Budúci rok by mohlo v Žiline pribudnúť 110 nových mestských bytov


Foto: Budúci rok by mohlo v Žiline pribudnúť 110 nových mestských bytov Foto: ilustračné
Už v júni tohto roku začne mesto Žilina prideľovať žiadateľom z poradovníka nájomné byty, ktoré vznikli v zrekonštruovanej budove Lesník. Celkové náklady na prestavbu dosiahli 856 tisíc eur, pričom v bytovom dome sa nachádzajú 3 jednoizbové, 14 dvojizbových a 3 trojizbové byty. K domu prináleží aj 26 nových miest na parkovanie. Noví nájomníci sa do bytov budú môcť nasťahovať už od 1. júla.

Nové byty na Dlabačovej a v mestskej časti Rudiny

Vytvorením týchto 20 nových mestských bytov snaha radnice o vytvorenie možností na nájomné bývanie nekončí, už budúci rok by mohlo pribudnúť ďalších 110 bytov. V aktuálnom poradovníku je podľa slov primátora Igora Chomu 250 žiadateľov o pridelenie nájomného bytu. „V porovnaní spred šiestich rokov je to síce desaťkrát menej. Ale je to tým, že sme sprísnili podmienky, ktoré musí žiadateľ o mestský byt spĺňať,“ uviedol pre SITA Choma.

Bytový dom na ulici Daniela Dlabača by mal mať 40 bytov, obchodný priestor na prízemí a 46 parkovacích miest. Kúpa a financovanie stavby sa bude realizovať s využitím úveru od Štátneho fondu rozvoja bývania a vlastných prostriedkov mesta. Investičný zámer schválili aj poslanci na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva z dňa 4. apríla 2016.

Problémom pri výstavbe nových nájomných bytov, po ktorých stále dopyt prevyšuje ponuku, je aj nedostatok pozemkov, na ktorých by ich mesto mohlo postaviť. Problémy s vysporiadaním pozemkov vo vlastníctve mesta Žilina sú aj v časti Rudiny, kde mesto plánuje vybudovať ďalších 70 nájomných bytov. V súčasnosti sú tam však postavené chatky, ktorých zbúranie musí odobriť súd.

Pripomenieme, že najviac mestských bytov má mesto Žilina v súčasnosti na sídlisku Hájik. Ku koncu roka 2015 malo mesto vo vlastníctve 1209 mestských nájomných bytov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu