FNsP Žilina bude rekonštruovať budovu pediatrie a postaví nové ambulancie na urológii


Foto: FNsP Žilina bude rekonštruovať budovu pediatrie a postaví nové ambulancie na urológii
Galéria: 2 fotky
Rekonštrukcia oddelení žilinskej nemocnice pokračuje aj tento rok, kedy je naplánovaná finalizácia pediatrického pavilónu a zároveň vybudovanie nových ambulancií urologického oddelenia. K dnešnému dňu 27.4.2016 podpísali riaditeľ žilinskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Ivan Mačuga a správca Nadácie Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák Memorandum o spolupráci, ktorého predmetom je rekonštrukcia priestorov nemocnice s cieľom zlepšiť prostredie určené na poskytovanie a výkon zdravotných služieb.

„Správna rada Nadácie sa rozhodla v roku 2016 kompletne zrekonštruovať vonkajšiu časť budovy pediatrie, vymeniť okná či vybudovať park v pavilóne, ako aj postaviť nové ambulancie na urologickom oddelení v predpokladanej výške 350 000 eur,“
uviedol Dušan Dvořák, správca Nadácie Kia Motors Slovakia.

Rekonštrukcia je pokračovaním začatých prác, na pediatrii sa prestavali balkóny

Automobilový závod prostredníctvom svojho Nadačného fondu Kia v Nadácii Pontis podporil nemocnicu už minulý rok, keď vďaka čiastke 368 000 eur zrekonštruoval interiér oddelenia pediatrie a detskej ortopédie, oftalmológie, otorinolaryngológie a liečebne dlhodobo chorých. „Časť finančných prostriedkov nemocnica použila aj na nákup polohovateľných postelí a ďalšieho potrebného vybavenia izieb pre detských pacientov,“ doplnil Mačuga.
 
Ročne pediatrické oddelenie príjme viac ako 2 400 pacientov, ktorí ocenia väčší komfort, praktickosť a vzhľad. „Balkóny sú prestavané tak, aby v prípade priaznivého počasia na nich mohli pacienti tráviť čas. Výmenou okien sa zvýšil tepelný komfort a môže sa bez problémov vetrať. Spätná väzba je pozitívna najmä od pacientov a rodičov, ktorí nás navštevujú opakovane. Zlepšilo sa aj pracovné prostredie, čo oceňuje i personál,“ dodala Anna Löwingerová, vedúca sestra na pediatrickom oddelení.

Od mája 2016 bude Nadácia Kia Motors Slovakia pokračovať rekonštrukciou obvodového plášťa budovy pediatrického pavilónu. V tejto fáze prestavby sa upraví vstup do budovy ako aj schodisko a ukončí sa výmena okien v celom objekte. Naplánované je i zateplenie a finálna úprava fasády, čím sa v budúcnosti dosiahne úspora energií. Rozhodujúcimi kritériami pri výbere oddelení bol ekonomický i liečebný faktor.

Deťom pomôže aj obnovený park

Aj vzhľad parku, ktorý je súčasťou pediatrického pavilónu, vplýva na celkový zdravotný stav pacientov. Pre najmenšie deti bude Nadácia renovovať aj izby, ktoré pacientom počas liečby poskytnú väčšie súkromie. „Obnovenie parku v átriu vítame z viacerých aspektov. Pre pacientov je v tomto prípade dôležitý i estetický aspekt – upravený park pôsobí pozitívnejšie. Keď prídu na návštevu rodičia a budú priaznivé klimatické podmienky, môžu tam stráviť čas návštev. Bude to pozitívne vplývať na liečebný a diagnostický proces,“ vysvetlil Juraj Kováčik, primár pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.

V tomto roku sa rekonštrukčné práce dotknú aj urologického oddelenia. Nadácia zrenovuje prepojovaciu chodbu medzi operačným traktom a príjmovou ambulanciou. Zároveň bude urologické oddelenie doplnené o tri nové ambulancie, čakárne a šatne pre pacientov, sociálne zariadenia a sesterskú miestnosť.

„Rekonštrukciou prízemia urologického oddelenia vzniknú tri samostatné miestnosti pre ambulantnú starostlivosť. Skvalitní sa konziliárna starostlivosť, zlepší sa prvý kontakt pacienta s prostredím, ktorý bude prijatý plánovane alebo akútne. Taktiež sa zvýši hygienický štandard v celom urologickom pavilóne,“ povedal Roman Mráz, námestník pre zdravotnú starostlivosť a zástupca primára urologického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.

Prestavbou vznikne samostatný priestor pre odborné ambulancie pri urologickom oddelení ako andrologicko-sexuologická ambulancia, litiatická ambulancia, ambulancia detskej urológie, urodynamická ambulancia a onko-urologická ambulancia. „Po tom, čo sme prijali pozitívne ohlasy zo strany pacientov a nemocničného personálu, nadobudol dlhodobý projekt rekonštrukcie nemocnice ešte hlbší zmysel. Sme radi, že pacienti oceňujú vynovené priestory a nemocničný personál hodnotí pozitívne zvýšené pohodlie pri vykonávaní svojich každodenných pracovných povinností,” povedal Dušan Dvořák,  správca Nadácie Kia Motors Slovakia.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS KIA Slovakia