Kúpanie v lome na Šútove je stále rizikové, geológovia však vykonali protihavarijné opatrenia


Foto: Kúpanie v lome na Šútove je stále rizikové, geológovia však vykonali protihavarijné opatrenia

Tohtoročné leto je v plnom prúde a aj napriek vyššiemu počtu dní s nepriaznivým počasím, je stále dosť tých slnečných, ktoré mnohí z nás využívajú na rekreáciu. Populárnym miestom pre relaxáciu je aj zatopený kameňolom Rieka neďaleko Šútova, ktorý využívajú návštevníci z celého Žilinského kraja ako prírodné kúpalisko.

Ako každé prírodné kúpalisko, aj to na Šútove má svoje riziká, ktoré môžu na návštevníkov lomu s priezračnou tyrkysovou vodou čakať. Vzhľadom na množiace sa otázky od vás sme zisťovali, ako je toto riziko veľké a čo môže kúpajúcim hroziť. Okolo vodnej nádrže sa nachádza niekoľko pláži, nudapláž a je tu zabezpečované aj občerstvenie vo forme bufetov.

Geológovia vykonali niekoľko opatrení, očistili svah od balvanov a znížili vodu v jazere

Situácia na prírodnom kúpalisku Šútovo je po zásahu geológov bezpečnejšia, tí vykonali hneď niekoľko opatrení na minimalizovanie rizika. “Geológovia vykonali na svahu v rámci projektu financovaného zo štátneho rozpočtu viaceré okamžité protihavarijné opatrenia, napr. svah nad jazerom očistili od uvoľnených balvanov, v päte svahu vybudovali priťažovaciu lavicu a znížili hladinu vody v jazere. Vybudovali aj monitorovací systém, ktorý umožňuje sledovať pohyb svahu a varovať príslušné orgány v prípade akcelerácie pohybu,” uviedla hovorkyňa Ministerstva životného prostredia Petra Stano Maťašovská.

Prínosom pre bezpečnosť je fakt, že ťažba kameňa sa v mieste nevykonáva. “Zosuvom boli ohrození aj zamestnanci ťažobnej spoločnosti, no v súčasnosti sa už ťažba kameňa nevykonáva a nezhoršuje sa tým ani stav zosúvajúceho sa svahu,” doplnila Stano Maťašovská.

Kúpanie má však stále svoje riziká, najmä v prípade prívalových dažďov


Napriek tomu nie je kúpanie úplne bez rizika, zosuv je prirodzenou súčasťou lomov. Riziko sa zásahmi podarilo zmenšiť, no nie úplne odstrániť. Ministerstvo stále neodporúča lokalitu využívať na kúpanie.

“Pohyb sa na základe výsledkov z monitoringu významne nezrýchľuje, no zosuv je v permanentnom pohybe a rezort životného prostredia predpokladá, že jeho dotvarovanie bude pokračovať ešte roky. Vykonanými opatreniami bolo riziko pre ľudí znížené, no nie úplne odstránené. To v konečnom dôsledku ani technicky nie je možné. V prípade náhlych prívalových dažďov alebo zemetrasenia sa môže stav náhle zhoršiť. Ministerstvo životného prostredia z toho dôvodu túto lokalitu neodporúča využívať na rekreáciu,” dodala hovorkyňa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu