Mnoho vodičov v Žiline jazdí po kruhových objazdoch nesprávne, niektorí ani nepoznajú zákon


Foto: Mnoho vodičov v Žiline jazdí po kruhových objazdoch nesprávne, niektorí ani nepoznajú zákon Foto: ilustračné

Kruhové objazdy majú zlepšiť plynulosť cestnej premávky. Neznalosť pravidiel však tento účel dokáže úplne zmeniť. Najväčší problém mnohým účastníkom cestnej premávky spôsobujú smerovky. Čudujeme sa, že niektorí vodiči sú bezohľadní a nezodpovední, alebo jazdia veľmi divoko a nedodržiavajú dopravné značky. Čo ak to celé nie je v ich charaktere, ale len v neznalosti zákona?

Denne môžeme stretnúť na kruhových objazdoch, napríklad na sídlisku Vlčince, desiatky vodičov, ktorí používajú smerovky opačne. Znamenie teda dávajú vtedy, keď vchádzajú do okružnej križovatky a počas toho, ako ňou prechádzajú, ale nedávajú ho vtedy, keď z nej vychádzajú. 

Smerovky sa zapínajú iba pred výjazdom z kruhového objazdu tak, aby ostatní vodiči mali šancu znamenie o zmene smeru zaregistrovať. Prvou výnimkou je, ak vodič odbočuje do najbližšieho výjazdu, vtedy môže zapnúť smerovku ešte pred kruhovým objazdom. Druhou výnimkou používania smeroviek je kruhový objazd s viacerými jazdnými pruhmi (v Žiline napríklad Rondel), kedy pri prechode z jedného do druhého pruhu vodič musí použiť smerovku.

“Síce viem, že je to proti pravidlám, ale niekedy som rád tomu, keď niekto už vopred naznačuje šípkou vľavo, že pokračuje v jazde na kruháči a nevychádza. Pretože väčšina vodičov buď ani nevyhodí šípku doprava, keď z neho vychádza, alebo to robia na poslednú sekundu a človek nevie, či sa už má rozbehnúť alebo nie. A v hektickej mestskej doprave je každá malá pomôcka výhodou, keď sa treba vtesnať do krátkej medzery medzi kolónami áut,” myslí si jeden z oslovených vodičov.

Existuje aj druhá kategória šoférov, ktorá nepoužíva smerovky vôbec. V hustej premávke sa kvôli takýmto vodičom zvyknú vytvárať kolóny, pretože ostatní účastníci premávky nevedia, ako majú reagovať.

Ďalšia základná vec, ktorá bola v poslednej dobe často medializovaná, je prednosť na kruhovom objazde. V Žiline nemáme okružné križovatky bez zvislých dopravných značiek “Daj prednosť v jazde!” a “Hlavná cesta” a možno aj preto mnohí zabudli na znenie zákona.

Položili sme niekoľkým vodičom na žilinských parkoviskách otázku, ako by vyriešili situáciu na nasledujúcom obrázku.

Prednosť v jazde má vodič

a) červeného vozidla, pretože vchádza do kruhového objazdu
b) modrého vozidla, pretože prichádza zľava
c) modrého vozidla, pretože ide po kruhovom objazde



Počet oslovených vodičov: 56

Odpovede na otázku boli nasledovné:

a) 37 vodičov
b) 0 vodičov
c) 19 vodičov

Veľká časť vodičov si myslí, že odpoveď c) je správna, pritom sa však mýlia. Zákon totiž jasne hovorí:

Vodič vchádzajúci do kruhového objazdu označeného príslušnou dopravnou značkou je povinný dodržať smer na kruhovom objazde vyznačený šípkami. Vodič vchádzajúci do kruhového objazdu má prednosť v jazde, ak dopravnou značkou nie je ustanovené inak.

Ak by sme sa tejto problematike venovali viac do hĺbky, prišli by sme na to, že existuje veľa ďalších pravidiel cestnej premávky, ktoré vodiči nie úplne dokonalo ovládajú. Podobné faktory prispievajú k nárastu nehodovosti a tiež k spomaleniu dopravy. Otázne je, ako sú pripravení takíto vodiči z autoškoly. O tom si môžete prečítať ďalší článok.

Ak hľadáte overené testy na autoškolu, zoznam autoškôl v Žiline, či znenie zákona a dopravné značky, nájdete ich v našej sekcii http://www.zilinak.sk/autoskola.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu