V zákrute pod Lesoparkom ležala na ceste bezvládna žena, časť vodičov sa nepristavila


Foto: V zákrute pod Lesoparkom ležala na ceste bezvládna žena, časť vodičov sa nepristavila

Na nepríjemnú skúsenosť jedného zo žilinských vodičov nás upozornil čitateľ, ktorý nám zároveň poslal odkaz na rozhorčený status v skupine Dopravný servis - okres Žilina na Facebooku. Šofér Lukáš prechádzal úsekom pod Lesoparkom, pričom na zemi zbadal ležiacu ženu. Okamžite zastavil a počkal na príchod Mestskej polície. 

Rovnako by však mal postupovať každý vodič, čo sa evidentne podľa jeho slov nestalo. Kolóna viacerých áut okolo tela prešla bez toho, aby sa pristavili. Ak by nezastavil Lukáš s iným pánom, mohlo časom dôjsť k ešte väčšej tragédii.

„Tymto smerom by som chcel pozdravit kolonu minimalne 10 aut a to IBA CO SOM JA VIDEL ktori len presli okolo a ani len nepribrzdili pri ZENE LEZIACEJ CEZ POLOVICU PRUHU V ZATACKE pod lesoparkom smer vlcince. Jeden jediny pan zastal a isiel to riesit keby som tam nezastal na vystraznych mozno uz by mala minimalnw dolamane nohy. SA SPAMATAJTE KRISTA JE JEDNO CI JE TO NAPITY BEZDOMOVEC ALEBO VASE MATKY ALE ABY SOM NEHAL NIEKOHO NA STREDE CESTY LEZAT NA TO TREBA FAKT GULE. Dufam ze si to aspon niekto z tych vodicov co isili okolo 20.35 tadial precita. MOZTE SA VSETCI HANBIT !!!!!!“



V danom momente je potrebné potlačiť efekt okoloidúceho a pomôcť


Efekt okloidúceho je psychologický efekt, ktorý je možné obecne popísať takto: čím viac ľudí je prítomných pri situácii, ktorá je nebezpečná alebo zlá, tým skôr nezasiahnu a nepomôžu. Predpokladá sa, že dôvodom je úvaha: „Sú tu určite ostatní, ktorí sa už postarali alebo postarajú a pomohli alebo pomôžu za nás“. Tento efekt v roku 1968 skúmali a pomenovali Bibb Latané a John Darley, ktorí ho nazvali aj ako syndróm “nezúčastneného diváka”.

Táto úvaha je však mylná, keďže v podobných prípadoch môžu hrať rozhodujúcu rolu často aj sekundy. Preto je v takýchto situáciach nutné v sebe potlačiť vyššie uvedené úvahy a v prípade, že na mieste ešte nie je kvalifikovaná pomoc, poskytnúť ju v najlepšej možnej miere sám alebo v súčinnosti s okolím.

Tento negatívny psychologický jav má tiež pomenovanie „syndróm Kitty Genovese“, ktoré odkazuje na prípad z roku 1964. Pri návrate z nočnej smeny bola Kitty napadnutá, avšak jeden z očitých svedkov zakričal z okna a násilník po preľaknutí ušiel. Po chvíli sa však vrátil a dievča pobodal, znásilnil a nechal ju zomrieť. Množstvo susedov počulo jej volania o pomoc, považovali ich však za výkriky milencov alebo hádku opilcov.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Dopravný servis - okres Žilina