Mestská časť Vlčince bude štvrtá v poradí, ktorá bude mať vlastný erb


Foto: Mestská časť Vlčince bude štvrtá v poradí, ktorá bude mať vlastný erb

Pred zhruba dvomi rokmi bol občanom mestskej časti Trnové slávnostne predstavený erb. Išlo o prvý erb, ktorý získala mestská časť Žiliny. O pár mesiacov na to začali mestskí poslanci pracovať na tom, aby aj ďalšie mestské časti získali svoj vlastný erb. V poradí druhou a treťou sa stali Bytčica a Vranie.

Podľa najnovších informácií by aj sídlisko Vlčince malo už onedlho predstaviť štvrtý erb. Mesto plánuje slávnostné predstavenie na jar 2017. 

Heraldici pri tvorbe erbu vychádzali z Ruttkayovej mapy z roku 1747, kde sú uvedené Brezový majer a Wltsintze. Traduje sa, že tu bolo veľa vlkov. Vraj aj preto, lebo tu domáci vynášali zdochliny a oni ich požierali. 


Ako uviedol viceprimátor Patrik Groma, umiestniť ho plánujú na budovy škôl, škôlok a autobusové zastávky. Obyvatelia mesta budú mať možnosť vybrať farebné prevedenie erbu. Rozhodovať sa bude medzi zelenou, červenou a modrou.

Primátor Igor Choma informoval, že radnica plánuje zaviesť erby vo všetkých mestských častiach. Podľa neho sa takto občania nielen vracajú k histórii svojej obce, ale navyše môžu byť na ňu aj pyšní.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu