Maturanti čakajú na kľúče testov: Šíria sa nepravdivé informácie o úniku kľúčov


Foto: Maturanti čakajú na kľúče testov: Šíria sa nepravdivé informácie o úniku kľúčov Foto: ilustračné

Žiaci, ktorí včera 15.marca písali maturitný test zo slovenského jazyka a literatúry už nedočkavo hľadajú kľúče testov s možnosťami ABCD. Po internete sa v diskusiách šíria informácie, že výsledky nebudú zverejnené, pretože došlo k úniku správnych odpovedí ešte pred zahájením písomných maturít. Takéto tvrdenie sme našli na známych portáloch, ktoré zverejňujú maturitné testy a výsledky.

“NÚCEM aktuálne vyjadril stanovisko, že výsledky ABCD nebudú publikovať, lebo je závažné podozrenie na ich úniky v niektorých školách Košického a Banskobystrického kraja. Mali byť správne odpovede ukradnuté z internetového systému NÚCEM-u a mali byť vedené práve z lokalít v týchto krajoch. Celé sa to vyšetruje a pokiaľ sa to nevyšetrí, výsledky nebudú publikované. Podľa hovorkyne je v hre aj opakovanie celého testu v novom termíne.”

Oslovili sme preto samotný NÚCEM (Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania) a požiadali sme o stanovisko.

“Tvrdenie, ktoré citujete vo svojom maily sa nezakladá na pravde. Včerajšia maturita prebehla bez problémov, žiadne otázky ani témy neunikli. NÚCEM neeviduje žiaden podnet tohto typu, žiadne vyšetrovanie neprebieha a ani nezačalo,” uviedla Ivana Pichaničová z NÚCEM.


Podľa jej slov štandardne každoročne zverejňuje NÚCEM kompletné kľúče správnych odpovedí až po zozbieraní všetkých odpoveďových hárkov zo škôl a ich spracovaní.

“To znamená, že koncom marca, resp. v tomto roku začiatkom apríla 2016. Kvôli veľkonočným sviatkom sa termín jemne posúva,” dodala Ivana Pichaničová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu