Darujte krv v rámci 3. ročníka Kvapky krvi na NTS v Žiline


Foto: Darujte krv v rámci 3. ročníka Kvapky krvi na NTS v Žiline


Národná transfúzna služba Slovenskej republiky spustila v Žiline už 3. ročník Kvapky krvi, v ktorom vás na darovanie pozýva Ľubomír Sečkár. Akcia prebieha od 1.7.2016 do 17.7.2016 na pracovisku NTS v Žiline, pričom darova%t krv môže každý vo veku od 18 do 60 rokov bez vážnejších komplikácií (telesná hmotnosť minimálne 50 kilogramov, bez HIV, bez prekonanej žltačky a bez závažných a chronických ochorení).

Darovaním pomáhate druhým, je nenáročné na čas
 
Darovanie krvi je skutočným „darom života“, ktorý zdravý jedinec môže poskytnúť ľuďom chorým a po úrazoch. Je to veľmi prospešný, bezpečný a jednoduchý humánny krok. Interval darovania je pre mužov každé 3 mesiace a pre ženy každé 4 mesiace. Celý proces darovania krvi trvá, od registrácie až po odchod domov, približne hodinu a samotný odber len 5 - 15 minút, počas ktorých daruje darca 450 ml krvi.

Krv je ďalej spracovaná (rozdeľovaná) na jednotlivé zložky, ktoré môžu pomôcť zachrániť ľudské životy. Červené krvinky, prenášače kyslíka, zachraňujú životy pacientov počas operácií a po úrazoch. Plazma, tekutá zložka krvi, je určená pre pacientov trpiacich poruchami zrážania krvi. Tretia zložka, krvné doštičky, zastavuje krvácanie pri rezných poraneniach a pri otvorených krvácaniach. Často sa podávajú pacientom liečiacich sa na nádorové ochorenia a aj pacientom po transplantácii.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu