Festival zborového umenia Žilina Voce Magna 2016


Foto: Festival zborového umenia Žilina Voce Magna 2016

Festival zborového umenia Žilina Voce Magna pozýva, už po siedmy raz, na koncerty slovenských, ale aj zahraničných zborov v koncertných sálach i kostoloch Žiliny a okolia. Zoskupenia s celosvetovou úspešnosťou a oceneniami zvučných názvov, pricestujú na prehliadku zborov, ktorá nemá v širokom okolí konkurenciu. „Jedným z cieľov tohto Festivalu je nielen rozvíjanie zborovej kultúry na Slovensku a vzájomná umelecká konfrontácia jednotlivých umeleckých telies z rôznych krajín, ale aj prezentovanie umeleckého diania mesta jedinečným Medzinárodným festivalom zborového umenia v meste Žilina,” uviedla riaditeľka festivalu Mgr. Katarína Juhásová, PhD.



Festival vznikol v roku 2010 z iniciatívy Hudobného divadla EDEN. „Ani sme si nemysleli, že sa v zdraví dožijeme druhého ročníka a na našu veľkú radosť sme svedkami už v poradí siedmeho úžasného ročníka. Od úplného počiatku sme chceli ľuďom priniesť zborový spev ako fenomén, ktorý si nanovo zamilujú. Fenomén, ktorý síce zišiel z mysle ľudí, ale nevytratil sa z ich srdca. Voce Magna má ambíciu znovuzrodiť lásku k zborovému spevu,” priblížila zakladateľka festivalu Mgr. art. Anna Kureková.

Siedmy ročník festivalu otvorí v stredu 5. októbra koncert vo farskom kostole Sv. Ladislava v Rajci, kde vystúpia Zbor sv. Ladislava (Rajec), Univerzitný miešaný spevácky zbor OMNIA (Žilina) a Žilinský miešaný zbor. Nasledujúci deň sa môžu návštevníci tešiť na veľkolepí Otvárací koncert v Dome umenia Fatra Žilina. Svoje umenie tu predvedú Žilinský miešaný zbor, Miešaný spevácky zbor Konzervatória Žilina, Detský spevácky zbor Magnólia (Sobrance) a Orchester Konzervatória Žilina, pod taktovkou Adama Sedlického, šéfdirigenta Komornej Opery Bratislava a dirigenta Národního divadla Moravskoslezského v Ostrave. Významným bude i tretí festivalový koncert v priestoroch Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline, v rámci ktorého vystúpia zahraniční hostia Mužský spevácky zbor Béla Bartóka (Pécz), Detský spevácky zbor Jitro (Hradec Králové), Detský spevácky zbor Magnólia (Sobrance) či domáci Paulaetus ensamble (Žilina).



Každoročne vyhľadávaným vystúpením sa stali „Spevy národov”, ktoré ani tentoraz nechýbajú v programe. Milovníci umenia si ich môžu vychutnať v sobotu 8. októbra. Veľkolepím vyvrcholením tohto ročníka bude festivalový Galakoncert v Dome umenia Fatra v Žiline. Okrem vystúpení zahraničných a domácich zborov, budú mať poslucháči príležitosť vypočuť si vokálno-inštrumentálne diela i v prevedení Ostravského zboru a zboru Cambiar La Música (Pohronská Polhora).

Predaj vstupeniek na štvrtkový OTVÁRACÍ koncert a sobotný GALAKONCERT je v informačnej kancelárií ŠKO Žilina, Dolný Val 47, v pracovných dňoch od 7:00 do 10:30 a od 11:30 do 18:00 hod. V deň koncertu sa dajú lístky zakúpiť od 18:00 hod. vo vestibule koncertnej sály ŠKO Žilina.

ÚČINKUJÚ
 
Mužský spevácky zbor Bélu Bartóka z Pécs (Maďarsko)
Dievčenský zbor Cambiar La Música z Pohronskej Polhory
Detský zbor Jitro z Hradca Králové
Akademický spevácky zbor VŠB-TU z Ostravy
Žilinský miešaný zbor
Omnia zo Žiliny
Miešaný zbor Konzervatória zo Žiliny
Paulaetus ensemble zo Žiliny
Zbor sv. Ladislava z Rajca
Symfonický orchester Konzervatória Žilina

Miesto: -
Dátum: 05.10.2016 - 18:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: dcza.sk