Do lavíc zasadne v septembri viac ako 24-tisíc stredoškolákov v Žilinskom kraji


Foto: Do lavíc zasadne v septembri viac ako 24-tisíc stredoškolákov v Žilinskom kraji Foto: ŽSK

Žilinský samosprávny kraj otvorí v pondelok 5. septembra nový školský rok 2016/2017 na župných stredných školách v regiónoch Kysuce, Turiec, Horné Považie, Liptov a Orava. Do školských lavíc od prvého jesenného mesiaca zasadne 24.167 žiakov, ktorí budú študovať na 15 gymnáziách, 43 stredných odborných školách a jednom konzervatóriu v pôsobnosti ŽSK. Oravské stredné školy privítajú 4.903 študentov, liptovské 4.158, okresy Martin a Turčianske Teplice budú mať 3.533 župných stredoškolákov, Horné Považie 7.443 a kysuckých žiakov nastúpi 4.130.

Na maturitu sa bude u nás pripravovať viac ako 5.000 študentov a do župných škôl nastúpi 5.233 prvákov, čo je v porovnaní s minulým rokom približne o štyri stovky menej. Nových gymnazistov bude podľa posledných údajov 1.150, no najväčší záujem je stále o stredné odborné školy, do ktorých pribudne 4.083 študentov.

Záujem o odborné vzdelávanie síce je, ale nestačí potrebám trhu

Profesie, ktoré boli kedysi tradičnými a základnými, už deti nelákajú a tieto odbory musí kraj rušiť. Potom však chýbajú odborníci s výučnými listami a prácu našich starých otcov a otcov nemá kto prevziať.

Ako dodala riaditeľka odboru školstva ŽSK Dana Mažgútová, aj v Žilinskom kraji sa preto na podporu záujmu žiakov o odborné profesie naďalej rozvíja systém duálneho vzdelávania. Od septembra sa do procesu môže zapojiť 337 stredoškolákov. Odbornú prax im ponúka viac ako 30 zamestnávateľov.


„V našich školách žiaci získavajú kvalitné vzdelanie, čo je aj vďaka inováciám, ktoré riaditelia i učitelia vnášajú do vzdelávacieho procesu. Deti sa tak môžu lepšie uplatniť vo svojich budúcich povolaniach a zároveň budú lepšie pripravené na pracovný trh,“ uviedla D. Mažgútová.

Investície, ktoré kraj do škôl vkladá, sa mu vrátia v podobe talentovaných a šikovných stredoškolákov. Kraj školy neustále rekonštruuje, vybavuje ich modernými učebňami i pomôckami a chce v nich vytvoriť nové, odborné prostredie pre vzdelávanie.

Od septembra tiež župa plánuje otvoriť sedem nových odborov - mechanik strojov a zariadení, klientsky manažér pošty, manikér - pedikér, obuvník, manipulant poštovej prevádzky, mechanik opravár - stroje a zariadenia a mechanik - mechatronik.

Žilinský samosprávny kraj je v školskom roku 2016/2017 zriaďovateľom 59 stredných škôl na území regiónov Kysuce, Horné Považie, Orava, Turiec a Liptov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK