Neznámi vandali chemicky poškodili zeleň na Stanici Žilina-Záriečie, škoda je viac ako 2000 eur


Foto: Neznámi vandali chemicky poškodili zeleň na Stanici Žilina-Záriečie, škoda je viac ako 2000 eur
Galéria: 3 fotky

Vandali zničili zeleň v záhrade kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie za viac ako 2000 eur. „Pred tromi rokmi sme vysadili pri detskom ihrisku zelenú vertikálnu stenu z viacerých druhov popínavých rastlín, aby sme v záhrade Stanice vytvorili príjemné miesto pre verejnosť. Niekto teraz zničil chemickým prípravkom s herbicídnym účinkom trojročné úsilie veľkého množstva ľudí a postihnuté rastliny postupne vysychajú. Pripravujeme trestné oznámenie, aj keď to už situáciu nevráti späť a bude opäť trvať niekoľko rokov, aby narástli nové rastliny,“ povedal Róbert Blaško, projektový manažér Stanice.

V parku chovajú aj včely, stena tlmí hluk a zachytáva prach


Na výsadbe a údržbe parku pri kultúrnom centre Stanica sa v posledných rokoch podieľalo 25 dobrovoľníkov, najmä mladí ľudia, v rámci programu Európska dobrovoľnícka služba. Pomáhali aj pracovníci miestnych firiem – napr. z Kia Motors Slovakia a Johnson Controls. Zelená stena na múre Rondla plní viaceré funkcie – tlmí hluk, zachytáva prach, zlepšuje ovzdušie. Okrem toho sa Stanica stará o údržbu priľahlého parku. Ten využíva na trénovanie záchranárskych a terapeutických psov aj občianske združenie K-7 psovodi - záchranári. V minulom roku tím Stanice vysadil približne 50 nových stromov a kríkov.

„Park využívame na letné denné tábory a vzdelávanie školákov základných škôl. Môžu sa tu naučiť viac o fungovaní ekosystémov v priamom prenose. Spoločne s Ekocentrom Lesopark tu chováme aj mestské včely, aby deti lepšie porozumeli prírode a vytvorili si k nej pozitívny vzťah. Momentálne sa pripravujeme na certifikáciu parku v kategórii ekozáhrady,“ povedal Blaško.

Pod nadjazdom sa nachádza legálna grafitti zóna


Zeleň bola zničená na mestských pozemkoch, ktoré Mesto Žilina prenajíma kultúrnemu centru Stanica. Mesto eviduje už v minulosti zvyšovanie neporiadku a vandalizmus súvisiaci s graffiti zónou pod Rondlom. „Ak sa budú podobné incidenty opakovať, Mesto Žilina v tejto súvislosti zvažuje zrušenie legálnej graffiti zóny pod nadjazdom, pretože dochádza k ničeniu zelene a aj ničeniu osvetlenia v pešom podchode“, povedala Ingrid Dolníková, vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu (MsÚ) v Žiline. Mesto Žilina v júli zintenzívnilo osvetlenie podchodu a opravilo aj všetky zničené svetlá.

Stanicu navštívi ročne viac ako 30 000 návštevníkov, ktorí zväčša navštevujú jedno z 300 akcií, ktoré ponúka toto kultúrne centrum. Okrem Žilinčanov tu chodievajú umelci a diváci z celého sveta, koná sa tu množstvo vzdelávacích a tvorivých detí, prednášok, premietaní filmov, festivalov, koncertov a ďalších komunitných akcií. Stanica vznikla ako dobrovoľnícka iniciatíva viacerých Žilinčanov, funguje od roku 2003 a jej tím momentálne rekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku Nová synagóga.        




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Stanica Žilina