Tri kilometre chutí a vôní: navštívte Karlovský gastrofestival


Foto: Tri kilometre chutí a vôní: navštívte Karlovský gastrofestival

Zažite Karlovský gastrofestival! Len hodinku autom od Žiliny si môžete tento víkend vychutnať jedinečný sviatok labužníkov a milovníkov (nielen) valašskej kuchyne a regionálnych produktov. Koná sa 1. a 2. októbra vo Veľkých Karloviciach, kúsok za českou hranicou pri Makove.

Doprajte si ochutnávky rozmanitých špecialít v hospodkách, reštauráciách a penziónoch na trinástich miestach karlovického údolia Léskové, na ktorých sa predstavia miestni kuchári aj ich hostia z širšieho regiónu, ale tiež pestrý sprievodný program pre celú rodinu. Jednotlivé gastro zastávky si môžete vďaka malým vzdialenostiam ľahko prejsť pešo a navyše si tak užiť celý deň na čerstvom vzduchu alebo sa previezť turistickým vláčikom, konským povozom či historickým autobusom.

A hlavne - vstup na Karlovský gastrofestival je tradične zadarmo!!
Nechajte sa nalákať a prečítajte si tipy na to, čo všetko si môžete vo Veľkých Karloviciach užiť:



Gastro tour: ochutnávky po celom údolí

Kuchári pre vás chystajú to najlepšie, aby potešili vaše chuťové poháriky. V ponuke miestnych podnikov budú tradičné valašské špeciality ako kyselice, frgále, šulánky, trnková omáčka, pokrmy zo zveriny, grilované ryby či zabíjačka, ale aj mnoho ďalších chuťoviek a zaujímavostí.

Tešiť sa môžete aj na novinku v podobe street food kútiku s degustáciami francúzskych, brazílskych, slimačích alebo hmyzích špecialít. Na gastrofestivale sa platí jednotným platidlom Valašský gastroš, ktoré si môžete zmeniť na každej gastro zastávke. Vybrané zmenárne prijímajú aj eurá.




Medzinárodný farmársky trh

Na Karlovskom gastrofestivale sa dá nielen ochutnávať, ale tiež nakúpiť rôzne veci so sebou domov – priamo na populárnom farmárskom trhu. Ten sa rok od roku rozrastá, tento rok tu nájdete už sedem desiatok stánkov poctivo vybraných a preverených predajcov z Českej republiky, Slovenska aj Maďarska.

V sortimente nechýbajú frgále a ďalšie pekárske výrobky, perníčky, trdelníky, domáce cestoviny, čokolády, rôzne druhy syrov, mäsa a údenín vrátane bio, paštéty, ghí, sirupy, bylinné vína a čaje, jablkový ocot, korenia, sterilizovaná zelenina, vegetariánske a raw dobroty, burčiak, vína a množstvo ďalšieho, k tomu aj rôzne zaujímavosti. Už ste napríklad niekedy ochutnali koziu zmrzlinu?




Súťaže o najlepší frgál a klobásu

Spestrením gastrofestivalového programu sú tradičné súťaže, do ktorých sa môžete priamo zapojiť a zmerať si sily s ostatnými kuchármi, alebo ochutnávať súťažné vzorky. V sobotu sa koná súťaž o najlepšiu klobásu, v nedeľu nesmierne populárna súťaž o najlepší frgál.




Kuchárska show s novým Michelinom

Novým kuchárskym schopnostiam sa môžete priučiť pri tradičných kuchárskych show. Predstaví sa okrem iného nový český držiteľ prestížnej michelinskej hviezdy Radek Kašpárek, ktorý bude variť pred zrakmi verejnosti v nedeľu 2. októbra medzi 14. a 16. hodinou.

Frgálová manufaktúra a ďalší program

Karlovský gastrofestival je akciou pre celú rodinu vďaka bohatému sprievodnému programu. Navštívte napríklad frgálovou manufaktúru, kde si môžu dospelí aj deti skúsiť vyrobiť valašský frgál. Pripravené sú aj barmanské večery, posedenie s muzikou alebo atrakcie pre deti. Za zvýhodnenú cenu bude otvorený detský zábavný park Razulák. A milovníci relaxácie sa môžu zastaviť na sobotnú Saunovú noc vo Wellness Horal.




Michelinská galavečera pre náročných

Každý rok vo Veľkých Karloviciach hosťujú tiež kuchárske osobnosti s michelinskou hviezdou, čo poskytuje vzácnu príležitosť spoznať um ocenených šéfkuchárov z rôznych zemí. Tohtoročným hosťom bude 39-ročný šéfkuchár maďarskej reštaurácie Borkonyha Ákos Sárközi, ktorý predstaví svoje pojatie chuťovo aj vzhľadovo atraktívnej gastronómie plnej farieb, skĺbenej s tými najlepšími maďarskými vínami. Na Michelinskú galavečeru (1. 10.) a Michelinský obed (2. 10.) sú ešte posledné voľné miesta.




Viac informácií: www.karlovskygastrofestival.cz


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok