Cesty medzi Bytčicou, Rosinou a Trnovým nikomu nepatria, preto sa nedajú opraviť


Foto: Cesty medzi Bytčicou, Rosinou a Trnovým nikomu nepatria, preto sa nedajú opraviť

Medzi obcou Rosina a mestskou časťou Žilina - Trnové vedie stará asfaltová cesta. V minulosti bola veľmi využívanou nakoľko vedela skrátiť trasu až o 4 kilometre. Povrch vozovky sa ale začal postupom času rozpadať a to aj napriek tomu, že sa tam nevykonáva žiadna, alebo len minimálna zimná údržba. Výtlky a jamy nemá kto opraviť a tak mnohí vodiči začali jazdiť radšej naokolo. Aj keď by oprava jám potešila mnoho vodičov, nedá sa zrealizovať, pretože cesta nemá žiadneho vlastníka. Tým pádom má mesto Žilina aj obec Rosina zviazané ruky. 

Po tejto trase sa dá skrátiť cesta aj do Bytčice, Turia, či Rajeckých Teplíc. Z obce Rosina je možné pokračovať na mestskú časť Bytčica. Táto cesta je už v oveľa lepšom stave a práve preto každý deň zažíva veľký nápor vozidiel. Cesta na obec Turie vedie len o kúsok ďalej, cez obec Višňové a rovnako aj tá je pomerne zachovalá. Mnohí vodiči by preto ocenili, keby sa podarilo opraviť starú cestu z Trnového do Rosiny. Podľa miestnych obyvateľov by sa tak dalo vyhnúť frekventovanej premávke na Rosinskej ceste a bolo by ľahšie dostať sa do okolitých obcí a mestských častí.

Na druhej spomínanej ceste, medzi Rosinou a Bytčicou, už problém s opravami nemajú. Síce ani ona nikomu nepatrí, no neznámi ľudia ju potajomky opravujú a zasypávajú výtlky asfaltovou drťou. Pravdepodobne sa na prácach podieľajú tí, ktorí skratku využívajú. Poslanec za Bytčicu Anton Trnovec totiž ubezpečil obyvateľov, že mesto opravy nerealizuje a ani nefinancuje. Obyvatelia Bytčice by skôr uvítali, keby sa trasa prestala využívať. Celá premávka im totiž vedie cez bočné ulice a ničí im nie len vozovky, ale spôsobuje predovšetkým ruch. Denne tadiaľ prejdú stovky osobných áut, autobusy aj nákladné autá.

Aj táto cesta je na tom rovnako, ako tá z Trnového. Nemá vlastníka a tým pádom ani správcu. Obidve sú na katastrálnom portáli síce zaevidované (s popisom cesty) no vlastníci ani nájomcovia tam nefigurujú žiadni. Podľa našich informácií boli vybudované pred viac ako 30 rokmi a “načierno”. Ich legalizácia sa podľa miestnych obyvateľov žiaľ už nestihla dokončiť a preto teraz nikomu nepatria a nikto o ne ani nemá záujem.


Ak budú chcieť šoféri skratky využívať, o drobné opravy výtlkov sa budú musieť postarať sami, v opačnom prípade sa cesty rozpadnú úplne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu