Žilinská nemocnica dostala ďalších 159 elektrických polohovateľných postelí


Foto: Žilinská nemocnica dostala ďalších 159 elektrických polohovateľných postelí Foto: FNsP Žilina

Vo Švajčiarsku menia postele v nemocniciach minimálne raz za 5 rokov. Nemocničné zariadenie však aj napriek používaniu prevyšuje domáci štandard. Postele, stolíky a kuchynské vybavenie sú v podmienkach žilinskej nemocnice veľmi vzácnym darom. 

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline dostala do daru od švajčiarskeho Rádu maltézskych rytierov 159 elektrických polohovateľných postelí a 169 nočných stolíkov.

“Vybavenie využívajú pacienti na oddelení vnútorného lekárstva, gynekologicko-pôrodníckom oddelení, v liečebni dlhodobo chorých, chirurgii, ortopédii, neurochirurgii a urológii. Na tieto oddelenia smerovali aj stolíky, stoličky, jedálenské stoly ako aj antikorové a biele skrinky,” povedala hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.


Dar od maltézskych rytierov nie je prvý. Na jar tohto roku bol na brigáde vo švajčiarskej nemocnici Salem-Spital v Berne aj žilinský primátor Igor Choma. Spolu s riaditeľom žilinskej fakultnej nemocnice Ivanom Mačugom, jeho námestníkom Romanom Mrázom a dekanom Dekanátu Rajec Petrom Hluzákom naložili a priviezli do Žiliny použité polohovateľné postele.

“Vďaka vybudovaným nadštandardným vzťahom veľvyslanectva Slovenskej republiky v Berne s Rádom maltézskych rytierov vo Švajčiarsku, veľké množstvo materiálu smeruje práve na Slovensko a aj do žilinskej nemocnice,“ uviedol výkonný predseda Rádu Maltézskych rytierov Švajčiarsko Guido Stöckli.

Hodnota daru dovezeného zo Švajčiarska predstavuje sumu 86 000 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu