Audi Q5 má so svojim predchodcom spoločný len názov


Foto: Audi Q5 má so svojim predchodcom spoločný len názov
Galéria: 5 fotiek
Foto: Audi

Jednou z najväčších hviezd ešte stále prebiehajúceho tohtoročného Parížskeho autosalónu je z nášho pohľadu nová generácia Audi Q5. Audi si zaslúži uznanie aj preto, že o novom modeli sa pred oficiálnou premiérou vedelo len minimum informácii. Vznikli dokonca pochybnosti, či sa plánovaná Parížska premiéra naozaj aj uskutočni, nakoľko sa novinka neobjavila ani v predvečer autosalónu, na tradičnom „koncernovom večeri“.

Nová generácia sa nakoniec v plnej paráde predsa len ukázala. A my môžeme konštatovať, že to čakanie stálo skutočne za to. Druhá generácia jedného z ťažiskových modelov Ingolstadtskej automobilky prichádza po 8 rokoch od debutu svojho predchodcu. Dizajn nešokuje, pretože ide o typické Audi, ktoré ponúka namiesto revolúcie skôr dizajnovú evolúciu. Aj napriek tomuto faktu ale platí, že si novinku s predchodcom určite nepomýlite.

Zásadná revolúcia sa odohrala podľa očakávania pod povrchom. Nová Q5 môže byť doslova nabitá špičkovými technológiami. Mnohé z nich, ako je napríklad pneumatické pruženie, preberá nový model od väčšieho súrodenca, teda Audi Q7. Platforma novinky je odvodená od novej generácie Audi A4. Tým sa toto prémiové SUV jasne odlišuje od ostatných koncernových príbuzných.

Novinka bude dostupná s päticou nových motorov. Podľa očakávania im dominujú vznetové agregáty. Zmenami a vylepšeniami prešiel rovnako aj inteligentný pohon všetkých kolies Audi Quattro ultra. Na našom trhu by sa nová generácia AUDI Q5 mala objaviť už začiatkom budúceho roka.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Peter Hlačik