Osem osôb bolo obvinených v súvislosti s korupciou pri prideľovaní nájomných bytov


Foto: Osem osôb bolo obvinených v súvislosti s korupciou pri prideľovaní nájomných bytov Foto: ilustračné
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil osem osôb, ktoré sa mali dopustiť korupcie v súvislosti s prideľovaním mestských nájomných bytov. Ich korupčné konanie zahŕňalo podplácanie, príjmanie úplatku a nepriamu korupciu. Za tieto protihodnoty uprednostňovali vybraných žiadateľov o nájomné byty. Ak sa podarí obvineným dokázať vinu, hrozia im tresty odňatia slobody vo výške až 8 rokov.  

“V prípade dokázania viny hrozí obvineným z podplácania trest odňatia slobody od šiestich mesiacov až na tri roky, z prijímania úplatku na tri až osem rokov a z nepriamej korupcie až na dva, v horšom prípade až na tri roky,” uviedol mjr. JUDr. Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru.

Sumy sa pohybovali v tisícoch eur, prípadov bolo niekoľko


Jeden z prípadov sa stal v roku 2011, obvinení mali ovplyvňovať pracovníkov Mestského úradu v Žiline. “Ešte v júli 2011 mal R. G. (36) poskytnúť A. Š. (62) 7.000,- eur. A. Š. mal za úplatok svojim vplyvom pôsobiť na zamestnanca mestského úradu vybavujúceho bytovú agendu. Ten mal v rozpore so všeobecným nariadením mesta uprednostniť istého žiadateľa o nájomný byt pred inými žiadateľmi,” doplnil Slivka.

“Podobne mal aj T. H. (37) v apríli 2012 odovzdať prostredníctvom inej osoby 1.500,- eur zamestnankyni mestského úradu M. D. (43). Tá mala požiadať J. W. (53) o prípravu podkladov upravených tak, aby bola pred inými žiadateľmi uprednostnená D. K. (39). Za takto pripravené podklady mala M. D. odovzdať J. W. z prijatého úplatku 750,- eur. Len pre úplnosť, na začiatku tohto reťazca mala D. K. za úspešnosť svojej žiadosti poskytnúť 11.000,- eur R. G. a ten z nich mal odovzdať 3.500,- eur A. Š.,” uzavrel Slivka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PZ SR