Vo veci výbuchu telefónnej búdky navrhol prokurátor tresty od 5 do 13 rokov


Foto: Vo veci výbuchu telefónnej búdky navrhol prokurátor tresty od 5 do 13 rokov Foto: ilustračné

Už v priebehu nasledujúceho týždňa by mal byť vynesený rozsudok v 18 rokov starom prípade výbuchu telefónnej búdky. Pri tragédii prišli o život traja nevinní ľudia, na piatkovom pojednávaní Okresného súdu v Žiline si sudca vypočul časť záverečných rečí. Ostatné budú pokračovať budúci týždeň, kedy by mal padnúť aj záverečný verdikt.

Spolu je v prípade obžalovaných 5 ľudí, ktorým prokurátor navrhuje trest odňatia slobody v dĺžke trvania od 5 do 13 rokov, za trestný čin všeobecného ohrozenia. Najnižšiu sadzbu navrhol prokurátor pre dvoch obžalovaných, ktorí svojimi svedectvami pomohli usvedčiť ostatných. „Dôvodom pre návrh mimoriadneho zníženia trestu bola spolupráca s orgánmi činnými v trestnom konaní, ako aj osobné a zdravotné dôvody obžalovaných,“ spresnil hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisarik.


Najsledovanejšou osobou v prípade je údajný boss žilinského podsvetia František Salinger, ktorý sa, spolu s ďalšími dvoma obžalovanými, priznal k spáchaniu trestného činu. Ich výpovede sa však líšia v tom, kto je za skutok zodpovedný. „Každý popisuje situáciu trochu rozdielne a snaží sa preniesť zodpovednosť na ďalších spolupáchateľov,“ vyslovil prokurátor počas čítania záverečnej reči.

V prípade sa nepodarilo presne identifikovať, prečo niekoľko kilogramová trhavina explodovala až neskôr ako bolo pôvodne plánované. Podľa informácií denníka Pravda nedokázali vyšetrovatelia v 18 rokov starom prípade určiť ani to, ako sa na čine podieľali jednotliví obžalovaní. Na prípade zaujalo verejnosť aj vyššie množstvo peňazí, z vyšetrovania však vyplynulo, že išlo o peniaze určené na rekonštrukciu, ktoré niesla priamo z banky jedna z obetí. Po výbuchu sa rozsypali v okolí miesta explózie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu