Vodič auta nezodpovednou jazdou takmer zrazil rodinu s dieťaťom, po incidente sa chcel biť


Foto: Vodič auta nezodpovednou jazdou takmer zrazil rodinu s dieťaťom, po incidente sa chcel biť Foto: ilustračné

Čitateľ Pavol nás kontaktoval a podelil sa s nami o svoju skúsenosť, ktorú má z výletu na bicykli. Spoločne s manželkou a 2-ročným synom sa vybral na Vodné dielo. Prechádzali cez mestskú časť Bôrik, kde im na jednej z križovatiek skrížil cestu vodič vozidla značky Volkswagen Passat striebornej farby s ŠPZ ZA-275** (pozn. celú ŠPZ máme v redakcií). Pavol vtedy ešte netušil, ako sa vodič auta zachová a k čomu dôjde.

Vodič strieborného Passatu vchádzal do križovatky pri hoteli Bôrik, v smere od bôrického parku. Pred ním bolo auto, tak by za normálnych okolností mal čakať. On však chcel ísť vľavo, tak si vybral protismerný ľavý pruh na odbočenie,” píše čitateľ Pavol.

V križovatke sa však nesmie predchádzať a to sa aj vodičovi vypomstilo. V mieste takmer nabúral do cyklistov, ktorí odbočovali z hlavnej cesty práve na túto vedľajšiu ulicu.

”Žena ho počastovala nadávkou, že kam sa pozerá, no jeho reakcia bola viac ako neprimeraná. Otočil sa za ňou a zareval “Drž hubu ty k*rva!”. To mi nedalo a spýtal sa ho, že čo si to dovoľuje. Na to tento človek vyskočil z auta, že či chcem facku,” pokračuje Pavol.

Ako nám ďalej opísal, vodič Volkswagenu prišiel k cyklistovi a chytil ho za zápästia. Pravdepodobne bol rozhodnutý, že bude konflikt riešiť fyzickou konfrontáciou. Údajne chcel cyklistu sotiť na zem a vôbec mu neprekážal ani fakt, že na bicykli sa na detskej sedačke nachádzalo dvojročné dieťa.

Celý incident sa skončil našťastie tak, že Pavol vodiča odradil od jeho úmyslov so slovami, či je potrebné sa naozaj takto správať aj pred dieťaťom. Ako nám Pavol potvrdil, napokon aj partnerka vodiča Volkswagenu sa zastala cyklistov. Pavla mrzí, že jeho syn bol svedkom agresívneho správania.


Vo veci sme oslovili odborníka na zákony a právo, ktorý sa k situácii vyjadril nasledovne:

“Uvedené konanie zo strany vodiča je určite nemiestne a tento vodič si zaslúži absolvovať psychotesty. Konanie vodiča vozidla sa dá vyhodnotiť ako spáchanie priestupku proti občianskemu spolunažívaniu. Dalo by sa uvažovať aj o tom, či neboli naplnené znaky prečinu výtržníctva, keďže situácia, ktorej obsahom bola hrubá neslušnosť, tak ako to definuje trestný zákon, sa stala na mieste verejne prístupnom a to aj pred maloletým dieťaťom.”


Agresivita na cestách býva čoraz častejším javom a vodiči sa okrem trúbenia často aj slovne, alebo v horších prípadoch fyzicky konfrontujú. Je známych množstvo prípadov, kedy podobné konflikty skončili so zraneniami, alebo niektoré boli dokonca riešené políciou. Po internete tiež kolujú desiatky videí, ktoré zachytávajú agresívne správanie vodičov na cestách.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu