Ako správne dávať prednosť vozidlám s právom prednostnej jazdy? Mnohí vodiči to nevedia


Foto: Ako správne dávať prednosť vozidlám s právom prednostnej jazdy? Mnohí vodiči to nevedia

Vozidlá s právom prednostnej jazdy vedia nejednému vodičovi v Žiline zamotať hlavu. Sanitky, hasiči, alebo policajti s majákom a sirénou vyvolajú u niektorých šoférov paniku. To potom celú situáciu skomplikuje a znemožní, alebo spomalí prejazd vozidiel, ktoré majú prednosť.

Slovenská legislatíva presne neurčuje spôsob vyhýbania sa takýmto vozidlám, zákon ale jasne hovorí:

Vodič iného vozidla je povinný vozidlu s právom prednostnej jazdy a vozidlu, ktoré sprevádza, umožniť bezpečný a plynulý prejazd, a ak je to potrebné, aj zastaviť vozidlo na takom mieste, aby im neprekážalo. 

Autori zákona počítajú so zdravým rozumom všetkých účastníkov takejto situácie a preto zákon presne nedefinuje ako sa máme správať. Niekedy ale zdravý rozum nefunguje a v panike mnohí robia chyby a ohrozujú či obmedzujú záchranné zložky, aj iných účastníkov premávky. Pri uvoľňovaní cesty vozidlám s právom prednostnej jazdy by sa mal každý a za každých okolností vyhýbať prehnaným reakciám.

Vo väčšine prípadov stačí spomaliť a prejsť ku krajnici. Ak je cesta úzka a záchranné zložky by vás neobišli, pokračujte na najbližšie miesto, kde sa dá bezpečne vyhnúť.

Nezabúdať na smerovky a brzdový pedál

Počas uhýbania sa je vhodné použiť smerovky a tiež stlačiť brzdový pedál. Vodič vozidla s právom prednostnej jazdy tak jasne vidí, že ho registrujete a dávate mu prednosť. Čo sa vyslovene neodporúča, je používanie výstražných smeroviek. Mnohí hasiči, policajti, alebo vodiči sanitiek tento spôsob vyhodnotili ako mätúci, pretože nie je presne jasné, kam sa auto uhýba, alebo čo vodič plánuje urobiť. 

Ak sa vozidlo s právom prednostnej jazdy približuje v opačnom smere jazdy a na ceste je zvýšený počet vozidiel, je vhodné znížiť rýchlosť a prejsť viac ku krajnici. 

Štvorprúdovka

Pri jazde po štvorprúdových cestách (napr. Ľavobrežná, Nemocničná, Košická a pod.) sa uhýbajte vždy na kraj, aby ste umožnili prejazd záchranným zložkám po strede cesty. Ak stojíte na takejto ceste v kolóne, preventívne sa vždy držte viac pri krajnici vľavo, alebo vpravo - podľa toho, v akom pruhu sa nachádzate. Udržujte tiež odstup od ostatných áut, zjednodušíte si tým celú situáciu počas uhýbania a predídete prípadnému vychádzaniu na obrubník pri nedostatku miesta na ceste.

Nasledujúce video zachytáva situáciu zo štvrtku 29. marca, kedy sa autá stojace v kolóne na Nemocničnej ulici nemali kam vyhnúť prechádzajúcemu vozidlu záchrannej zdravotnej služby.


Križovatky

Ak prechádzate križovatkou a počujete sirény, mali by ste najskôr skontrolovať spätné zrkadlá a zistiť, odkiaľ prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy. Ak je za vami a dostatočne ďaleko, snažte sa križovatku čo najskôr opustiť. Ak to už ale nie je možné, uhnite sa na tú istú stranu, ako vozidlo za vami. Podľa vás sa následne môže uhnúť vozidlo pred vami.

Ak stojíte na červenej a nie je sa kam uhnúť, môžete sa pokojne s autom vysunúť do križovatky. Ak je to nutné, môžete križovatku prejsť a uhnúť sa následne za ňou. Musíte samozrejme brať ohľad na vodičov, ktorí prechádzajú v tom čase na zelenú. Tí musia, alebo by mali pochopiť, že sa niečo deje a mali by tak prispôsobiť svoju jazdu. V prípade, že ste sa len vystrčili na červenú do križovatky a nezavadziate ostatným autám, nepokračujte a počkajte na zelenú pre váš smer.

Neprejazdná križovatka

Ak je križovatka neprejazdná z dôvodu kolóny, v žiadnom prípade do nej s autom nevchádzajte! Okrem toho, že naštvete vodičov idúcich z voľných smerov, úplne znemožníte prejazd záchranných zložiek. V takýchto situáciách sa často stáva, že niet kam uhnúť a záchranári tak strácajú drahocenný čas na ceste k ľuďom, ktorí potrebujú pomoc.

Chodci

Chodci sú kategória účastníkov cestnej premávky, ktorá stráca pri priechodoch pre chodcov pud sebazáchovy. Pri prejazde záchranných zložiek, ktoré majú prednosť, sa ale musia správať podľa zákona nasledovne:

Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy; ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd. 

Negatívu skúsenosť s chodcami majú najčastejšie policajti a vodiči záchraniek. Bežne sa blížia k priechodom pre chodcov so zapnutými sirénami aj majákmi, no chodci bez problémov pokračujú v prechádzaní cez cestu. Niekedy bývajú príčinou aj slúchadlá na ušiach, pre ktoré neregistrujú blížiace sa záchranné zložky.

Rada na záver

Snažte sa jazdiť vždy tak, aby ste si v kolónach a na križovatkách nechávali dostatočný odstup. Buďte tolerantní voči ostatným vodičom a správajte sa disciplinovane. Z času načas sledujte aj situáciu okolo seba a vyhnite sa neuváženým nebezpečným reakciám. Nezabúdajte, že arogantné správanie nikomu nepomôže, skôr celú situáciu zhorší.

Záchranári môžu smerovať k vážnemu prípadu a pre neskorý príchod zapríčinený nezodpovednými vodičmi, môže ľahko dôjsť k strate na tom najcennejšom - na ľudskom živote. Nikdy neviete, kedy budete potrebovať pomoc práve vy a pre spomenuté situácie môže prísť neskoro.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu