Poslanci neschválili bustu pre Petra Sagana za 60 tisíc eur, peniaze však môžu smerovať do športu


Foto: Poslanci neschválili bustu pre Petra Sagana za 60 tisíc eur, peniaze však môžu smerovať do športu Foto: ilustračné

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline dnes neschválili návrh druhého viceprimátora Žiliny Antona Trnovca, ktorý mal v pôvodnom znení vyčleniť 60 000 eur na uctenie si v súčasnosti najúspešnejšieho slovenského cyklistu a rodáka zo Žiliny Petra Sagana. V pôvodnom návrhu bolo jednou z diskutovaných možností vybudovanie plastiky alebo busty s jeho vyobrazením. Návrh ostro kritizoval aj šéf poslaneckého klubu nezávislých poslancov Peter Fiabáne. Návrh poslanci nakoniec v pôvodnom znení neschválili, namiesto neho prijali pozmeňovací návrh poslanca Jozefa Juriša.

Nezávislí poslanci s návrhom na bustu nesúhlasia, peniaze sa dajú použiť inak

Fiabáné zároveň pripomenul, že v súčasnosti predstavuje podpora pre športové kluby, ktorých je 60, súhrnne 45 tisíc eur ročne. “Smutné je, že priama finančná podpora mesta na činnosť našich športových klubov pre aktívnych mladých športovcov je ročne v hodnote 45-tisíc eur. A to máme 60 klubov,” uviedol vo svojom blogu Peter Fiabáne.

Nezávislým prekáža aj fakt, že sochu mal vytvoriť Ladislav Berák, ktorý patril k dvorným sochárom mesta počas socializmu aj primátorovania Jána Slotu. “Návrh pána Trnovca neprešiel, pričom priamo na zastupiteľstve som kritizoval, že to predložili bez predchádzajúcej komunikácii s poslaneckým zborom a kritizoval som, že to má prejsť bez verejnej súťaže a že vybratý už je pán Berák. Nakoniec hlasovaním prešiel pozmeňujúci návrh kolegu poslanca Juriša  v tom znení, že návrhy ako si uctiť Petra Sagana prejdú najprv komisiami mestského zastupiteľstva a samotným zastupiteľstvom. Suma  60.000 € zostala zatiaľ na tento účel viazaná v mestskom rozpočte až kým nerozhodneme,” uviedol pre Žilinak.sk Fiabáne.

Viceprimátor si chce uctiť rodáka zo Žiliny, o peniazoch budú rozhodovať komisie a zapojiť by sa mohla aj verejnosť


Predkladateľ návrhu Anton Trnovec chcel vyvolať diskusiu a nájsť spôsob, akým si uctiť Petra Sagana. “Aj vďaka môjmu návrhu sa poslanci začali zaoberať tým, ako si uctiť rodáka, ktorý nás reprezentuje vo svete. Som rád, že Jozef Juriš predložil pozmeňovací návrh a peniaze by mohli v budúcnosti pomôcť podporiť šport v Žiline, ktorý je dlhodobo finanče podvyživený,” spresnil pre Žilinak.sk Trnovec s tým, že do rokovaní komisí zostávajú dva mesiace a do navrhovania využitia peňazí by mala byť zapojená aj verejnosť.

Trnovec zároveň dodal, že jeho návrh bol na podnet občanov a nebol spojený s autorstvom sochy, ktoré malo podľa medializovaných informácií pripadnúť Ladislavovi Berákovi. Ten podľa našich informácií na podobnom diele už pracuje, suma 60 000 eur však nie je viazaná na odkúpenie diela, ktoré vytvára z vlastnej iniciatívy.

Viceprimátor Anton Trnovec dal návrh na základe požiadaviek občanov, ktorí žiadali inštaláciu plastiky na Radnici mesta, ako prejav úcty a vďaky za jeho propagáciu športu, Žiliny a šírenie pozitívnej energie. Na základe pozmeňujúceho návrhu sa nakoniec z rozpočtu vyčlenilo 60 000€, ktoré sa použijú na poctu Saganovi formou verejnej súťaže a možné alternatívy budú prerokované a odporúčané na komisiách MsZ (napr. nadácia pre talentovaných športovcov, plastika a pod.). Mimochodom, najviac kritizovali plastiku tí, ktorí sa vždy pri ňom pretŕčali ako prví. Na margo, Slovenská pošta prednedávnom vydala známku na počesť Petra Sagana,” uviedol druhý viceprimátor Patrik Groma.

Článok budeme aktualizovať o stanovisko predkladateľa pozmeňovacieho návrhu, ktoré vyslovil ešte priamo počas zastupiteľstva a to v najbližšej dobe po zverejnení audiozáznamu z 15. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu