nezávislým poslancom Mestského zastupiteľstva v Žiline. Bechný je aj spoluautorom viacerých obrazových a textových publikácii, poskytol aj fotografie do knihy Žilina a okolie. V súčasnosti pripravuje publikáciu 12 statočných, v ktorých budú rozhovory v 12 ľudmi, ktorí sa dokázali postaviť zlu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu