Cyklobusy odviezli tento rok už 478 bicyklov, pozrite si 3 najlepšie cyklotrasy v kraji


Foto: Cyklobusy odviezli tento rok už 478 bicyklov, pozrite si 3 najlepšie cyklotrasy v kraji Foto: SAD Žilina

Kvalitný bicykel nie je najlacnejšia záležitosť, a keď si ho už zadovážite, chcete na ňom stráviť čo najviac času. Ak už máte zjazdené celé okolie a túžite otestovať nové trasy a traily, vyskúšajte Terchovú alebo Kysuce. SAD Žilina vás tam odvezie cyklobusom. Potom už musíte šliapnuť do pedálov vy.

Jednoduchý a pritom brilantný nápad ocenil nejeden profesionálny či rekreačný športovec. Od 12. júna, kedy začali cyklobusy jazdiť, sa na nich odviezlo 478 bicyklov, čo je o 36% viac ako minulý rok. Pritom tento rok je čo sa týka počasia nepriaznivejší. Umožnili cyklistom odviezť sa na miesto, odkiaľ sa ľahko napojili na cyklotrasu a z iného miesta sa zas cyklobusom odviezli pohodlne späť domov.

Cyklobusové linky jazdia od 1.7 až do 2.9. v piatky, soboty a nedele, a od 2.9 do 25.9. iba v soboty a nedele.

SAD Žilina vyhlásila súťaž

Chystáte sa cez víkend na bicykel? Pošlite v súkromnej správe na Facebook profile SAD Žilina fotku z vášho výletu spolu so stručným opisom trasy, ktorú ste prešli alebo ktorú máte najradšej. Všetky fotky budú zverejnené v albume. Autori troch fotografií, ktoré získajú do 31. augusta najviac lajkov, budú odmenené. A naprázdno neobídu ani lajkeri. 

Ideálna pre rodiny

Bystrická cyklomagistrála je jedinečnou atrakciou pre šport a oddych najmä pre rodiny s deťmi. Z väčšej časti je vedená po vlastnej trase, prípadne využíva málo frekventované komunikácie. Cyklotrasa začína v Krásne nad Kysucou a končí v Novej Bystrici. Má zhruba 20 km a počas nej môžete deťom predstaviť najstarší železobetónový most na Slovensku, navštíviť betónové bunkre z obdobia 2. svetovej vojny, ukázať im mamuta v životnej veľkosti, obdivovať kysuckú Sixtínsku kaplnku, či spoznať Vincenta Hložníka prostredníctvom jeho kostolných vitráží, a, samozrejme jedinečný Slovenský orloj. To všetko ponúkajú čarovné rázovité obce, ktoré máte možnosť počas cesty prejsť. Do Krásna nad Kysucou sa odveziete zo Žiliny cyklobusom a z Novej Bystrice vás tento špeciálny autobus vezme späť.

Odchody zo Žiliny, AS sú o 8:30 h, 12:00 h. Z Novej Bystrice vám ide cyklobus späť do Žiliny o 15:00 h aj 18:00 h.


Jedinečné výhľady pri nádrži

Bystrický mikroregión ponúka aj ďalšiu, o niečo dlhšiu cyklotrasu. Vedie okolo vodnej nádrže v Novej Bystrici a ponúka na športové vyžitie 30 km dlhý členitý terén. Čakajú vás menej náročné zjazdové terény, ale i stúpania za tými najkrajšími výhľadmi Kysuckej vrchoviny. Počas cyklotrasy môžete navštíviť aj kostolík v Riečnici, v starej kopaničiarskej dedinke, ktorá zanikla v roku 1985, kedy ju zatopilo.

V rámci rodinného výletu si môžete aj poopekať na ohni, napríklad v spomínanej Riečnici. Potom vám už len ostáva „spáliť“ kalórie zo špekáčikov na bicykli. Z tejto cyklotrasy sa môžete po žltej značke č. 8448 dostať aj do Terchovej, odkiaľ vás takisto ako z Novej Bystrice odvezie cyklobus domov. Platia rovnaké odchody cyklobusov na smer Nová Bystrica a opačne, ako pri predošlej cyklotrase.

Terchová rajom cyklistiky

Najhustejšia sieť cyklotrás na území Slovenska sa nachádza v okolí Terchovej. Práve tu, oproti kostolu sa nachádza cyklistický bod, z ktorého vychádza najviac cyklotrás na Slovensku. Či už patríte medzi rekreačných cyklistov alebo ste vyznávačmi náročnej horskej cyklistiky, určite si z bohatej ponuky vyberiete.

Jedna z tých ľahších, ktorú zvládnu aj deti, je medzi Vrátnou dolinou a Štefanovou. Zelená značka vás privedie do Vrátnej pod kabínovú lanovku. Môžete tiež odbočiť na Pasekách smerom na Sokolie a poctivo si to vyšliapať k hotelu Rozsutec s prekrásnym výhľadom na okolité kopce. Alternatívou je na rázcestí zabočiť do Štefanovej alebo na Boboty. Príjemný výlet s najazdenými 20 km môžete zajesť výbornými bryndzovými haluškami typickými pre terchovský mikroregión.

Späť vás opäť vezme cyklobus, no ak budete mať dosť síl a elánu, môžete sa do Žiliny vrátiť aj podhorím Malej Fatry po červenej značke.

V každom prípade, zo Žiliny, AS smerom do Terchovej odchádza cyklobus o 9:00 h, 12:00 h a 16:30 h. Späť z Terchovej, centra odchádza o 14:55 h a 18:00 h.

Cestovný poriadok cyklobusov nájdete na www.sadza.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SAD Žilina