Mesto Žilina má vo vozovom parku okrem dvoch mercedesov aj vozidlá Kia alebo elektromobily


Foto: Mesto Žilina má vo vozovom parku okrem dvoch mercedesov aj vozidlá Kia alebo elektromobily Foto: nadaciapontis.sk

Po otázkach, ktoré vyvolala opakovaná aukcia na nákup nového vozidla pre mesto Žilina, vydalo mesto prostredníctvom tlačového odboru stanovisko k súčasnemu stavu vozového parku. Mesto Žilina momentálne využíva dva automobily značky Mercedes-Benz ešte z čias primátora Jána Slotu. Prvý bol zakúpený v hodnote 135 617,01 eur, má najazdených takmer 689 572 kilometrov a vysokú spotrebu 17,9 l/100 km. Druhý mercedes bol kúpený za 63 737,37 eura, má najazdených 314 112 kilometrov a spotrebu 13,9 l/100 km. Oba mercedesy sú však už za horizontom životnosti. Keďže tieto autá sú neekonomické, bude nutné časom obstarať aj ďalšie nové motorové vozidlo,” uvádza mesto v tlačovej správe.

Mesto má širší vozový park, sú v ňom elektromobily aj autá z lokálneho závodu


Častým argumentom kritikov čerstvého verejného obstarávania je fakt, že v Tepličke nad Váhom funguje jeden z najväčších závodov na výrobu osobných automobilov v Európe a primátor by mal zvoliť vozidlo z ich flotily. Mesto Žilina v súčasnosti má k dispozícii 3 vozidlá značky Kia, ktoré získalo darom. Ďalej má vo vozovom parku napríklad Fiat Ducato, ktorý je špeciálne upravený pre potreby imobilných občanov. Okrem toho nechýbajú aj dva elektromobily.

“Mesto okrem uvedeného sponzorsky využíva aj 2 elektromobily, pretože myslíme ekologicky. Vďaka príspevku Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky sa v tomto roku zakúpilo špeciálne upravené vozidlo s hydraulickou zdvíhacou plošinou Fiat Ducato, ktoré môžu využívať imobilní obyvatelia. Primátor Igor Choma v roku 2012 obnovil vozový park o 3 nové vozidla Kia cee`d, ktoré mestu Žilina darovala spoločnosť Kia Motors Slovakia. Z toho vyplýva, že sa snažíme na nákup vozidiel aktívne hľadať aj mimorozpočtové zdroje, čo sa nám aj úspešne darí,” píše sa v tlačovej správe mesta Žilina.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu