Nákup auta stále vyvoláva rozporuplné reakcie, podobné vozidlo kúpila aj UNIZA


Foto: Nákup auta stále vyvoláva rozporuplné reakcie, podobné vozidlo kúpila aj UNIZA Foto: ilustračné

Aj napriek tomu, že nový automobil pre potreby mesta Žilina bol vysúťažený minulú stredu, vášne okolo celého nákupu neutíchajú. Opakovanie celej elektronickej aukcie zrazilo cenu automobilu o viac ako 7 a pol tisíca eur, pričom ak víťazná firma dodá automobil podľa parametrov predošlej aukcie, pôjde pre mesto Žilina o výhodnú kúpu.

“Mojím cieľom bolo upozorniť na podivné praktiky a “nakopnúť” potencionálnych dodávateľov, aby sa zúčastnili a znížili tak cenu obstarávaného auta. Nepredpokladal som, že firma AC Bratislava, spol. s r.o., ktorá z vysúťaženej dodávky vycúvala, bude mať tú guráž ísť znovu do novej elektronickej dražby,” uviedol nezávislý poslanec Ľubo Bechný na svojom blogu

O víťazstvo nakoniec suťažili dva subjekty - AC Bratislava (víťaz predošlého obstarávania) a Galimex, pričom suma sa zastavila na čísle 71 777 eur.


Mesto Žilina uskutočnilo otvorenú transparentnú súťaž prostredníctvom elektronického kontraktačného systému EKS na dodávku osobného motorového vozidla, ktoré má nahradiť vozidlo, zakúpené ešte v roku 2001. Automaticky bolo oslovených 288 dodávateľov, pričom do elektronickej aukcie sa zapojili dvaja dodávatelia. Víťazný uchádzač, ktorým sa stal Audi Centrum Bratislava, ponúkol vozidlo Audi A8 long 3,0 TDI V6 quattro TT8 za najnižšiu cenu 59 814,17 eur bez DPH,” uviedlo mesto Žilina prostredníctvom svojho hovorcu Pavla Čorbu.

Rozpočet schválili poslanci na zastupiteľstve ešte v máji, niektorí poslanci chceli sumu znížiť

“Prostriedky na nákup nového vozidla vo výške 80 000 eur schválili poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline dňa 16. 5. 2016. Samotné parametre vozidla boli definované mestom, pričom neboli viazané na žiadnu konkrétnu značku. Súťaž prebehla automaticky elektronickou aukciou, ktorá sa dokonca musela predlžovať,” doplnil hovorca mesta Pavol Čorba.

Niektorí poslanci chceli ešte pred uskutočnením druhého kola obstarávania znížiť sumu na mimoriadnom zastupiteľstve v reakcii na odstúpenie od zmluvy zo strany prvého víťaza obstarávania. “Ešte v ten deň 14.7. poslanci mesta Žiliny Peter Ničík (nezávislý) pre RTVS a poslanec Jozef Juriš (Sieť) vyjadrujú vôľu zvolať mimoriadne mestské zastupiteľstvo  v Žiline a vyčlenenú sumu 80 000,- Eur razantne znížiť. Uvažujú o novej nastavenej sume cca 50 000,- Eur,” uvádza Bechný.

Podobné auto nakúpila aj Žilinská univerzita pre rektorku


Ako poukázal jeden z diskutujúcich, podobný automobil nakúpila minulý rok aj Žilinská univerzita pre potreby rektorky Tatiany Čorejovej. Podľa objednávky kúpila UNIZA automobil rovnakej značky a modelovej rady, 71 999 eur. Dodávateľom bola firma Galimex, ktorá súťažila aj v druhom kole aukcie pre mesto.

V prípade Žilinskej univerzity sa však jedná o model A8 v štandardnej verzii bez predĺženia (označované ako “A8L”, teda long) za cenu o 222 eur vyššiu ako automobil pre mesto Žilina. Automobil A8 Long 3,0 TDI V6 quattro využíva predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár, kedy župa kúpila koncom roka 2014 toto jazdené vozidlo za 69 400 eur, podobne ako mesto Žilina od spoločnosti AC Bratislava.

 


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu