Náhrobný kameň vojaka z I. svetovej vojny sa vráti na žilinský starý cintorín


Foto: Náhrobný kameň vojaka z I. svetovej vojny sa vráti na žilinský starý cintorín
Galéria: 2 fotky
Pracovníci mestskej spoločnosti ŽILBYT, s.r.o., ktorá je od októbra 2015 správcom žilinských cintorínov, zachránili hrob vojaka z 1. svetovej vojny na Starom cintoríne. Predchádzajúci správca mestských cintorínov z nevysvetliteľných dôvodov previezol náhrobný kameň Antala Kosmala z roku 1917 na iný cintorín.

Súčasný správca žilinských cintorínov, ktorým je mestská spoločnosť Žilibyt, s.r.o., našiel na Novom cintoríne náhrobný kameň Antala Kosmala z roku 1917, ktorý podľahol frontovým zraneniam v Uhorskej kráľovskej nemocnici v Žiline. Z nevysvetliteľných dôvodov bývalý správca cintorínov oddelil náhrobný kameň od hrobového miesta, ktoré ostalo na Starom cintoríne v Žiline neoznačené. Mesto sa obáva, že keby sa nezmenil správca cintorínov, tak možno by sa neoznačený hrob Antala Kosmala ponúkol niekomu, kto by mal záujem o hrobové miesto na Starom cintoríne v Žiline.

„Našou morálnou povinnosťou je dbať aj o to, aby padlí vojaci mali v Žiline nerušený odpočinok. I keď neevidujeme príbuzných Antala Kosmala, ktorí by navštevovali toto pietne miesto, nie je to predsa dôvod na to, aby toto hrobové miesto bolo zrušené a ľubovoľne sa s nim nakladalo,“ zdôraznil zástupca primátora Patrik Groma.

Zamestnanci mesta Žilina v dohľadnej dobe vrátia náhrobný kameň vojaka z 1. svetovej vojny Antala Kosmala na jeho hrob na Starom cintoríne, čím zachránia pamiatku samotného človeka na jeho večnom odpočinku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina