Program stanice Žilina-Záriečie na august 2016


Foto: Program stanice Žilina-Záriečie na august 2016

pondelok – piatok, 1. – 5. 8.
detské letné sympózium

Divočina – mesto – dom – záhrada – hniezdo
Týždeň zameraný na skúmanie mestskej aj prímestskej divočiny, objavovanie všade núkajúcich sa materiálov a hľadanie prirodzených východísk pre architektúru. Pobyt v kolektíve detí, rodičov a priateľov Stanice – dni plné vychádzok a voľných hier na našom dvore a v záhrade, stavanie „tajných” domčekov, ale aj naháňačky, futbal a spoločné varenie. Program je vhodný pre školákov cca. od 6 do 12 rokov. Info a prihlasovanie: hanka@stanica.sk, 0907 178 756.

utorok 2. 8., 20.30
letné kino

Mad Max: Zbesilá cesta (r. George Miller)
Režisér George Miller sa stal vďaka svojej sérii Šialený Max zakladateľom postapokalyptického žánru. Najnovšie pokračovanie legendárnej série je hyperštýlová non-stop akčná jazda s úžasným stupňovaním, ktoré končí až v poslednej minúte. Klasik George Miller si trendy súčasných blockbusterov, čiže nadradenosť audiovizuálneho zážitku pred dejovou schémou, adoptoval do osobitej vízie postapokalyptického sveta, ktorú osadil množstvom nápaditých detailov. Tie sú síce pre príbeh bezvýznamné, ale z diela ako celku robia unikátny produkt filmovej zábavy.
Mad Max: Zbesilá cesta (Mad Max: Fury Road) – George Miller / Austrália, USA / 2015 / 120 min / české titulky

streda 3. 8., 19.00
premietanie a diskusia

Návšteva: Clemens Wilhelm (D)
Berlínsky umelec Clemens Wilhelm je synom nemeckého historika Strednej Európy, nie je preto prekvapujúce, že Wilhelm vo svojej tvorbe pracuje s minulosťou a snaží sa o interpretáciu aktuálnych udalostí na pozadí obrazov z histórie. Pomocou rozprávania nám pripomína neúprosnú priamočiarosť rozdelenia na my a oni a ukazuje, aké jednoduché, zvodné, ale aj skazonosné je takéto rozdelenie. V rámci večera premietneme výber Wilhelmových prác, po ktorých bude nasledovať diskusia s autorom.
Podujatie je súčasťou projektu Návšteva, ktorého cieľom je prezentovať súčasné umenie vo vzťahu k aktuálnym spoločenským udalostiam.

štvrtok 4. 8., 18.00, galéria Plusmínusnula
vernisáž výstavy

Juliana Höschlová (Cz): I WANT
Ústrednou témou tvorby českej multimediálnej umelkyne Juliany Höschlovej je človek. Prostredníctvom kresby, videí či performance skúma jednak individuálny vzťah jednotlivca k vlastnej identite a telesnosti, ale aj celospoločenské témy, akými sú náboženstvo, utečenecká kríza či vplyv médií a marketingových stratégií na náš každodenný život. Výstava v galérii Plusmínusnula potrvá do 26. 8. 2016.

štvrtok 4. 8., 20.30
letné cestovateľské kino – open air

Severnou Indiou s Tomášom Valčekom a Katkou Gréčovou
Zážitky a fotografie (hlavne) z indických hôr alebo čo sa dá stihnúť počas troch týždňov dovolenky. Nádherný Ladakh ležiaci pod vrcholmi západných Himalájí v štáte Jammu a Kašmír. Unikátna príroda, usmiati ľudia, budhistické kláštory na vysokých skalných bralách. Ale aj výšková choroba, snežná búrka a strašidelná cesta cez 5 000 m vysoké horské priechody. Veselé hippies komunity, kúpanie v posvätných horúcich prameňoch, pobyt v podhorskej dedine, kde istá rastlinka rastie ako burina. Návšteva sídla exilovej vlády Tibeťanov v Dharamsale. Oproti tomu hluk, chaos a horúčava 18 miliónového Dillí, hlavného mesta najmagickejšej krajiny na svete.

piatok 5. 8., 20.20
20 obrázkov x 20 sekúnd

Pecha Kucha Night Žilina, Vol. 34 – Open Air
Letné vydanie obľúbeného formátu prezentácií opäť predstaví zaujímavých umelcov, architektov, dizajnérov i aktivistov, ktorých prácu máme radi a chceme ukázať. Každý má k dispozícii 6 minút a 40 sekúnd a vo výbere sa predstavia aj deti z nášho letného sympózia „Divočina - mesto - dom - záhrada - hniezdo“, ktoré po celý týždeň skúmali mestskú divočinu a hľadali materiály, z ktorých si postavili svoje outdoorové príbytky. Ak viete o niekom, kto tu v tento deň bude alebo by chcel byť, a niečo zaujímavé postavil, urobil, vytvoril, dajte nám vedieť emailom na info@stanica.sk – program sa práve tvorí.

sobota 6. 8., 19.00, Súľov
výlet a koncert súčasnej hudby

Dust in the Groove (Cz) v Zrakovej pyramíde
Posledný zo série výletov a koncertov s unikátnym výhľadom na Súľovské skaly odohrá zoskupenie Dust in the Groove známeho brnenského saxofonistu Radima Hanouska. Zraková pyramída sa stane koncertnou sálou pre súčasnú vážnu hudbu a jazz. Autobus zo Žiliny odchádza o 18.00 od Stanice Žilina-Záriečie a po koncerte vás dovezie naspäť.
Komorný súbor Dust in the Groove tvoria okrem Radima (soprán saxofón, basklarinet) Lucie Vítková (spev, akordeon), Jan Přibil (trúbka), Martin Opršál (marimba) a Juraj Valenčík (kontrabas). Stretli sa na brnenskej JAMU a v spoločnom projekte spojili svoje hudobné svety – vo svojich skladbách a zvukových experimentoch využíva Hanousek skúsenosti pre formu, rytmus a harmóniu z jazzu a súčasne skúsenosti zo súčasnej otvorenej hudby mimo žánrov. Repertoár dopĺňajú kompozície skladby Lucie Vítkovej a Michala Wróblewského. Materiál pre hudobníkov tvoria notové a grafické partitury, ale komponovaná hudba je doplnená aj voľnými plochami, v ktorých sa ukážu improvizačné schopnosti členov súboru. A radi hrajú nielen v dobrých koncertných sálach, ale aj na netradičných miestach.

utorok 9. 8., 20.30
letné kino

Sedem statočných (r. John Sturges)
Legendárny western Johna Sturgesa nie je iba majstrovským príbehom o siedmych pištoľníkoch, ktorí sa nechajú najať hŕstkou chudobných mexických dedinčanov, aby bránili ich životy a majetok pred bandou chamtivých banditov. Ide zároveň o prvý remake diela japonského klasika Akira Kurosawu, ktorý dokazuje, aká úspešná môže byť kultúrna inšpirácia, z ktorej ťažia obe strany. Akokoľvek je morálny kódex pištoľníkov a samurajov odlišný, obe skupiny sa púšťajú do boja, v ktorom vyhráva ten najslabší.
Sedem statočných (The Magnificent Seven) – John Sturges / USA / 1960 / 123 min / české titulky

sobota 13. 8., 18.00, Nová synagóga
stretnutie a koncert komorného orchestra

Musica Classica Žilina: Pocta Vrbovi a Wetzlerovi
Memoriál Vrba Wetzler je spomienkou na slávny útek z koncentračného tábora a jednu z prvých písomných správ o tom, čo sa tam skutočne dialo. Každoročne sa na záver pešieho pochodu z Osvienčimu do Žiliny jeho účastníci na čele s Fedorom Gálom a organizátormi z ICEJ stretnú v Novej synagóge. Aby vyrozprávali svoje skúsenosti z cesty a stretli sa s verejnosťou. Tento rok aj s pražským rabínom Karolom Sidonom, Gertou Vrbovou, Ľubou Lesnou a ďalšími hosťami.
Súčasťou programu bude aj koncert vážnej hudby. Musica Classica Žilina je občianske združenie, ktoré spája ľudí s pozitívnym vzťahom ku klasickej hudbe, väčšina členov hrá aj v Štátnom komornom orchestri. Ich Pocta Vrbovi a Wetzlerovi ponúka prepojenie živej hudby, hovoreného slova a vizualizácie. V podaní 19-členného sláčikového Orchestra Musica Classica zaznie Adagio od Samuela Barbera a Adagietto z 5. symfónie cis mol od Gustava Mahlera. Mahlerova hudba bude prepojená s videoartovou vizualizáciou Správy Vrbu a Wetzlera, ktorú robí Jakub Pišek a bude aj čítanie z knihy Rudolfa Vrbu. Orchester zahrá pod taktovkou mladého žilinského dirigenta Lukáša Pohůnka.

utorok 16. 8., 20.30
letné kino

Divoká banda (r. Sam Peckinpah)
Píše sa rok 1913. O pár mesiacov má vypuknúť doposiaľ najväčší vojnový konflikt v dejinách ľudstva, ktorý navždy zmení celý svet. Aj Divoký západ sa v ére pary začal neodvratne meniť. Dostavníky postupne vystriedala železnica a po pustatine začínajú jazdiť prvé autá. Pánmi Západu už nemajú byť banditi, ale šerifovia, starostovia a generáli. Drsná lojalita starých pištoľníkov má padnúť za obeť mužom, ktorí ešte len včera boli vyvrheľmi, ale dnes už vraždia v mene zákona.
Kultový western kontroverzného amerického režiséra Sama Peckinpaha je prelomovým dielom svojho žánru. Preslávil sa najmä drsným režijným štýlom a realistickými scénami násilia. Zásadnú inováciu však priniesol v koncepcii zápletky, ktorá nie je postavená na boji dobra so zlom, ale na boji cynických pištoľníkov so zvláštnym zmyslom pre česť proti bezcitným zloduchom bez akýchkoľvek zábran.
Divoká banda (The Wild Bunch) – Sam Peckinpah / USA / 1969 / 134 min / české titulky

streda 17. 8., 19.00
autorské čítanie

Anasoft litera: Dušan Dušek, Jaro Rihák
Režisér Martin Šulík predstaví tvorbu svojich dvoch priateľov a tohtoročných finalistov literárnej ceny Anasoft litera, Dušana Dušeka a Jara Riháka. Okrem toho premietneme aj ich krátke dokumentárne portréty, ktoré vytvorili Miro Remo a Katarína Hlinčíková. Môžete sa tešiť na príjemný filmársky trialóg pod Rondlom.

štvrtok 18. 8., 20.30
divadelné predstavenie

Túlavé divadlo: Cafe Dostoyevski
Celkom nový Dostojevski uprostred cirkusovej maringotky. Skvelé poviedky v adaptácii Túlavého divadla – asi najlepšieho a najznámejšieho pouličného divadla na Slovensku, ponúkajú jedinečné herecké príležitosti. Krokodíl zožerie úradníka, ten z jeho žalúdka plánuje vlastné společenské obrodenie, Jemeljan hľadá pre svojho pána stratenú vestu. A do toho všetkého padá mokrý sneh v novele Historiek z podzemia. Filozofia majstra, podávaná s humorom a iróniou – budete sa smiať i dojímať zároveň.
Úprava a réžia: Jakub Nvota; Účinkujú: Štefan Martinovič, Danica Matúšová, Martin Melo, Štefan Richtárech, Zuzana Kyzeková, Jakub Ružička, Simona Holanová, Jakub Nvota, Adela Mojžišová

utorok 23. 8., 20.30
letné kino

Stokerovci (r. Chan-wook Park)
O čom skutočne snívajú americké teenagerky… Chan-wook Park útočí na americkú kinematografiu jej vlastnými zbraňami. Do rámu pre rodinnú melodrámu – ktorej ideológii sa kruto vysmieva – vsadil film žánrovo neuchopiteľný, formálne vycizelovaný a skrz naskrz úchylný. Rôznymi rozprávačskými prostriedkami sme od začiatku mätení a navádzaní nesprávnymi smermi. Žánrové konvencie sú využívané v nečakaných kontextoch a medzi zlo a dobro by sme s kľudom mohli položiť znamienko rovnosti. Celý film je vystavaný ako napínavý, ale silne nejednoznačný, pokiaľ ide o morálne kategórie. Stokerovci predstavujú v kontexte americkej produkcie sviežo cynický film, na ktorý je radosť sa pozerať, analyzovať, či sa o ňom zas a zas rozprávať.
Stokerovci (Stoker) – Chan-wook Park / USA, GB / 2013 / 99 min / české titulky

štvrtok 25. 8., 20.30
letné cestovateľské kino – open air

Do Paríža a Londýna s Michalom Chmeliarom
Dve európske metropoly, dva gurmánske svety a dve krajiny, ktoré boli veľkú časť svojej histórie vo vojne. Extravagantnosť Paríža a elegancia Londýna. Eiffelova veža, Notre Dame a Louvre vs. Tower Bridge, Big Ben a Buckinghamský palác. Dve mestá spojené jedným vlakom a ukážka tenisu na najkvalitnejšej tráve sveta vo Wimbledone.

piatok 26. 8., 20.00
koncert v záhrade

Matteo Tambussi & Marek Kuchta: Daily Songs (of Banality Causality)
Výsledkom umeleckého projektu Mattea a Mareka bude desať pesničiek založených na zdanlivo banálnych informáciach z Facebooku alebo internetu. Pretože všetky činy – aj tie banálne – sú dôsledkami nášho predchádzajúceho života, existuje vlastne kauzalita ku každej banalite. A samozrejme – každá banalita môže viesť k niečomu zmysluplnému. Výsledky ich spolupráce zaznejú na open air koncerte na Stanici, ktorá tento projekt podporila ako umeleckú rezidenciu.
Matteo Tambussi je hudobník pôsobiaci v Berlíne, známy aj z Musical Vitamins BBC 6. Vydal dve EP – Prince Tortuggi (2016) a Spiritual Slang (2014). Marek Kuchta je žilinský pesničkár. Je členom skupiny Ditch the Fridge, ktorá pripravuje vydanie debutového EP v závere roka 2016.

utorok 30. 8., 20.30
letné kino

Sedem (r. David Fincher)
Obžerstvo, lakomosť, lenivosť, závisť, hnev, pýcha a smilstvo. Dvaja policajti sú na stope geniálneho vraha zodpovedného za sériu desivých vrážd, ktorých obete spája sedem smrteľných hriechov. David Fincher s dokonalou znalosťou našich najhlbších obáv pevne zviera akciu – fyzickú, psychickú aj duchovnú – neodvratne smerujúcu k rozuzleniu, ktoré do hĺbky otrasie aj tou najhriešnejšiou dušou.
Sedem (Se7en) – David Fincher / USA / 1995 / 127 min / české titulky


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Stanica Žilina