Kraj rozdelil od roku 2004 takmer 900 000 eur dotácií pre podporu športu, kultúry a vzdelávania


Foto: Kraj rozdelil od roku 2004 takmer 900 000 eur dotácií pre podporu športu, kultúry a vzdelávania Foto: ilustračné / regionzilina.sk

Žilinský samosprávny kraj od roku 2004 podporil dotáciami až 1 581 žiadateľov. Tí žiadali dotácie na rozvoj činnosti v oblasti školstva a vzdelávania, kultúry, športu, zdravotníctva, sociálnych služieb, charity či verejnoprospešných aktivít.

Za trinásť rokov bolo rozdelených 873 960 eur s cieľom podporiť čo najviac záujemcov v našom kraji. O financie žiadali najmä obce i mestá, dobrovoľné hasičské zbory, občianske združenia a rôzne ďalšie organizácie či kluby, ktoré potrebovali pre svoje projekty spoľahlivého partnera.

Pre obyvateľov kraja sa tak za pomoci dotácií podarilo zrealizovať stovky výnimočných podujatí


V roku 2016 župa vyčlenila v dvoch kolách posledných 196 400 eur a uzavrela tak dotačný program. V druhej doplňujúcej časti bolo podporené napríklad kultúrne podujatie v kysuckej obci Čierne pod názvom Zachovajme naše zvyky a tradície, dobudovanie športovej budovy v liptovskej obci Dúbrava či vydanie kníh o významnom rodákovi z Horného Považia, Jurajovi Turzovi, histórii hasičských zborov na hornom Turci a tiež oravskej monografie Velikán spod Babej hory.

ŽSK rozdeľoval dotácie na základe všeobecne záväzného nariadenia 4/2004. Tento rok kraj pomohol takmer 350 žiadateľom, čo je najviac za celý čas existencie tohto VZN.

Kraj plánuje v podpore regiónov pokračovať. Rozhodli sa vytvoriť nový systém spolufinancovania projektov v Žilinskom kraji, vďaka ktorému budú môcť záujemcovia žiadať o finančné prostriedky v rôznych výzvach zameraných na kultúru, šport, vzdelávanie a mnoho iných verejnoprospešných aktivít.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu