2. ročník festivalu mestoINAK v Žiline privítal v uliciach stovky ľudí


Foto: 2. ročník festivalu mestoINAK v Žiline privítal v uliciach stovky ľudí
Galéria: 17 fotiek
V uplynulom týždni mali Žilinčania a návštevníci možnosť zažiť Žilinu inak. Druhý ročník festivalu mestoINAK vylákal ľudí do ulíc. Organizátori odhadujú počet účastníkov na niekoľko stoviek. Do príprav sa zapojilo mnoho organizácií a jednotlivcov z mesta, ktorí svoju energiu vložili bez nároku na honorár.

Ľudia sú stále viac citlivejší k svojmu okoliu a životnému prostrediu okolo nás. Presvedčivý dôkaz sme mohli zažiť v minulých dňoch. Na uliciach sa upratovalo, čistil sa lesopark, občania opravovali detské ihriská. Ďalší mali príležitosť pozrieť sa na Žilinu cez hľadáčik fotoaparátu a fotiť dianie na jej uliciach. Na Deň Zeme, 22. apríla 2016, prešla mestom Veľká jarná cyklojazda. Plní inšpirácií o tom, ako sa dajú zlepšovať veci vo verejnom priestore, odchádzali návštevníci piatkovej Pecha Kucha Night na Stanici Žilina – Záriečie. Víkend zakončila komorná susedská slávnosť, ktorej tentokrát neprialo počasie. A pondelok bol venovaný aktuálnej a kontroverznej téme. V Nadácii Polis sa diskutovalo o regulácii parkovania v mestách Slovenska i Európy.

Festival mestoINAK sme pred rokom založili s cieľom upriamiť pozornosť obyvateľov Žiliny k verejným priestorom a k tomu, čo sa v nich deje. Aj keď si to niekedy neuvedomujeme, tak na verejných priestranstvách strávime podstatnú časť dňa. Či je to prechádzka po ulici, cesta domov z práce, oddych na námestí alebo v parku, či jazda verejnou dopravou. A to, čo nás v týchto miestach stretne, má na náš život zásadný vplyv. Môže to byť krásne a čisté prostredie, ale aj špina a odpadky. Môžu to byť vrelé vzťahy a pozdravy susedov, alebo anonymita. Môže to byť fungujúca verejná doprava a cyklochodníky alebo dopravné zápchy. Bohužiaľ aj násilie je súčasťou verejného priestoru. Opakom je v tomto prípade angažovanosť občanov a postavenie sa agresii. Čiže každý jeden človek, ktorý v meste žije by sa mal zaujímať o to, čo sa deje v jeho okolí, pretože nikto nie je ostrov sám pre seba.“ priblížil ideu festivalu jeden z organizátorov, Vladimír Randa z občianskeho združenia Preles.

Počas festivalu bola tiež v meste k videniu inštalácia upozorňujúca na problém nelegálnej reklamy. Následne bol predstavený manuál pouličnej reklamy pre prevádzky a obchody v mestskej pamiatkovej rezervácii. Organizátormi tejto týždňovej akcie boli občianske združenia Preles a Mulica, Ekocentrum Lesopark, iniciatíva Verejný_smog, Stanica Žilina – Záriečie, Nadácia Polis, Mesto Žilina, Fotoklub Obzor a ďalšie zapojené organizácie a partneri.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu