Učitelia dnes opäť vstúpili do štrajku, v Žiline sú zapojení pedagógovia z dvoch škôl


Foto: Učitelia dnes opäť vstúpili do štrajku, v Žiline sú zapojení pedagógovia z dvoch škôl

Dnes začal na celom Slovensku stupňovaný štrajk učiteľov, ktorý spočíva v postupnom navýšení počtu neodučených hodín. Ráno učitelia, ktorí sú zapojení do štrajku, odmietli odučiť prvú vyučovaciu hodinu. Princíp stupňovania spočíva v tom, že po 8 kalendárnych dňoch štrajkujúci pridajú vždy jednu neodučenú hodinu navyše, postupne môže pri nesplnení požiadaviek dôjsť k úplnému a neobmedzenému štrajku.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku sa na štrajku nebude podieľať, pretože odbory sú viazané kolektívnou zmluvou vyššieho stupňa. Na tento rok uplatňujú sociálny zmier, zväz ponecháva voľnosť v rozhodnutí o individuálnej účasti v štrajku. Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov uviedol, že rešpektujú stanovisko Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy.

Čiastočne ho vníma ako podporu požiadavkám iniciatívy. “Sme radi, že sa nám v tomto smere darí zbližovať postoje a stanoviská. Vyzývame preto všetkých pedagogických a odborných zamestnancov zo všetkých odborových organizácií, aby sa 13. septembra zapojili do stupňovaného štrajku a podporili nás,” spresnil pre TASR Crmoman.



Iniciatíva, podobne ako vo februári pred voľbami, trvá na zvýšení platov pedagogických a odborných zamestnancov. V tomto roku by malo predstavovať zvýšenie 140 eur, v roku 2017 ďalších 90 eur. Súčasné tempo zvyšovania platov v zmysle Programového vyhlásenia vlády SR je podľa iniciatívy málo atraktívne pre pritiahnutie nových záujemcov o učiteľské povolanie v zmysle odporúčaní Európskej komisie, OECD a domácich školských organizácií a iniciatív.

Pozrite si 10 dôvodov pre štrajk, ktoré spísala Iniciatíva slovenských učiteľov



K dnešnému ránu sa do štrajku podľa Iniciatívy slovenských učiteľov zapojilo 1790 učiteľov z 108 škôl. Na Slovensku je približne 89.000 učiteľov a viac ako 2900 materských, 2100 základných a 860 stredných škôl. Na mape si môžete pozrieť všetky školy, v ktorých sú učitelia zapojení do štrajku.

V Žiline sa do štrajku zapojil aspoň jeden pedagóg na Gymnázium sv. Františka a ZŠ Martinská, v susednom Martine štrajkujú pedagógovia v 4 školách. “O režime školy počas štrajku budú informovať riaditelia škôl.
Zobrazené sú aj školy, kde je do štrajku zapojený jediný pedagóg,”
uvádza sa na stránke Iniciatívy slovenských učiteľov.



Začiatkom februára vytvorili učitelia a sympatizanti, v rámci upozornenia na celoslovenský štrajk, živú reťaz na námestí A. Hlinku. Napriek tomu, že sa akcia konala v chladnom počasí a o 15:30 hod., zúčastnilo sa na nej niekoľko stoviek ľudí. Cieľom akcie bolo upozorniť na štrajk aj tým, že sa na chvíľu stali námestia nepriechodné.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu