Žilinčan čistí aktívne chodník pri Rajčanke, našiel už faktúry či injekčnú striekačku


Foto: Žilinčan čistí aktívne chodník pri Rajčanke, našiel už faktúry či injekčnú striekačku
Galéria: 2 fotky
Príkladom občianského aktivizmu, ktorý však na prvý pohľad tak celkom nevidno, je Žilinčan Miroslav. Už pravidelne dva mesiace aj so svojou 3 ročnou dcérou aktívne čistí chodník v Žiline popri Rajčianke medzi bývalou Fackárňou až po mostík ku Kinekusu. Ide úsek dlhý približne 500 metrov. „Za tento čas som na danom úseku vyzbieral takmer 30 vriec odpadu. Samozrejme každý deň tam nájdem nový odpad, a vyzerá to tak, že ľudia si z tohto priestoru spravili skládku, kde môžu beztrestne vyhadzovať svoj odpad a nepotrebné veci,“ uvádza Miroslav.

Vyhodená firemná dokumentácia a nepochopiteľné konanie niektorých psíčkarov

Počas zbierania je možné nájsť množstvo vecí, niektoré však zarážajú svojou povahou. „Často je odpad, ktorý zbierame jasne identifikovateľný - sú to rôzne faktúry a zmluvy, ktoré boli vystavené jednou osobou s adresou a tel. kontaktom,“ uvádza aktivista, o ktorého aktivitách okolie možno ani nevie. Ako dodal, vie poskytnúť fotodokumentáciu označujúcu vystavovateľa faktúr.

Jediný problém však nespôsobujú firmy, ktoré likvidujú svoju dokumentáciu takýmto spôsobom. Nemenej častý je jav, kedy psíčkari síce zdvihnú exkrementy po svojich miláčikoch, následne ich však nepochopiteľne zahodia do rieky. „“Psíčkari” zbierajú neporiadok po svojich miláčikoch do plastových vreciek. Tento fakt je síce prirodzený, v našich podmienkach možno až chválitebný. No takto vyzbierané vrecká následne hádžu do vody! V niektorých miestach je prietok vody malý a tie vrecká tam ostávajú, čo značne špiní celý úsek. O normálnosti takéhoto konania je asi zbytočné písať,“ dodáva zarmútene Miroslav.

So zberom pomáha trojročná dcéra, minulý týždeň objavili injekčnú striekačku

O tom, že sa na mieste vyskytujú pravidelne aj užívatelia tvrdých alebo mäkkých drog, svedčí aj množstvo plastových fliaš využívaných na fajčenie marihuany. „Je bežné, že tam nájdem plastové fľaše, ktoré sú využívané na fajčenie marihuany. Čo ma však úplne vytočilo, tak to bola injekčná striekačka, ktorú som našiel minulý týždeň. Nechcem si ani predstaviť, čo by sa mohlo stať, ak by tú striekačku našlo predomnou moje dieťa! Je to malé, trojročné dievčatko, ktoré mi pomáha všetok ten odpad a bordel zbierať!“ uzatvára príkladný aktivista, ktorý zber realizuje vo svojom voľnom čase a bez nároku na odmenu.

Riešením by mohli byť fotopasce, v iných mestách fungujú

Miroslav ponúkol aj riešenie, ktoré existuje napríklad v Trnave. Tam sú  bežné fotopasce, ktoré páchateľov odhalia. Nielen injekčné striekačky môžu mať totiž fatálny následok, ak by ich objavilo dieťa. Nemusí pritom ísť o aktivitu pri zbere odpadkov, cez miesto sa môžu pohybovať deti aj v rámci voľného času.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: čitateľ