Súd vyniesol tresty za výbuch telefónnej búdky, Salinger dostal 13 rokov


Foto: Súd vyniesol tresty za výbuch telefónnej búdky, Salinger dostal 13 rokov Foto: KR PZ Žilina

V piatok 7.10.2016 vyniesol Okresný súd v Žiline rozsudky v prípade výbuchu telefónnej búdky, ktorý sa udial v roku 1998. Pätica odsúdených mužov dostala tresty vo výške 5, 7, 8, 10 a 13 rokov. Výbuch viac ako 4-kilogramovej nálože s prímesou danubitu vtedy zabil troch nevinných ľudí. Najvyšší, až trinásťročný trest, si odniesol údajný bývalý šéf žilinského podsvetia František Salinger.

Ten pôvodne pri začatí procesu tvrdil, že je nevinný. K účasti na čine sa však vo februári tohto roka priznal, v záverečnej reči ho oľutoval a zároveň sa ospravedlnil pozostalým. „Za seba samého chcem vyjadriť obrovskú ľútosť za tragédiu, ktorá sa stala. Ospravedlňujem sa všetkým. Žiť s tým každý jeden deň je pre mňa niečo, čo sa nikdy nenaučím, čo je v porovnaní s ich stratou a utrpením neporovnateľné,“ kajal sa Salinger pred súdom v záverečnej reči.

Sadzby podľa vtedajšieho platného zákona, dvaja odsúdení sa odvolali priamo v súdnej sieni

Tresty za zabitie troch nevinných obetí pôsobia mierne, no súd sa musí riadiť podľa zákona platného v dobe spáchania trestného činu. V tom stálo, že sadzba za trestný čin všeobecného ohrozenia je 12 až 15 rokov, prípadne doživotie. Na doživotie neboli splnené podmienky. Napriek tomu však Salinger ešte nemá isté, či vôbec vyjde z basy. Na súde sa totiž prejednávajú ďalšie dva prípady jeho údajných vrážd.

„Na Okresnom súde Žilina sú podané ďalšie dve obžaloby na Františka S. pre ďalšie vraždy a v týchto prípadoch bude opätovne preskúmaná možnosť uloženia aj výnimočného trestu zo strany prokuratúry,“ uviedol hovorca prokuratúry Milan Cisarik.

Okrem údajného šéfa žilinského podsvetia, sa k skutku priznali ďalší dvaja odsúdení, ktorí spolupracovali s políciou už pri vyšetrovaní. Pre oboch žiadal prokurátor päťročný trest, Tibor B. ho aj dostal. Šimonovi F. vymeral súd 10 rokov, keďže podľa výsledkov vyšetrovania to bol práve on, kto nálož zapojil. Krátko po vynesení rozsudku títo dvaja odsúdení nevedeli, či sa voči nemu odvolajú. Patrik B. dostal 7-ročný trest a Štefan K. dostal 8-ročný trest, napriek tomu, že prokurátor navrhoval 12 rokov. Odvolali sa na mieste.


Matka zabitého mladíka z Oravy mužom odpustila, spis má 8 tisíc strán

Silným momentom pre senát a zrejme nečakaným gestom aj pre obžalovaných bolo, keď na pojednávanie prišla matka zabitého mladíka z Oravy. Napriek tomu, že išlo o jej jediného syna, odsúdeným odpustila.

„Pani urobila veľmi silné gesto, nečakajúc na spravodlivosť, na to ako táto kauza skončí. Bola tu jediný raz. Na hlavnom pojednávaní sa postavila a podala všetkým obžalovaným ruku s tým, že im odpúšťa,“ opísal predseda senátu Štefan Tomáš. Súdne pojednávanie trvalo viac ako dva roky, počas nich prebehlo 67 pojednávacích dní a spis k prípadu má približne 8-tisíc strán.

Výbušnina bola zakopaná pod automatom celý týždeň

Ako vyplynulo z vyšetrovania, výbušninu zabezpečili František Salinger a Šimon F. spoločne. Druhý menovaný ju zapojil, obžaloba nezistila, kto výbušninu zakopával a kto strážil priestor. Do dnešného dňa nie je jasné ani to, prečo výbušnina explodovala a čo ju spustilo. Pravdu sa verejnosť zrejme nikdy nedozvie, keďže výpovede odsúdených sa líšia v zásadných skutočnostiach.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu