Program stanice Žilina-Záriečie na apríl 2016


Foto: Program stanice Žilina-Záriečie na apríl 2016

Kompletný program Stanica Žilina-Záriečie na mesiac APRÍL 2016

piatok 1. 4., 18.00
premietanie dokumentu Amy a koncert CVD Combo

Hommage A. Winehouse
Amy Winehouse zaznie naživo na Stanici. Nejde o prvoaprílovú halucináciu, ale iniciatívu žilinských hudobníkov. Deväť muzikantov jej príde vzdať hold. Po premietaní dokumentárneho filmu Amy, ktorý získal na nedávnom udeľovaní Oscarov sošku za Najlepší dokument, zahrajú spomienkový koncert.

CVD Combo vystúpi v zložení: Zuzana „Burian“ Juhásová a Jelena „Horvát“ Tichavská – spev, Peter Kurilla – bicie, Matúš Dobeš – basová gitara, Lukáš Piala – gitara, Peter Vaňouček – klávesy, Michal Cálik a Juraj Haluška – trúbka, Juraj Glonek – saxofón

 

nedeľa 3. 4., 19.00
prednáška


Cestovateľské kino Michala Chmeliara: Chile

Krajina dlhá 4.500 kilometrov, ktorá skrýva najsuchšiu púš sveta na severe, najlepšie vína v údoliach vysokých Ánd, ale aj ľadovce na juhu. Dôsledky vlády diktátora Pinocheta a nemocnica pomenovaná po jednom našom spisovateľovi. Chile, to je krajina kontrastov!

utorok 5. 4., 17.00 a 20.00
kino / Crème de la Crème

Mikrób a Gasoil (r. Michel Gondry)
Dvaja teenageri na zbesilo pomalej ceste po Francúzsku vo vozidle, ktoré poteší fanúšikov – domácich kutilov. Drobný Mikrób a vynaliezavý Gasoil sú tak trochu nenápadní teenageri. Predstava, že budú musieť dva mesiace blížiacich sa prázdnin stráviť so svojimi rodinami, ich vôbec neláka. Ale ako uniknúť pred nudnou rutinou? Napríklad tak, že vezmete motor z kosačky, niekoľko drevených súčiastok a postavíte neortodoxné vozidlo, niečo medzi karavanom a záhradným domčekom a v ňom zamierite na netradičný dobrodružný road trip naprieč Francúzskom. Sloboda volá!

Mikrób a Gasoil (Microbe et Gasoil) – Michel Gondry / FR / 2015 / 103 min / české titulky

streda 6. 4., 19.00
klavírny recitál

Peter Šandor
V rámci cyklu klavírnych recitálov mali poslucháči už viacero príležitostí vypočuť si naživo rozsiahle diela či cykly, ktoré by im inak boli prístupné len z nahrávok. Teraz prinášame ďalší komplet – mladý a úspešný klavirista Peter Šandor vystúpi s kompletným cyklom 24 prelúdií pre sólový klavír Clauda Debussyho. Pozývame všetkých „fajnšmekrov“ vypočuť si objavné hudobné štruktúry v podaní koncertného umelca, ktorý flexibilne osciluje medzi štýlom ska reggae v skupine Polemic a klasickou hudbou. A to s obdivuhodnou ľahkosťou.

Program: Achille-Claude Debussy (1862 – 1918): Prèludes

štvrtok 7. 4., 19.00
audiovizuálna performance na pomedzí cestovateľskej prednášky

Blau Peru 1979 – 1980
Blau Peru je živý film – fotonovela s detektívnou zápletkou a live zvukovým sprievodom. Východiskovým materiálom obrazovej zložky sú amatérske filmy neznámeho autora z prelomu 70. a 80. rokov z Peru.

Projekt je pokusom o vstup do nájdeného archívu, ktorý tvorí súbor amatérskych filmov formátu Super8, objavených na blšom trhu vo Viedni. Dve tretiny filmov predstavujú domáce záznamy z bytu a záhrady vidieckeho domu. Zvyšnú tretinu tvoria štyri kotúče so záznamami z Peru. Okrem exotických rastlín, zvierat a ľudí zachytil autor prejavy vtedajšej spoločenskej atmosféry, ako sú napríklad ľavicové heslá, reklamy, či prítomnosť vojenských jednotiek.

Autorka: Alexandra Moralesová; Spolupráca: Georgy Bagdasarov, Jiří Rouš / Petr Zábrodský, Manfred Schwaba

 

piatok 8. 4., 19.00
autorská projekcia


Miro Remo – Masterclass
Miro Remo je označovaný ako kontroverzný režisér a pritom je to jeden z najmilších ľudí medzi filmármi. Venuje sa hlavne dokumentom, ale nezľakne sa ani klipov, hraných scén, či krátkych filmov. Vyberá si situácie, ktoré sú na hrane, ktoré v sebe nesú problém. V poslednej dobe vyhľadáva námety zo showbiznisu. Do kín sa asi nedostane Cooltúra, práve pre nepochopenie hudby a filmu, ešte v prvej polovici roka by mal ísť do kín jeho Richard Müller.

Dva jeho filmy boli zakázané a nie je jediný, kto nechápe prečo. Možno preto, že sa dokáže dostať k ľuďom neuveriteľne blízko. Pozývame vás na necenzurované stretnutie a premietanie, na ktorom sa dozviete viac z princípov Mirovej tvorby a možno aj odpoveď na otázku, prečo je momentálne najzakazovanejším režisérom na Slovensku.

piatok 8. 4., 20.00
párty

Ajlavmjuzik Najt: WhiteAss, Duhan, Paul Muts & MtotheG
Podruhé sa Ajlavmjuzik Najt vyberie smerom na sever a privezie pestrú štvoricu selektorov. Duhan a Paul Muts (Fat Kit) svoje sety zamerajú prirodzene s presahom na vlastnú produkciu. Dj WhiteAss má za sebou koncertné vystúpenia so Strapom, ale aj živelné akcie v rodnej Trnave. A nakoniec MtotheG s priam abstraktným mash upom piesní z Kysúc s fLakom, hip hopom, súčastnou elektronikou ale aj starými slovenskými šlágrami.

sobota 9. 4., 17.00
premietanie pre deti

Kino Kukadlo: Ovečka Shaun vo filme
Obľúbená animovaná ovečka sa dočkala aj svojho filmového spracovania a pozýva na obnovenie premietaní detského kina na Stanici. Život na farme je nekonečná nuda. Každý deň plynie v rovnakom rytme, Shaun musí poslúchať a robiť, čo jej farmár prikáže. Mať tak jeden jediný deň voľna! To chce poriadny plán, takže Shaun vymyslí spôsob, ako mať zase jeden deň na oddych. Ale aj plánovať je treba vedieť a každý plán sa môže zvrtnúť! Farmár sa ocitá vo veľkomeste a ovečky sa vydávajú ho hľadať a doviezť domov. Na tejto záchrannej výprave ich čaká množstvo dobrodružstva…

sobota – nedeľa, 9. – 10. 4.
detské sympózium

Experimentálne hudobné nástroje 3
Pokračovanie cyklu víkendových stretnutí zapodievajúcich sa experimentovaním so zvukmi a hudbou. Ďalšie finty s piezo mikrofónmi, reproduktormi a ďalšími nástrojmi. Zvuky a nahrávky vytvárajúce „novú“ hudbu.

Workshop pod vedením lektora Jiřího Suchánka je vhodný pre deti v školskom veku (ideálne okolo 10 rokov) a je súčasťou polročného cyklu, ktorý smeruje k záverečnému výstupu. Počet účastníkov je obmedzený a viacmenej uzavretý. Info: hanka@stanica.sk, 0907 178 756.

nedeľa 10. 4., 19.00
prednáška

Whiskyho cestovateľské kino: Gruzínsko
Päťtisícovky Veľkého Kaukazu, odľahlé horské doliny v ktorých zastal čas, úžasné Tbilisi, rozľahlé stepi pri azerbajdžanskej hranici, mnísi dodnes žijúci v jaskynných kláštoroch, fontána z ktorej tečie pálenka, pobrežie Čierneho mora ale aj skvelé jedlo a víno a mimoriadna pohostinnosť… To všetko je Gruzínsko, ktoré spevák kapely Slobodná Európa Whisky tentokrát precestoval offroad, terénnym autom.

utorok 12. 4., 17.00 a 20.00
kino

V pivnici (r. Uldrich Seidl)
Provokatívna filmová esej rakúskeho režiséra Ulricha Seidla je štylizovaným náhľadom do privátnej sféry niekoľkých Rakúšanov, ktorí sa vo vnútri starostlivo udržiavaných pivníc venujú svojim bizarným potrebám, koníčkom, vášňam a obsesiám. V precízne komponovaných symetrických záberoch sa tu stretávajú lacné mužské fóriky a drahý nábytok, dychovka a operné árie, biče a bábiky, sexualita a sadizmus, nacistické relikvie a fitnes. Vo svojich typických „živých obrazoch“ Seidl skúma „podzemné“ rakúske duše.
V pivnici (Im Keller) – Ulrich Seidl / AT / 2014 / 81 min


štvrtok 14. 4., 19.00
tanečné predstavenie a diskusia

Divadlo Štúdio tanca a Jozef Fruček: From side of a man From side of a woman
Banskobystrické Divadlo Štúdio tanca spolu s choreografom Jozefom Fručekom vytvorili odvážne provokatívne predstavenie o ľudskej surovosti a krutosti. Zobrazením zúrivosti, zloby a agresie upozorňujú na devastáciu ľudskej suverenity, temné stránky psychiky a hranice ľudského konania.
Po predstavení bude nasledovať diskusia so súborom a riaditeľkou Divadla Štúdia tanca Zuzanou Ďuricovou Hájkovou, v ktorej nám priblížia ich tvorbu a súčasnú situáciu ovplyvnenú nedávnymi politickými udalosťami v regióne a na Slovensku.


piatok 15. 4., 19.00
koncert / festival Hudba sveta

Evridika (Bg), Jitka Šuranská (Cz), Marek Pastírik, Pacora Trio
Druhý ročník medzinárodného festivalu Hudba sveta privezie do Žiliny pestrý výber muzikantov z rôznych krajín. Na Stanici uvidíte bulharské vokálne trio Evridika a domáce Pacora Trio v spolupráci s huslistkou Jitkou Šuranskou a multiinštrumentalistom Marek Pastírikom.
Bulharské vokálne trio Evridika vystupuje v tradičných ľudových krojoch a interpretuje najmä bulharské ľudové piesne, ktoré vďaka spojeniu troch ženských hlasov získavajú nefalšovaný magický nádych. Pacora Trio svoju hudbu stavia na prelínaní jazzových a folklórnych prvkov, ako aj vážnej hudby. Okrem iného participovali aj na tvorbe debutového albumu Jitky Šuranskej, s ktorou sa po úspešnej spolupráci cítia na pódiu ako doma. Śuranská je považovaná za jeden z najvýraznejších hlasov moravskej piesňovej tradície. Jej tvorba vychádza zo zemitosti hudeckej ľudovej hudby, ktorú však zaujímavo mieša so súčasnými vplyvmi. S Jitkou Šuranskou a Pacora Triom vystúpi aj multiinštrumentalista Marek Pastírik, v súčasnosti vyhľadávaný interpret jazzovej i klasickej hudby a taktiež umelecký vedúci formácie Balkansambel.


sobota 16. 4., 10.00 – 15.00
burza kníh a platní

Malý knižný trh
Prevetrajte knižnice a podeľte sa o pre vás už nepotrebné knihy, časopisy, platne, cd a veci s tým súvisiace. Knihy môžete predávať, vymieňať, darovať alebo len tak priniesť a my sa o ne postaráme. A keďže tento rok na 16. apríl pripadol aj Record Store Day – oslava malých nezávislých predajcov a vynilovej kultúry, pripojíme sa aspoň symbolicky aj my a počas burzy bude znieť hudba výhradne z platní.
Info pre záujemcov o predaj: malytrh@stanica.sk.


sobota 16. 4., 10.00 – 15.00
workshop pre deti – čítačka

Cesta na svet
Cesta na svet je sympaticky napísaná / ilustrovaná knižka (Jana H. Hoffstädter / Petra Lukovicsová). Apeluje najmä na to, aby sme deťom ich otázky zodpovedali s citom a pravdivo. Ako názov napovedá, poslúži najmä ako pomôcka pri zodpovedaní dôležitej otázky – „Ako som prišiel/prišla na svet?”. Knižku nám príde predstaviť jej autorka a spolu s lektormi Stanice a deťmi na workshope vybrané pasáže z knihy prevedieme do pôsobivých pohyblivých obrazov.

nedeľa 17. 4., 17.00
komunitná večera

Multi-kulti Vegánska nedeľa
Aprílová vegánska nedeľa bude pestrá, náučná a (vegan)toleratná! Nakoľko si 8. apríla na celom svete pripomíname Medzinárodný deň Rómov, rozhodli sme sa pre multikulti vegánsku hostinu, na ktorej si predstavíme recepty rôznych národností žijúcich na Slovensku. Zvládnete vymyslieť vegánske gója alebo stavíte na istotu a vysmažíte bokole? Alebo čo tak vyskúšať rusínsku karpeľ alebo ukrajinský boršč? Výber je len na vás a dobrých receptov, tak ako aj národností je viac než dosť!

nedeľa 17. 4., 20.00
koncert

The Burriers (Uk)
Buriers je podľa vlastných slov „ne-rapová alternatívna folková skupina z Londýna“, ktorej lídrom je charizmatický spevák a básnik James P Honey. Ich uhrančivé skladby v sebe majú niečo z poetiky Leonarda Cohena, pripomínať vám môžu aj pesničkárstvo Nicka Cavea alebo PJ Harvey z polovice 90-tych rokov. Buriers sú zanietení fanúšikovia filozofie DIY (do it yourself), čo dokladá aj ich najnovšie EP To Speak Of One’s Own Pride. Počuť tu vŕzganie stoličiek, či lapanie po dychu, skrátka všetko, čo prináša domácke nahrávanie piesní naživo a na jeden záťah. Ideálny koncert na predvečer nového týždňa.

pondelok 18. 4., 18.00
diskusia Sokratovho inštitútu

Európska divočina s Erikom Balážom
Moderovaná prednáška so známym slovenským ochranárom, filmárom, milovníkom prírody a lektorom Sokratovho inštitútu Erikom Balážom o európskej divočine.
Aj Európa bola raz divokým kontinentom. Vedci získavajú stále viac prekvapujúcich informácií o histórii európskych ekosystémov. Ešte pred pár tisíckami rokov sa európska krajina podobala viac africkej Serengheti ako súčasnej Európe. Aj tu žili veľké zvieratá ako levy a leopardy, pratury, zubry, vodné byvoly a divé kone. Rástli tu nekonečné prastaré lesy a Dunajom tiahli najväčšie sladkovodné ryby na svete – vyzy. Naše ekosystémy boli formované procesmi, ktoré dnes takmer vymizli, ako sú povodne, spásanie vegetácie čriedami veľkých bylinožravcov a lykožrútové kalamity.
Prednášku organizuje Sokratov inštitút v spolupráci s kníhkupectvom Artforum Banská Bystrica. Moderuje Rado Sloboda.


utorok 19. 4., 17.00 a 20.00
kino

Ja, Olga Hepnarová (r. Petr Kazda, Tomáš Weinreb)
Príbeh mladej ženy, ktorá v roku 1973 nasadla do nákladného auta a v centre Prahy zabila osem ľudí. Svoj čin považovala za akt pomsty spoločnosti, ktorá jej podľa nej celý život ubližovala, a v roku 1975 ju ako poslednú ženu v Československu popravili. Snímka je existenciálnou drámou Olgy Hepnarovej, príbehom osamelého človeka vymedzujúceho sa voči väčšinovej spoločnosti, príbehom, ktorý vyústi do tragédie a niet v ňom víťaza ani porazeného. Film ponúka pohľad na traumatický život aj čin titulnej hrdinky z určitého odstupu tak, aby sa emotívne neprikláňal na stranu Olgy Hepnarovej. Súčasne je aj drámou ľudí z jej okolia a jeho tvorcovia sa snažia nájsť príčiny jej strašného agresívneho aktu.
Ja, Olga Hepnarová – Petr Kazda, Tomáš Weinreb / CZ, PL, SK, FR / 2016 / 105 min


streda 20. 4., 19.00
komentovaná projekcia

Večer prísne zakázaných filmov s Petrom Konečným
Môže byť návšteva kina škodlivá? Násilie, pornografia, propaganda či vulgárnosť boli v kinematografii prítomná už dávno. Naozaj však platí, že nás filmy „kazia“ a ich dosah na divákov by mal byť regulovaný? Nocou zakázaných filmov vás prevedie šéfredaktor portálu kinema.sk Peter Konečný.

štvrtok 21. 4., 18.00
prednáška

Vesmírna Stanica: Exoplanéty – čo skrývajú vzdialené svety?
Sme vo vesmíre sami? Túto otázku si ľudia kladú od nepamäti a doteraz na ňu nevieme s určitosťou odpovedať. Súčasná veda a technika nás však v hľadaní odpovede posunuli výrazne dopredu. Vieme, kam sa máme pozerať. Zistili sme, že vo vesmíre sa nachádzajú miliardy exoplanét – planét nepredstaviteľne vzdialených od Zeme. Ako ich pozorujeme? Z čoho sa skladajú? Čo sme o nich doteraz zistili? Mohol by na nich existovať život? Odpoveď sa môže skrývať priamo na Zemi. Skúmanie extrémofilov – mikroorganizmov, ktoré žijú v tých najnehostinnejších podmienkach – môže byť kľúčom k hľadaniu života vo vesmíre. Astrobiológia, ktorá skúma aj tieto organizmy, nám odkrýva najrôznejšie formy života a môže nás nasmerovať úplne novým smerom. Ako by teda mohli vyzerať mimozemšťania? Budú to iba baktérie, alebo sa s nimi dokážeme porozprávať?
Prednášku pripravujeme v spolupráci so skupinou mladých ľudí tvoriacich Miestnu organizáciu Slovenského zväzu astronómov v Kysuckom Novom Meste.


piatok 22. 4., 17.00, štart na Hlinkovom námestí
Cyklojazda

22. apríl je deň, ktorý patrí Zemi. Aj cyklisti patria na Zem a preto opäť vysadneme na bicykle a aspoň na chvíľu pretvoríme Žilinu. Na mesto, ktorého ulice budú patriť zvončekom, nohám, námahe a výhľadu, stretávaniu sa a mávaniu, ale kľudne aj boju za zdravé mesto. Príďte sa zapojiť do pelotónu cyklojazdy, priateľského stretnutia, ktoré ukazuje zúbky inak priateľských cyklistov.

piatok – sobota, 22. – 23. 4.
festival hudby a vizuálneho umenia

Swine Days
Webmagazín Swine Daily má 1 rok a ako narodeninovú oslavu pripravil dvojdňový festival spájajúci súčasnú elektronickú hudbu a vizuálne umenie. V piatok večer festival kurátorsky zastreší polovicu programu Pecha Kucha Night, kde predstaví mladých vizuálnych umelcov a ďalších zaujímavých ľudí z alternatívnej scény. Počas soboty budú v priestoroch Stanice a galérie Plusmínusnula prebiehať umelecké a dizajnové workshopy, podvečer sa uskutoční neformálna diskusia s mladými tvorcami z Čiech a Slovenska. Program vyvrcholí večerným koncertom, ktorého headlinerom bude talentovaný Imre Kiss (Lobster Theremin, Farbwechsel) z Budapešti. O support sa postarajú slovenskí producenti Whithe a Foolk a varšavský Manoid.

piatok 22. 4., 20.20
20 obrázkov x 20 sekúnd

Pecha Kucha Night Žilina, Volume 33 – Swine Days & mestoINAK

V spolupráci s webmagazínom Swine Daily pripravujeme na Stanici prvé vydanie Swine Days – festivalu hudby a vizuálneho umenia a súčasťou piatkového programu bude aj Pecha Kucha Night, kde sa budú prezentovať mladí vizuálni umelci a ďalší zaujímaví ľudia z alternatívnej scény. Súčasne sa v Žiline koná Festival verejných priestorov mestoINAK s témou komunitných a vzdelávacích aktivít o živote v meste 21. storočia a radi na ňom spolupracujeme. Na Pecha Kucha predstaví mestoINAK najmä miestnych aktivistov a projekty oživujúce verejný priestor. Podrobný program nájdete na stránke www.stanica.sk/pechakucha.

nedeľa 24. 4., 16.00 – 18.00, Park Ľudovíta Štúra
rodinný workshop na Susedskej slávnosti

Olovrant v tráve
Čas strávený umením nikdy nie je stratený a ak by sa aj zdalo, že sa niečo stráca, poznáme výborný nástroj – techniku fotorekonštrukcie. Workshop v réžii lektorov Stanice je určený pre všetkých návštevníkov Susedskej slávnosti v rámci festivalu mestoINAK.

nedeľa 24. 4., 17.00, Nová synagóga a galéria Plusmínusnula
prednáška, diskusia, večera

Stano Filko v Žiline #2: V spomienkach kolegov
Druhé pokračovanie série stretnutí o živote a diele Stana Filka (1937 – 2015), jedného z najvýznamnejších slovenských umelcov, ktorého výstavu pripravujeme na koniec roka 2016 v Novej synagóge. Spomínať na Filka budú tentokrát jeho kolegovia – umelci a generační súputníci – pozvali sme Ruda Sikoru (príde), Dezidera Tótha (nepríde, ale pošle text) a Jána Zavarského (čakáme na potvrdenie). S Filkom zažili rozlet na konci 60-tych, aj zákazy a ostrakizáciu v 70-tych rokoch. Aký bol Stano? Čo sa od neho naučili? Prečo emigroval? Zmenil ho pobyt v emigrácii? Budeme diskutovať tieto a podobné životopisné otázky. Moderuje Fedor Blaščák. Súčasťou večera bude tiež inštalácia jedného Filkovho diela a spoločná večera.

pondelok – utorok, 25. – 26. 4.
ozveny filmovej prehliadky

Týždeň slovenského filmu

pondelok 25. 4., 17.00
kino / Týždeň slovenského filmu

Anton Srholec (r. Alena Čermáková)

Dokument o životnej ceste Antona Srholca, človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady – milovať ľudí a Boha, napriek životným okolnostiam a bojovať za lepší svet uprostred pokazeného sveta.
Anton Srholec – Alena Čermáková / SK / 2015 / 95 min


pondelok 25. 4., 20.00
kino / Týždeň slovenského filmu

Domácí péče (r. Slávek Horák)
Obetavá zdravotná sestra Vlasta pri svojej práci na moravskom vidieku ošetruje množstvo rázovitých pacientov. Keď ale jedného dňa zistí, že sama potrebuje pomoc, začne ju hľadať tam, kde by to sama nečakala – u ezoterickej liečiteľky. Postupne objavuje svet alternatívnej liečby a vďaka nemu možno opäť nájde samu seba… To všetko k veľkej nevôli svojho manžela Láďu. Vlasta tak musí bojovať nielen s chorobou, ale aj s Láďovým zdravým sedliackym rozumom.
Domácí pece – Slávek Horák / CZ, SK / 2015 / 92 min


utorok 26. 4., 17.00
kino / Týždeň slovenského filmu

Sedem zhavranelých bratov (r. Alice Nellis)
Moderný rozprávkový príbeh, ktorý búra klasické gendrové schémy, vychádza z klasiky Boženy Němcovej „Sedmero krkavců“. Mladé dievča na seba berie ťažkú úlohu. Musí sa pokúsiť zachrániť svojich bratov a zbaviť ich prekliatia, ktoré na nich uvrhla ich matka. Je to príbeh o odvahe, vytrvalosti, ale tiež sile slova, pravdy a skutočnej lásky…
Sedem zhavranelých bratov – Alice Nellis / CZ, SK / 2015 / 100 min


utorok 26. 4., 20.00
kino / Týždeň slovenského filmu

Očami fotografky (r. Matej Mináč)
Po Nicholasovi Wintonovi, ktorý zachránil počas 2. sv. vojny stovky židovských detí, zdokumentoval Mináč osud jedného z tých, ktoré nemali to šťastie dostať sa včas do bezpečia jeho vlakom. Je to osud jeho vlastnej matky, energickej 84 ročnej Zuzany Mináčovej, ktorá patrí k najväčším osobnostiam slovenskej i českej fotografie. Vystavovala v 30 krajinách a jej fotografie svetových filmových hviezd sú legendárne. A predsa túto úspešnú optimistickú ženu celý život prenasleduje tajomstvo detskej lásky. Mináčová vás s humorom pre ňu typickým prevedie zásadnými zvratmi 20. storočia, fašizmom, komunizmom, kapitalizmom a odhalí princípy svojej umeleckej tvorby, zákulisie fotografovania hviezd, ako aj svoj dramatický osobný život.
Očami fotografky – Matej Mináč / SK, CZ / 2015 / 84 min


streda 27. 4., 17.30
diskusia

Café Európa: Kam smeruje Rusko?
Diskusia s Alexandrom Dulebom, riaditeľom Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku a vedúcim výskumníkom programu Východná Európa. Je Putin partnerom alebo protivníkom Európy? Kde všade má Rusko prsty na Slovensku? V akej historickej etape sa Rusko politicky nachádza? Moderuje Fedor Blaščák (Memory Kontrol).
Diskusiu organizujeme v rámci cyklu Café Európa, ktorý ponúka príjemný a neformálny priestor pre diskusiu o témach s európskym rozmerom pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, v spolupráci so Slovak Foreign Policy Association, Ad hoc - Slovakia a mediálnym partnerom EurActiv.sk.


štvrtok 28. 4., 18.00, galéria Plusmínusnula
vernisáž výstavy

Ateliér s+m+l_xl: 37 m² priestoru

Študenti z ateliéru S+M+L_XL – KOV A ŠPERK pod vedením Prof. Karola Weisslechnera, akad.arch. budú konfrontovaní s mimoškolským priestorom a budú reagovať na špecifické podmienky galérie Plusmínusnula, ako aj celkovú zmenu prostredia, v ktorom sú zvyknutí pracovať. Budú vystavení stretu akademického prostredia s galerijným a v neposlednom rade tiež konfrontácii s odborným, ale i laickým publikom. Začiatkom ich prezentácie nebude tradičné vystavenie výsledkov procesu tvorby, ale proces tvorby samotný. Výstava potrvá do 27. mája 2016.
Ateliér S+M+L_XL – KOV A ŠPERK je jediný svojho druhu na Slovensku a patrí medzi najmladšie ateliéry na VŠVU v Bratislave. Založil ho v roku 1990 svetoznámy slovenský výtvarník, šperkár Doc. Anton Cepka, akad. Soch.


piatok – nedeľa, 29. 4. – 1. 5.
víkend so súčasným tancom

Tancuj, tancuj!
29. apríl je Medzinárodný deň tanca. Tanečným víkendom Tancuj, tancuj! chceme tanec osláviť a upriamiť pozornosť na jeho súčasné formy, vyzdvihnúť ich umeleckú hodnotu a miesto na umeleckej scéne. Zároveň chceme týmto víkendom podporiť Divadlo Štúdio tanca z Banskej Bystrice, ktoré to v týchto mesiacoch nemá ľahké.
Všetkých milovníkov (súčasného) tanca vyzývame, aby sa pridali k oslavám tanca na jeho podporu. V piatok 29. apríla sa s rovnakým cieľom uskutočnia rôzne tanečné podujatia nielen u nás, ale napríklad aj v Banskej Bystrici či Bratislave.


piatok 29. 4., 19.00
tanečné predstavenie

Jaro Viňarský: Posledný krok pred
Posledný krok pred je príbehom o jednom z mnohých ľudských pokusov vzlietnuť. Sólo je špecifické svojím jedinečným svetelným dizajnom. V spolupráci s českým svetelným dizajnérom Pavlom Kotlíkom sa tanečník pokúsil o čo najužšie prepojenie svetla a pohybu.
Za toto predstavenie získal Jaro Viňarský v roku 2006 najvyššie možné ocenenie v oblasti súčasného tanca v Čechách – Cena Sazky za „objav v tanci” spolu s Cenou diváka na Českej tanečnej platforme v Prahe. Od svojej premiéry v novembri 2004 (Duncan Centre, Praha) je najúspešnejším titulom vo Viňarského  tvorbe a aktuálnom repertoári – doposiaľ má za sebou takmer 50 uvedení na festivaloch a v divadlách na Slovensku, v Čechách, Francúzsku, Poľsku, Bulharsku, Rumunsku, Nemecku a Nórsku.


piatok 29. 4., 19.30
prednáška o súčasnom tanci s Jarom Viňarským

A o čom to bolo?
Jaro Viňarský je jednou z najvýraznejších osobností súčasnej tanečnej scény na Slovensku. Po jeho predstavení Posledný krok pred bude rozprávať o tanci a o jeho súčasných formách. Zameria sa na časté otázky, ktoré si divák kladie a ponúkne „návod”, ako tento druh umenia čítať, ako cez telo a pohyb tanečníka vnímať emócie či celé príbehy. Príďte sa presvedčiť, že súčasný tanec môže byť zrozumiteľný pre všetkých.

sobota – nedeľa, 30. 4. – 1. 5.
Pohybový workshop s Jarom Viňarským a Matejom Matejkom

Jaro Viňarský: V stave kľudu v pohybe (sobota)
Ako poznáš či si v pohybe alebo v kľude?
Workshop bude skúmať stav kľudu a budovanie pohybu smerom k plnej kinestetickej skúsenosti tancovania. Účastníci budú pracovať so sólovou a skupinovou formou. V práci pôjde predovšetkým o dôraz na priamu skúsenosť, podporenú improvizačným prístupom k tvorbe.


Matej Matejka: Telo ako médium (nedeľa)
Ako hercovo telo komunikuje na javisku? Čo vyjadruje? Ako to vyjadruje? Ako sa prostredníctvom tela dá vyjadriť to, čo obyčajne hovoríme slovami? Čo ak vieme prostredníctvom tela vedome vyjadriť to, čo leží medzi riadkami dramatických textov a podvedome to, čo prežívame v našej každodennosti? Prostredníctvom kombinovaných tanečno-pohybových a hereckých techník sa pokúsime hlbšie porozumieť prepojeniu tela a mysle herca-tanečníka / performera.

Predchádzajúce tanečné skúsenosti nie sú potrebné. Info a prihlasovanie: barbora@stanica.sk, 0902 152 109

sobota 30. 4., 19.00
tanečné predstavenie / slovenská premiéra

Matej Matejka a Martin Talaga: BOI
Fúzia tanca a tradičných ľudových piesní z rôznych regiónov Slovenska rámcovaná otázkami a odpoveďami na to, čo je „mužské”. Každý muž, nezávisle od veku a skúseností, hľadá svoj vzor. Každý chlapec túži byť hrdinom, akékoľvek rôzne hrdinstvo by to malo byť. Jeho hľadanie je inštinktom, pozorovaním, napodobňovaním. Jeho vzorom je odlišnosť, učiteľom samota a sprievodcom… žena. Dá sa nebyť hrdinom? Dá sa nebyť mužom v mužskom tele?
V kontexte od seba priepasťou oddelených zvykov a hodnôt dvoch generácií sa tvorcovia zamerali na prechod dospievania chlapca na muža. V súčasnej spoločnosti sa dôležitá téma iniciácie mužstva úplne vytráca, pričom práve dnes je otázka miesta v rodine a spoločnosti oveľa naliehavejšia ako kedysi.
Réžia: Matej Matejka; Choreografia: Martin Talaga; Účinkujú: Martin Talaga, Katarína Kalivodová, Cécile da Costa


sobota 30. 4., 20.00
Diskusia spojená s projekciou tanečných filmov zo Studia Matejka

Diskutovať o súčasnom tanci a o predstavení BOI budú spolu s jeho tvorcami tanečník a choreograf Jaro Viňarský a antropologička Ivana Rumanová. Pomedzi diskusiu premietneme najnovšie tanečné filmy z tvorby fyzického laboratória Studio Matejka.

nedeľa 1. 5., 15.00
workshop pre deti

Zatancujme to!
Tancuj, tancuj! je festival súčasného tanca pre všetky generácie. V akčnej hodinke „Zatancujme to!” si to deti v predškoláckom veku (3 – 6 rokov) môžu na scéne rozdať s profi tanečníkmi súčasného tanca. Tohtoročný koncept pripravujeme v spolupráci so známym tanečníkom Jarom Viňarským, o ktorom však málokto vie, že okrem vysokého umeleckého vzdelania má aj stredné pedagogické – so zameraním práve na predškolský vek.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu