Polícia zachránila život dezorientovanému a zranenému 49 ročnému mužovi, o pomoc volal v noci


Foto: Polícia zachránila život dezorientovanému a zranenému 49 ročnému mužovi, o pomoc volal v noci

Operačný dôstojník na operačnom stredisku Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline prijal v stredu 31. augusta  pred treťou hodinou ráno na linke 158 oznámenie od občana, ktorý žiadal o pomoc. Počas telefonátu uviedol, že sa stratil, nevie kde je a je zranený. Operačný dôstojník s mužom neustále komunikoval a snažil sa od neho získať informáciu o mieste, kde sa nachádza. Ten však uviedol, že nevie  kde je a vidí len nejaký stožiar so svetlom. Po prijatí oznámenia operačný dôstojník neustále komunikoval s mužom. Na základe získaných aj operatívnych informácií bolo zistené, že muž sa nachádza v okrese Liptovský Mikuláš.

Muž identifikoval nákladný vlak, do pátrania sa zapojilo niekoľko obvodov


Zároveň boli operačným strediskom vyslané všetky dostupné hliadky do pátracej akcie po mužovi. Operačný dôstojník neustále komunikoval s mužom a v telefóne počul prechádzajúci vlak a malo sa jednať o vlak nákladný. Policajti z pohotovostnej motorizovanej jednotky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, ktorí boli vyslaní do pátracej akcie po obdržaní tejto informácie okamžite vyrazili na železničnú stanicu do Liptovského Mikuláša, kde zisťovali, kedy  prechádzal cez stanicu nákladný vlak.

Po získaní informácie policajti vytýčili približné miesto, kde by sa mohol zranený muž nachádzať. Spoločne s hliadkami z Obvodného oddelenia Policajného zboru Liptovský Mikuláš a Obvodného oddelenia Policajného zboru Liptovský Hrádok začali prepátravať miesta medzi obcou Podtureň a obcou Beňadiková. Policajti pátrali v okolí železničnej trate a použili aj megafón, do ktorého hovorili na strateného muža. Operačný dôstojník stále komunikoval s mužom a počul v telefóne zvuky z megafónu. Policajti použili aj majáky na aute. To pomohlo, pretože muž ich v diaľke videl a cez operačného dôstojníka upresnil miesto, kde sa nachádza. Po 15 minútach prehľadávania policajti v blízkosti koľajiska v katastri obce Uhorská Ves našli stáť muža, ktorý bol zranený a mal oblečené krátke nohavice a krátke tričko. Muž mal početné zranenia na celom tele, bol zjavne podchladený, triasol sa a bol v šoku.

Muž bol značne dezorientovaný a neodpovedal policajtom. Medzitým boli prostredníctvom operačného strediska na miesto vyslaní záchranári. Policajti mužovi poskytli prvú predlekársku pomoc, neustále s ním komunikovali a odviedli ho do služobného vozidla, aby sa zahrial. Policajti po príchode záchranárov muža pomohli naložiť do sanitky a následne bol prevezený do nemocnice na ošetrenie. Okolnosti a príčiny zranenia muža sú predmetom prebiehajúceho preverovania. Policajti svojím koordinovaným a profesionálnym zásahom naplnili poslanie polície „POMÁHAŤ A CHRÁNIŤ“ a zachránili život 49 ročnému mužovi.    



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu